Autor Tema: Mrtve pcele  (Pročitano 31247 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Aleksandar Karakas

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 83
  • Pol: Muškarac
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #30 poslato: Oktobar 24, 2011, 18:00:40 »
Kolega Aco imenjace.

Nisam primio to kao kritiku. Hvala za savet imam tri ulice pcela jos u tom drustvu.

Ali  tu kosnicu sam kupio 4.10.2011. od takozvanog prijatelja tj kolege sa posla prodao mi je za 120e tu kosnicu sa mojim poverenjem da ce u nju ostaviti dovoljno hrane za zimu i da ih istretira protiv Varoe. Sto se tice Varoe ispostovao je a sto se tice pcela i hrane najverovatnije da cu mu za tu cenu te iste kosnice uzeti jos dve.Ako vec moram da budem grub bicu jer smo prevareni ja i jos jedan kolega kome je isto drustvo prodao mislim u istom stanju.
Da je do mene nebi mi bilo krivo i nebih imao obraza da trazim pomoc.
Ali prevaren sam i sta sada da radim tek sam poceo da pcelarim i nemam iskustva navatao nas je na to i nasankao.
Negubim volju ali ovo je bio moj prvi cas u pcelarstvu.
[color=blue]Obezbedi hranu za pcelice na vreme da nebrines na prolece.[/b][/color]


Van mreže aca peric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 331
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Obronak Deli Jovan planine
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #31 poslato: Oktobar 25, 2011, 09:55:15 »
Auh,sad mi je jasno,definitivno je to prevara  u pitanju.Za te pare  u ovo vreme ste morali dobiti kompletnu prvoklasnu kosnicu,sa jakim drustvom i rezervom od bar 20kg meda,naravno zdravo drustvo i ocisceno od varoe.U najmanju ruku vam treba dati odmah 5 ramova sa mednim vencima od 8 do 10kg meda i dobrim radilickim sacem ispod,pa da mozete da odmah intervenisete i dodate ih u sredinu vaseg drustva,da se pcele premeste na njih,dok jos ima lepog vremena.Ramove treba dati odmah ovih dana kada je temperatura bar 12 stepeni.Preporucio bih da ta 3 rama sa pcelama stavite u stranu,do dsaske na toplijoj strani,a da do njih budu ramovi sa medom,ali obavezno ispod ta prva 3 rama koji su do njih treba da imaju prazno kvalitetno radilicko sace,tako da pcele lako predju na njih i uhvate se ispod mednog venca.Takodje bih preporucio da u sredini svakog od tih ramova probusite rupu precnikajedan i po do 2 cm,tako da pcele i matica mogu da lako prolaze kroz njih,u pravcu drugih ramova.Na ostala 2 prazna mesta,ako je rec o kosnici od 10 ramova stavite ako imate ramove sa medom,ako su vam sve prazni ramovi,stavite 2 radilicka rama sa crvenobraon sacem i kvalitetnim radilickim sacem.

I ubuduce zaobilazite takve prijatelje,srecno,nemojte se predavati i borite se da to drustvo ne ugine,nemojte dici ruke na prvoj prepreci.Ali odite kod tog kolege,zajedno sa vasim kolegom i reklamirajte i trazite ili pare nazad ili da vam da ramove sa medom kako sam vam rekao,pa da intervenisete odmah,ili da vam kompenzuje kako se vec dogovorite.Ali u cilju spasa onog drustva koje vec imate,najbolja solucija su ramovi sa medom kao sto sam vam objasnio.

Inace krajem avgusta sam u najjacem roju iz maja meseca nasao slicnu situaciju.Velika rezerva meda je nestala,a unutra je bilo samo 2,3 kile u vencima i pcele na 4 ulice.Jos tada sam im ubacio 4 rama sa medom iz rezerve,u sredinu nastavka,i dohranio sa 3 litra gustog sirupa sa Nozevojem.Zato je cuvanje rezervnih ramova na pcelinjaku nad nekim drustvima dobra praksa,odmah mozete da intervenisete kada je neophodno.Srecno kolega,nadam se da cete ipak prevazici ovu izazovnu situaciju,pozdrav,Aca

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #32 poslato: Oktobar 25, 2011, 10:13:21 »
Jedno pitanje za Aleksandra: imaš li još košnica sa pčelama. Pitanje sam postavio, jer ne vidim baš neku mogućnost da se sada spasi vrlo slabo društvance sa tri ulice pčela. Ono je već imalo problema, trpelo glad, nije odgajilo neki veći broj zimskih pčela i ne verujem da će biti neke koristi od njega. A štete će biti.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Aleksandar Karakas

