Добро кажеш Драгане, сада имамо времена за писање и опет се мало пише. Посећеност форума и није лоша само не пишемо довољно.
Брат и ја смо зазимили на 7-8 пчелињака преко 500 кошница. Код брата је велика екипа са 4-5 укућана који углавном крећу у ударним пословима када је припрема пчела за паше, транспорти кошница, врцање меда и зазимљавање а код мене је мања екипа и обично у тим ударним радовима ради нас троје, четворо.
Ове послове око рада са оксалном киселином и претходно прскања Војвиром радимо све заједнички нас троје, брат, супруга и ја,пчелињак по пчелињак па тако док се не заврши.
Легла нисмо имали и мислим да га нема и тамо где нисмо гледали. На пчелињацима поред река и канала мало је хладније и ту пчеле раније у јесен престају са леглом и касније у пролеће крећу са леглом.
Интересантно је да су ми све зазимљене заједнице на свим пчелињацима живе и здраве и да нигде није дошло до губитака матица.
Да ли ће, а сигурно хоће и колико ће страдати матица од оксалне киселине, тек ћемо да видимо.
Нормално је да то буде 2-3%.
Једна малазаједница коју нисам спојио а остављена је само ради матице још увек је жива.
Пре око недељу дана обишао сам тај пчелињак и видим да је све у реду, чујем је како зујка. 😀
Од око 190 мојих заједница све су ту и све имају доста хране. Биће то све добро...
Поздрав драгим пријатељима...