Košnice Voja

Radovi na pčelinjaku => Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja => Temu započeo: Рајко Борић Januar 01, 2013, 00:04:38

Naslov: Градско пчеларење
Poruka od: Рајко Борић Januar 01, 2013, 00:04:38
Све је више градова који отворено подржавају градско пчеларење (Торонто, Париз, Амстердам). Код нас је све дозвољено док те неко не пријави. Друга је година како имам 1-2 кошнице у Београду, 3км југоисточно од трга "Славија" па ће некога можда занимати моја искуства.

Добре стране пчеларења у граду:
- нема прскања воћа
- има много разног цвећа и медоносног дрвећа
- волим да погледам у кошницу кад год пролазим кроз двориште

Проблеми:
- прскање комараца: непредвидљиво и решиво једино селидбом
- бука: сви около рокају велике петарде за празнике, као сад например; не разумем зашто то раде и какво им је задовољство али раде масовно; експолозије су сигурно велики стрес за пчеле али не могу да се буним пошто нико ни не зна за њих, башта ми је врло приватна.
- ако било кога около уједе било шта, мора да сам ја крив (ако се сазна; ваљда неће)
- ако ми пошаље неко инспекцију одвешћу пчеле негде на пашу па ћу их вратити назад и тако у круг док некоме не досади; то ме не потреса али је ипак гњаважа.
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: drazen.kasapovic Januar 01, 2013, 12:04:07
И мој комшилук је често одушевлјен присуством пчела мада је тај страх потпуно неоправдан.
На жалост још увек морамо да се скривамо.
Ја бих их ставио у дневну собу само да могу :)
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: drazen.kasapovic Januar 01, 2013, 12:44:03
Ево сличица сретних и задоволјних ројића овог лета.
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: Vojo Brstina Januar 01, 2013, 12:48:02
Одлична тема, баш ми се свиђа, браво момци!
Осећам да ћемо овде имати доста тога корисног да прочитамо.

Поздрав свима.....
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: Ivan Simic 1 Januar 01, 2013, 18:15:34