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 83
  • Pol: Muškarac
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #33 poslato: Oktobar 25, 2011, 17:20:49 »
Imam svega dve kosnice pcela ove godine sam poceo da pcelarim.
Nemam odakle da im dam ramove sa medom i svestan sam sta cebiti sa tim drustvom.
ovo drugo mi je dosta jako ima devet ulica pcela i ima dovoljno hrane ali samo za nju nesmem da joj vadim da nebih njega ostetio.
Nemam od koga da pozajmim ramove svi su jako darodavni u mom kraju.
Niko nije spreman ni da mi pomogne kao pocetniku jer bicu im velika konkurencija sa dve kosnice.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #34 poslato: Oktobar 25, 2011, 18:17:00 »
Ne mislim na dodavanje meda. Moje mišljenje je da od tog posla nema ništa. Ja naprotiv smatram da bi bilo bolje tu pčelu pridružiti onom jačem društvu. Ne vidim mesto u kojem živiš. Valjda ima neko blizu tebe ko će ti pomoći ili "pomoći" sa nekim rojem u proleće. Pomoći  pod navodnicima ima drugačije značenje. Takvu pomoć je najbolje zaslužiti pomaganjem u radu nekom od pčelara sa više košnica. I to je čist posao: tako si zaradio svoje pčele i nešto naučio. Ali napravi jasan dogovor.

Ja na primer, na proleće isporučujem rojeve mladom pčelaru, koji nije hteo novac za posao pri seobi pčela već rojeve. Naravno, daću mu vrlo rane rojeve i nešto jače nego što smo se dogovorili. Uz to uvek mu dajem matice (besplatno) kada mu zatrebaju pri gubitku matice ili ako želi da odvoji nekoliko oplodnjaka. To nije deo pogodbe, već poklon, koji važi preko cele sezone. Uvek može računati na poneku maticu ili potreban broj matičnjaka koji mu trebaju. To je najbolji put za mlade pčelare.

Da zaključim. Bolje spoj te pčele nego da uginu ili još gore, da ostane šaka pčela koja može oboleti od nozeme.

PS Nemoj da te to razočara što nemaš pomoći ni sa jedne strane. I ja kao početnik nisam dobio ni jednu pčelu, a delio sam svima kojima je to trebalo. Kasnije sve dođe na svoje. Samo nemoj da praviš greške i zazimljavaš slabiće. Izgubićeš volju da pčelariš.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Aleksandar Karakas

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 83
  • Pol: Muškarac
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #35 poslato: Oktobar 25, 2011, 18:31:34 »
Kolega Dragane.

Hvala na dobrim savetima.

Ja sam iz Vrsca i veoma sam voljan da pomazem bilo kom starijem pcelaru bez ikakve nadoknade samo da me nauci sto vise
sam cu steci vise drustava sdamo da nadjem dobrog mentora. Neocekujem nista da dobijem ali iomam jaku zelju da napredujem u pcelarstvu.

Ovo mi je po drugi put da zapocinjem pcelariti
prvi put sam zapcelario sa mojom pokojnom bakom kada sam imao 15 god. ikada je ona preminula nije imao ko da mi pomogne otac mi je alergican na ubod i nije smeo a cak je probao i mogao da nastrada.
i onda sam odustao. Posle 20 god. pocinjem opet i necu odustati pamakar i ovu zimu ostao i bez oba drustva( nedaj boze).
Ogradio sam 19 ari placa posadio okolo 120 sadnica vrbe narucio i cekam svakog dana da mi stigne 100 sadnica Aronije.
 I sada da odustanem nedolazi u obzir ta mogucnost ako treba unecu kosnice u svoju spavacu sobu samo da prezive.

Pozdrav svima iz Vrsca grada

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #36 poslato: Oktobar 25, 2011, 19:45:19 »
Moj rezon je da je bolje da prezimi jedno dobro društvo, nego da praviš greške  kao što bi bilo oduzimanje meda jačoj košnici. Ne smatram da ti je Voja dao pogrešan savet da možeš prebacivati med iz društva koje ima puno hrane. Ali to se radi kada time ne ugrožavaš to jako društvo i kada imaš čemu da se nadaš od tog slabijeg društva. Situacija koju si opisao govori sledeće: 20. 10. 2011 si konstatovao da ima 6 ulica pčele. Sada gledam grafikon temperatura i tog dana je bilo prilično toplo. To znači da se pčela raštrkala po ulicama i da ne daje pravu sliku snage. Možda bi se trud isplatio ako po prohladnom danu izbrojiš ulice u klubetu. Mada mislim da ćeš imati jače osipanje pčela ako je društvo gladovalo i time stalno izraženo dalje slabljenje. Ako bi odlučio da cele zime hraniš te pčele, to bi morao raditi pogačama sa kristalisanim medom. To je vrlo neugodno, ako nema nekih značajnijih rezervi, a nisi siguran u kakvom su kondicionom stanju pčele.
Zato mislim da je najbolje pridodati pčele drugoj košnici.


