Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 149780 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #750 poslato: Avgust 12, 2024, 13:40:43 »

Одлично.. :) контролер температуре се покварио када је декристализација ушла близу 48 часова. Првих 24 сата сам подесио температуру на 35 степени а у других сам подигао прво на 38 па после и на 40 степени. Били сте у праву за температуру.
Остало је било за прст кристализованог меда у теглама.

Истражио сам после мало о том контролору и кажу да је осетљив на превелику температуру која се повуче у тренутку када се укључе сијалице да раде. Зато се другачије повезују сијалице. Ја сам повеза сијалице паралелно а требало је редно паралелно:

---@---@---
--|                |---
   ---@---@---       

Поставио је један колега пчелар на јутјубу неке видее о томе.

Мораћу да смислим другачији начин да оспособим овај декристализатор. Или да нађем ''спорији'' и мало непрецизнији термостат који ће бити отпорнији на напонско-струјне варијације... (народски речено са што мање електронике).

Новости са пчелињака:

Не да ми се да имам 10 кошница зазимљених. Једно друштво је било на издисају па сам га расформирао. Остала друштва добра. Пуни наставци меда у РВ а у ЕВ по два и више. Биће врцања за Преображење.

Скинуо сам мрежице са прополисом и то ћу ових дана да стављам у замрзивач и да скидам прополис.
Нисам још ''избоцако'' све рамове са пергом па ће и ту бити посла.

Остаје да после Преображења мало прихраним лековитим сирупом.

Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #751 poslato: Avgust 13, 2024, 09:00:12 »
Ево резултата скидања прополиса са мрежица.
Биће за две туре, односно у теглу од 720мл ћу ставити по 200 - 250 грама прополиса са мрежица и насути 70% алкохол. После филтрирања биће спреман за употребу.

Захваљујем се колеги Небојши Дармановићу који је поделио неке тајне овог посла са прополисом. Овом прилико му се захваљујем.

Van mreže dusan lazic

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #752 poslato: Avgust 13, 2024, 10:52:39 »
Ima dobra fora sa propolisom...
Propolis staviš u plastičnu flašu(onu sa malo širim grlićem), preliješ sa alkoholom i staviš u gepek automobila...i voziš jedno 5-6 dana...

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #753 poslato: Avgust 22, 2024, 22:52:08 »
И ове године сам врцао мед на Преображење Господње.
И нисам се преварио ни покајао што сам то урадио. Нисам узео више од 4 рама меда у друштвима где је било пуних наставака.

Оставио сам мед да мало одстоји и да се восак подигне на површину па сам данас теглирао тај мед из мог буренцета. Испало је око 25 тегли.

Мало о меду... Нисам видео гушћи у животу. Тамно ћилибарске боје, мирисан и укусан и не претерано сладак... а сваки је мед сладак...

Да ли ћу се кајати следеће године видећемо....

Одмах по врцању сам почео са прихраном лековитим сирупом у размери шећер вода 2:1. Наравно да додајем нозевој, односно моју верзију Војиног приправка у који додајем још и мајчине душице и матичњака.
Додаћу сируп још сутра па ћу направити паузу док се температура мало не спусти.

Има цвећа поред Дунава мада је велика суша. Ових недеља сам саднице у предњем делу дворишта где тло има мање земље а више песка сам заливао еводије једним недељно и није било довољно. Онда сам им додавао кофу воде на пар дана, неких 10-12 литара.
Питање да ли ће опстати до јесени или до неке добре кише.

Иначе имам још неку количину лековитог меда од прошлогодишњег Преображења и они којима сам поклонио тај мед имају само речи хвале.

Прополис чека још месец дана мућкања па ће ићи у употребу.

Поздрав за све који читају ову тему....

Прополис:

Мед:

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #754 poslato: Avgust 23, 2024, 00:12:55 »
Браво Зоране. Нећеш сд покајати, само им додај тај сируп док још има полена и све ће бити у реду.
Ви поред Дунава имате мало више полена ѕ може ту у овом периоду дѕ буде и нектара али и медљике.
Шта год буде биће добро. Ако буде медљике онда прихрана не сме да изостане.
Поздрав драгим пријатељима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #755 poslato: Avgust 23, 2024, 08:57:05 »

Одлично Зоки. Обзиром на број кошница које имаш 25 кила и није лоше. Ово посебно ако се узме у обзир да медљике нема сваке године већ кад - кад обично сваке треће четврте.
Изгледа да је код мене замедила посебно у Радовању. По подне идем тамо па видећемо шта ће бити.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #756 poslato: Septembar 09, 2024, 14:54:06 »

После краћег предаха настављамо са новим производима које смо добили од пчела.
Прополис који је скидан са мрежица и одстојао у алкохолу сам процедио и напунио у амбалажу од 10 мл.
Ово сам урадио за пробу и већим делом ће ићи као рекламни поклони.