    Ja vec tri godine unazad imam,u toku sezone, i do 10 rojeva na okucnici i terasi drugog sprata koja je okrenuta ka jugu. Rojevi se lepo "napune" medom  u toku cvetanja lipe i drugog parkovskog rastinja.Primetio sam da lipa na podruciju grada jako dobro medi dok medenje one u planini zavisi od vremenskih uslova.
   Ovog leta mi je i jedno drustvo provelo sezonu u gradu i dalo je oko 15 kg meda,uz obezbedjenu zimnicu.
   Blizu moje kuce ima jos nekoliko manjih pcelinjaka.
Naslov: Градско пчеларење
Poruka od: Рајко Борић Januar 02, 2013, 10:55:38
Две кошнице у граду, у мојој башти, Вождовац и на тераси стана родитеља, Савски Венац
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: sirka pavel Januar 02, 2013, 16:50:11
Kolega,kod tebe u ovom slučaju, ne važi pravilo da se pčelari samo u jednom slažu a to je, da se košnici prilazi sa zadnje strane ;)
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: drazen.kasapovic April 21, 2013, 22:48:45
Поставио сам један иб нуклеус на три наставка на свој балкончић вероватно на опште одушевљење комшилука.
Нећу га форсирати чекам прави моменат и природне ројеве матичњаке.
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: dejan kostadinovic Oktobar 11, 2013, 21:51:31
Pozdrav prijatelji!
Danas u Novom Sadu,preko puta TEHNOLOSKOG FAKULTETAkod samog pesackog prelaza,u stablu sam primetio jedan roj.Sam otvor kroz  koji pcele prolaze je dosta mali tako da je tesko bilo sta uciniti.Mozda ne bi bilo lose bar tretirati ga protiv varoe?Sta se praktikuje u ovakvim slucajevima i da li postoji nacin da se nekako pcele izmame napolje?
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: Jano Supek Oktobar 11, 2013, 22:43:51
Kolega dejane, kada sam počinjao sa pčelarenjam, onda sam svašta pokušavao, da bi povaćao pčelinjak a da potrošim što manje para. vadio sam pčele iz roletni, iz dimnjaka, peo se na drveće, bez razmišljanja da mogu pasti ali nikad nisam uspeo izvaditi pčele iz neke šupljine ako nisam našao maticu i nju prebacio na ram sa leglom, pa ram malo udaljio od  mesta gde su bile i povadio svo saće. tako sam uspeo da ih nateram da se presele na ramove pa u košnicu. Pošto je sada već kasno za takve radnje a i za tretman varoe je kasno. Ako je bilo varoe, zimske pčele su od nje oštećene i verovatno neće dočekati proleće a ako prežive onda su vredne pažnje jer su prirodno sposobne da se izbore same protiv varoe i raznih bolesti. Možda neko zna neki način da ih izmami napolje, što se mene tiče ja nisam uspeo. Pozdrav
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: drazen.kasapovic Oktobar 13, 2013, 00:30:03
Поздрав колега.
Ти ту не можеш ништа учинити,по мени је најбоље се не уплетати ,евентално покушати ухватити неки рој ако се већ знају оваква места .Наравно да увек дође на идеју да их вади али често однесу само излетницу а то је баш велика корист :) .
Ја код мене  знам већ 5 станишта пчела на којима оне успешно преживљавају без уплитања човека.
Деси се некад и да страдају али већ исте године га насели други рој.
У граду и околини познајем још доста природних станишта.
Ако се пчеле налазе у дрвету једини начин да се из њега изваде је да се дрво посече.
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: Jano Supek Oktobar 13, 2013, 01:02:33
Jeste poseći drvo, ako je u šumi ali u parku to je šteta.
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: Časlav Dobrosavljević Oktobar 13, 2013, 19:58:07
Nekoliko rojeva sam vadio iz šupljeg drveta na sledeći način:-iznad otvora gde ulaze i izlaze pčele postavi se prazna vrškara poprskana iznutra medom.Od otvora do unutrašnje strane vrškare potavi se traka od satne osnove,takođe namazane medom.Odredi se otprilike vrh šupljine(kuckanjem ili na drugi nčin) pa se sa zadnje strane(suprotno od otvora) izbuši svrdlom rupa dovoljne širine da uđe vrh dimilice Rupa mora dosezati do šupljine da bi dim mogao da dopre do pčela.Obilnim dimljenjem i kucanjem sa strane po šupljem drvetu isteraće te roj iz šupljine,jer će se namamljene medom pčele popeti u trmku tj. vrškaru.Ovo ide relativno lako ako je roj tek naseljen,a ako povuče saće i matica počne da zaleže onda mnogo teže,ali je moguće.
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: Никола Маодуш Oktobar 13, 2013, 20:39:44
Не разумем због чега би неко, у данашње време када су ројеви више него лако доступни, обарао дрвеће само да би увећао пчелињак за једну кошницу.
Људи не размишљају о штети коју наносе ради своје личне користи.
Колико се пчела побије приликом извлачења ројева из природних станишта, а поред тога нисте ни сигурни да ли ћете наћи матицу, да ли ћете је убити у процесу и на крају ако све успете да пребаците у кошницу, нисте сигурни да ли ће рој ту и остати.
По мени нема веће глупости него извлачити ројеве из природних станишта њиховим уништавањем а највише из стабала њиховим обарањем.
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: stevanovic sveto Oktobar 13, 2013, 21:43:49
Zbog ovakvih stvari naše šume su skoro ostale bez pčela, to jest skoro da i nema prirodnih staništa. U Makovištu sam obećao svakom ko nađe stanište u prirodi da mi javi da mu poklonim roj, samo da te pčele u šumi ostavi na miru, ali ne vredi. Prošle godine su oborili jednu poveću bukvu i cer samo da bi došli do malo meda (??) i rojeva, koji uglavnom ne dočekaju proleće. Pozdrav.
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: Рајко Борић Oktobar 13, 2013, 22:23:41
Zbog ovakvih stvari naše šume su skoro ostale bez pčela, to jest skoro da i nema prirodnih staništa. U Makovištu sam obećao svakom ko nađe stanište u prirodi da mi javi da mu poklonim roj, samo da te pčele u šumi ostavi na miru

Лепа идеја, можда заживи.

Из Пчеларског појмовника -
закрстити: засећи, у облику крста, ознаку на дрвету у коме су пчеле, да их нико не дира - стари српски обичај
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: dejan kostadinovic Oktobar 14, 2013, 20:55:26
Cini mi se da me pojedini forumasi nisu razumeli.Nisam imao nameru da uopste bilo sta radim sa ovim rojem a kamoli da secem drvo u sred grada(ne bi ga sekao ni u sred sume)samo sam postavio pitanje sta se radi u ovakvim slucajevima i da li je potrebna ,eventualno neka pomoc ovakvom drustvu,U svakom slucaju hvala za odgovore!

Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: Никола Маодуш Oktobar 14, 2013, 22:17:17
Колега извињавам се на оштрој реакцији.
Нисам мислио на тебе. Добро сам те разумео да им желиш помоћи на било какав начин.
Моја грешка је што нисам надовезао остатак текста на ону моју згроженост да људи и даље обарају стабла ради ројева који вероватно неће преживети...
Гледам како људи каче видео записе о томе како се ваде ројеви из разних станишта и не верујем да се то и даље дешава. Револтиран и алергичан сам на загађивање и уништавање природе...
Теби колега свака част за бригу и оштро око што си приметио рој у том дрвету.
Мислим да нема потребе да било шта радиш сем да уживаш у њиховим активностима када си у близини.

Поздрав.
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: Jano Supek Oktobar 15, 2013, 08:54:18
Kolega Dejane, ne treba njima nikakva pomoć. Mi pčelari počeli smo i previše da pomažemo pčelama. Rezultat je sve neotpornije i sve bolesnije pčele imamo. Dok se čovek nije umešao u njihov život, one su lepo živle. Mi smo takvi, želimo i težimo ka savršenstvu a na kraju sve uprskamo.Pozdrav
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: Paolo Gigli Februar 17, 2014, 19:00:22
Malo se otišlo od teme - gradsko pčelarenje, a i nešto je zamrla...

Naše zakonodavstvo ne predviđa gajenje pčela u gradu (teško da je moguće postići udaljenost od 20 metara od objekata za stanovanje...) tako da su primeri "švercovanja" dobar signal da interesovanje postoji. Ugroženost pčela i rapidno smanjivanje njihovog broja na planeti je povod i čak obaveza da se mobilišu sve raspoložive snage kako bi se stanje popravilo. Svest o toj potrebi polako sazreva tako da je jedan od najvećih gradova (Njujork) u USA ukinuo zabranu gajenja pčela na svojoj terioriji i gradskim aktom uredio materiju tako da se situacija drži pod kontrolom (Maj 2012.).

Jedno od udruženja pčelara na svojoj stranici: http://www.nyc-bees.org/, obaveštava da je NEOPHODNO registrovati svoje košnice kako bi se zadržalo pravo na pčelarenje u gradu. Udruženje je izdalo i kratko uputstvo: http://www.nyc-bees.org/pdf/BestPractices.pdf sa savetima za najbolji način brige o pčelama na svega 6 strana. Takođe su dali i dokument koji je neophodno popuniti i predati vlastima kako bi registracija bila validna: http://www.nyc.gov/html/doh/downloads/pdf/ehs/ehs-beekeeping-guideline.pdf.

Po meni, najlepši deo aktivnosti Njujorške asocijacije pčelara (odakle je preneta informacija) je poziv svim građanima koji imaju baštu, balkon ili slobodan krov da budu domaćini jednoj košnici a ako nemaju možda znaju mesto gde bi tako nešto moglo da se izvede.
Naslov: Градско пчеларење
Poruka od: Рајко Борић Maj 08, 2014, 11:54:45
Ево шта Немци мисле о градском пчеларењу (http://www.dw.de/medve%C4%91a-usluga-p%C4%8Delama/a-17617327?maca=ser-Blic%20Online_v2-9895-xml-mrss).
Naslov: Odg: Градско пчеларење
Poruka od: Rakovac Goran Jun 22, 2022, 10:35:01



Београдско удружење пчелара је покренуло иницијативу за формирање пчелињака на територији самог града што ће вероватно пратити и одређену промену прописа који регулишу ову материју.
Независно од тога у Београду на подручју ГО Раковица је никао још један мали пчелињак. Ради се о " младом " пчелару Милошу Милошевићу који је запчеларио прошле године и који је свој базни пчелињак стационирао у селу Крћевцу крај Тополе ( види тему Пчелињак Крћевац ).
Дана 19. маја Милош и ја смо разројили његове кошнице у Крћевцу и ројеве са по 4 - 5 рама затвореног легла и прошлогодишњим матицама пренели у Београд где смо их сместили на бетонску плочу његове гараже. Локација је добра , Кошутњак је на неколико стотина метара а и око саме Милошеве породичне куће има сијасет разноврског медоносног дрвећа.
Крајем маја ројеви су добили други наставак од изврцаног меда на чишћење. Прекјуче су добили и трећи наставак јер су фантастично напредовали. Уноса има , сталан је и конинуиран и Милош ће за релативно кратко време имати још једно врцање.


П.С.


Да не буде заблуде друга слика показује кошнице са задње стране па зато на њој нема пчела.