One slike mrtvih pčela, koje si postavio na forum analiziraj i upamti dobro. Da možeš proceniti koliki su i kakvi gubici pčela i šta se dešava u košnici. Pčele su očigledno uginule od gladi i to se vidi po ispruženim rilicama. Pčele otrovane hranom imaju jako otečen (naduven) stomak, a otrovane pčele uginjavaju u grču i skončaju sa telom koje je zgrčeno i čini zatvorenu kružnicu, da tako kažem. Delovi tela su rezultat ulaska osa jer ih ima relativno malo. Kada rovčica uđe u košnicu uvek ostavlja „trag“ kojim obeležava mesta koja posećuje. To rade i ostali glodari. Mora se videti izmet. Ako ga je puno, rovčica vrlo često ulazi u tu košnicu (ili košnice).
I još nešto, kada na podnjači LR košnice koja je zazimljena na dva tela (nastavka) vidiš uginule pčele na letu, trebaće ti ovakva procena od čega su uginule. A to ti je siguran znak da je klube ostalo u prvom telu. Tako da pčele koje uginjavaju padaju bliže letu. Kada je klube u gornjem nastavku, pad uginulih pčela je prema centru podnjače i pčele ih primiču letu tek kad jako otopli, a tada ih i izvlače iz košnice i to samo ako klube nije imalo problema pri zimovanju. Ako je loše zimovalo ili su pčele žedne, čišćenje podnjače se odlaže sve do momenta dok pčele ne izvrše one radnje koje su im hitnije.

PS Ovaj drugi pasus je nešto za ubuduće i ne tiče se ceo konkretnog problema (slabije i gladne pčelinje zajednice).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Aleksandar Karakas

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 83
  • Pol: Muškarac
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #37 poslato: Oktobar 25, 2011, 19:59:19 »
Dragane, odlucio sam da ih hranim. A iz straha da slucajno nije neka bolest nezelim da ih dodajem drugom drustvu moram bar jedno da sacuvam.
Hvala Vam na savetima i podrsci.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #38 poslato: Oktobar 25, 2011, 20:01:59 »
U redu. Čime misliš da ih hraniš. Poznato mi je da si dobijao savet da daješ polenske pogače, pa me zanima kakvu si odluku doneo.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Aleksandar Karakas

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 83
  • Pol: Muškarac
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #39 poslato: Oktobar 25, 2011, 20:09:05 »
Nastavio sam sa pogacama kupio sam pogacu A od firme roj.
Uzeo sam nozevoj od Voje da dodam u sirup po njegovom predlogu ali nisam uspeo to da odradim jer su jutarnje temp. vrlo niske bile prosle nedelje a sve koje nesto i priupitam svi me teraju na pogacu.
Razmisljao sam da im dajem med ukristalisan ali nemam nije problem da ga kupim ali mi je problem dok se ne ukristalise. Pa sam na kraju odlucio pogacu A.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #40 poslato: Oktobar 25, 2011, 21:03:05 »
Naravno da sam čitao da staviš i dve pogače...ne znam samo kako. Ne bih se ja uzdao u takve savete...
Suncokretov med je odavno kristalisan, ali ako si doneo odluku neću da kvarim posao.

PS Naravno da se ne slažem, ali odustajem od dalje diskusije.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Aleksandar Karakas

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 83
  • Pol: Muškarac
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #41 poslato: Oktobar 25, 2011, 21:08:35 »
Dragane interesuje me i Vase misljenje koji je najbolji nacin sa cim da ih hranim.


Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #42 poslato: Oktobar 25, 2011, 21:16:15 »
Aco, poslušaj Dragana.
Pogačom nećeš ništa rešiti. (Moje mišljenje).
Pošto sada znamo da su pčele umrle od gladi a na početku kad sam ja komentarisao nismo imali ove podatke o količini hrane, sada bih ti i ja isto kao i Dragan preporučio da spojiš te dve zajednice.
Mislim da je to u ovim okolnostima najbolje rešenje.
Preprskaj pčele Nozevojom kad je temperatura iznad 12-13 stepeni i sigurno će biti izlečene od eventualne  nozemoze ili infekcije varoatoze. Prerskaj obadve zajednice a posle toga poslušaj Dragana u vezi načina spajanja.
Ili radi kako misliš da je najbolje.

Pozdrav svima....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Aleksandar Karakas

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 83
  • Pol: Muškarac
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #43 poslato: Oktobar 25, 2011, 21:21:49 »
Kolege na koji  nacin da ih spojim ?
Da li da unistavam jednu maticu ili ne ?
Neznam kako se to radi a i veoma je lose vreme niska temp tokom dana ako je veca onda duva jaka kosava.
Plasim se da ne napravim jos goru situaciju.
Zelim da bude najbolje po pcelice a neznam.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Mrtve pcele
« Odgovor #44 poslato: Oktobar 25, 2011, 21:50:59 »
Naravno da moraš ukloniti jednu maticu. Možda je bolje ostaviti onu koja je u jačem društvu, ali ne mora da znači da je ona bolja.
Na SPOS-ovom forumu sam postavio skicu kasno jesenjeg ili čak i zimskog spajanja društava. Ako budem imao vremena da potražim skicu, postaviću je i na ovom forumu. Ako ne ubrzo sledi link. Biće ti to jedno novo vredno iskustvo.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).