Купио сам на манифестацији Смедеревска јесен једну бочицу прополиса како бих упоредио са овим који сам направио и нема никакве разлике. Ни у боји ни у укусу.

Остатак ћу оставити да се растапа још месец дана.

Иначе декристализатор је још увек ван функције али мед се продаје. Остало је још мало од првог врцања па кад то продам и потрошим онда имам још двадесетак тегли од врцања на Преображење.
Наравно за своје потребе имам довољну количину.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #757 poslato: Septembar 13, 2024, 15:07:18 »

Јуче сам искористио лепо време да скокнем до пчелињака и да урадим оно што сам дуго планирао а није могло да се уради због топлог времена.
Како је пала киша и снизила температуре поставио сам пластичне поклопце са трулексом и у њих сипао мрављу киселину. У хранилице сам сипао лековити сируп од шећера.

Е, сад... како сам на почетку године и писао... ово ми је пета година пчеларења која је по многим аналитичарима преломна.
Очекивао сам да ће та чаша жучи да ме мимоиђе али ко се дима не надими тај се ватре не огреје...

Када сам на Преображење узимао мед сва друштва су деловала прилично добро. Из сваког друштва сам узео један или два рама са медом а из једне ЕВ наставак са 9 рамова (сада има још два пуна наставка меда).   

Елем, затворио сам још једну кошницу. Укупно две од десет а у пчеларску годину сам ушао са девет.
Брзински сам гвирнуо док сам постављао мрављу киселину и оне кошнице које су јаке оне пуцају од пчела и залиха хране.
Али има још пар њих које ми не изгледају тако добро. Чак је и мање пчела и хране.
Покушаћу да им додам хране па ћемо видети шта ће од њих да буде.

Када се пресаберем шта сам радио као и овогодишњих околности:

- оптеретио сам друштва скупљањем прополиса када су темпратуре биле екстремно високе
- (намерно) мање сам завиривао у кошнице
- мање сам косио воћњак а и ове температуре нису дозволиле цветање биљака - недостатак полена - било је цвећа поред Дунава
- није било у јуну или јулу временских температурних прозора који би дозволили третмане мрављом киселином
- мање сам се борио са осама тако што сам запоставио постављање замки за осе
- нисам освежавао генетику

Претпостављам да је вароа учинила да друштва ослабе а у комбинацији са мојом мањом активношћу је то довело до овог стања.

Право стање ће се видети када се буде радила оксална киселина.

Идемо даље, видећемо како ће сва друштва презимити па ћемо следеће године да обновимо губитке.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #758 poslato: Septembar 14, 2024, 00:44:51 »
Обзиром да ти је тек пета година пчеларења још  си нам ти Зоко пријатељу добар са својим резултатима.
Сад је стање мало несигурно са тим третманом против варое и бојим се да не буде још горе.
Мравља киселина је добра у неким нормалним условима али обзиром да имамо јако променљиве временске услове не знам да ли ће то све бити добро.
Поздрав.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Prijatelj foruma
« Odgovor #759 poslato: Septembar 14, 2024, 21:54:14 »

Биће то Војо добро, онако како и треба да буде. Па како год било. Онако како нам је Господ Бог натоварио на плећа. А стално се молим да ми натовари онолико колико могу да понесем на нејаким плећима...

Само нек смо живи и здрави и нек иде по реду... ред "мечине" па ред лоја... па ладан шприцер да га угаси...

Следеће године иде нова тура... нова тура нова гарнитура... хали, гали...

Не сме се пасти и очајање.... већ само да се верује и боље сутра.

Van mreže Rakovac Goran

• Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #760 poslato: Septembar 16, 2024, 09:39:17 »

Зоки мислим да си погодио право време за постављање мравље киселине. Захладнело је те ће она лагано да испарава. Иначе вероватно знаш да она делује и на вароу у затвореном леглу. Матице су сада престале да носе што је добро. Крајем ове недеље провери стање. Види да ли је било опадања варое и колико. Такође провери да ли су картони са мрављом киселином још увек влажни или је киселина испарила. Ако су картони суви можеш по њима поново додати мрављу. То је најбоље да радиш лагано шприцем да се не разлива са стране а и да истовремено контролишеш количину коју додајеш. Мислим да би по 15 кубика по кошници било оптимално. Ако је кртом још по мало влажан можеш и по мање. Сам процени.
Поздрав и срећно зазимљавање.