Skupština bi trebalo da je već počela. Želim vam svima koji ste prisutni fino druženje.
Rado bih bio tamo ali...možda neki drugi put...
Nismo svi u mogućnosti da dođemo na takve manifestacije iz raznih razloga i baš zbog toga bi bilo zaista poželjno da se predavanja kvalitetno zabilježe kamerom i da se objave na internetu.
Zaista poštujem, ali ne razumijem taj tvrdi stav da se snimanje i objavljivanje predavanja ne dozvoljava i zabranjuje.
Kada postoji medij koji je javno dostupan kao što je video koji može svako da pogleda mislim da nije opravdano strahovati od krađe i prisvajanja ideja jer tada svako može da navede originalni izvor i da video predoči kao dokaz i argument u takvom slučaju kako bi se krađa razotkrila. Ovako, ko može da spriječi pojedince da ono što je čuo na predavanju dalje plasira kao svoju ideju. Čija je izvorno ideja znaće samo oni koji su prisustvovali predavanju a i oni će da zaborave kroz neko vrijeme.
Po ovom pitanju imamo prisutna dva trenda i to:
1. Mahnito snimanje video priloga od nekih u nastojanju da se predstave kao najveći stručnjaci i oci pčelarstva u regiji i uopšte.
Šole će vjerovatno dobiti asocijaciju.
2. Ne snimanje gotovo nikakvog video ili foto materijala a sve sa raznim izgovorima koji po meni nemogu opravdati ono što se time propušta.
Ovdje prvenstveno mislim na Voju ali uz najbolje namjere i nadam se da mi neće uzeti za zlo.
Prava je šteta što nemamo više video priloga o načinu rada sa RV, EV i REV košnicama kao ni više zabilježenih predavanja na temu istih. Treba svi da imamo na umu da biologija radi protiv nas te da starimo i nestajemo.
Dok smo živi i zdravi treba svoje znanje da prenesemo na mlađe a video snimci su idealan način.
Zaista napisano je na ovom i na drugim forumima mnogo toga ali je poznato da "slika govori hiljadu riječi".
Ako već nećemo gledati video, ono očekujem bar da čujemo utiske sa skupštine i predavanja.
Pozdrav svima...