Autor Tema: Smederevo grade od davnina...  (Pročitano 121915 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Zoran Vučković

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
Odg: Smederevo grade od davnina...
« Odgovor #675 poslato: Jun 17, 2023, 19:32:11 »

У праву сте Душане. Сад сам погледао фотке од прошле године кад сам сликао еводије. И имају, стварно, другачији цвет.
Ето разоноде за следеће године...

П.С. Шта би ми млади почетници да није вас учитеља да делите знање.
Нека нам живот буде сладак као мед!

Van mreže Zoran Vučković

• Stari član foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Смедерево ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​​​ ​​​​ Мoравиште ​​ ​​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​ ​​ ЕВ и РВ кошнице
« Odgovor #676 poslato: Jun 18, 2023, 19:22:35 »

Данас сам отворио само једну кошницу. Имама нека посла кући па немам времена много да се бавим пчелама. РВ наставак и даље тежак али непоклопљене ћелије. ЕВ наставак испод осетно лакши и види се да су пчеле користиле тај мед.
Колико ће остати до суботе видећемо. Можда и буде допуне... ко зна?

Van mreže Zoran Vučković

• Stari član foruma
« Odgovor #677 poslato: Jun 20, 2023, 15:06:07 »
Zoki, nemoj da zbunjuješ nas "mlade pčelare"...ovo na slici nije evodije! (biće da je sofora?)

Душане, мало сам ближе погледао... биће да је керлеутерија - лампион дрво.

Van mreže Zoran Vučković

• Stari član foruma
« Odgovor #678 poslato: Jun 25, 2023, 19:41:56 »

Била је тешка борба али Бог је помогао колико је могао....
75 кила... Мед је густ, мирише... Онакав какав волим.
Остало је и пчелама да могу да напредују.
Поставио сам пластичне затвараче са трулексом са мрављом киселином. Искористићу следећу недељу са нешто нижим температурама за борбу против варое.

Једино што нисам урадио је што нисам узео наставке са пергом из ЕВ кошница. Али и то ће доћи на ред.

Van mreže Zoran Vučković

• Stari član foruma
« Odgovor #679 poslato: Jul 02, 2023, 15:26:36 »
Ево како изгледа у тегли. Баш леп на око...

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #680 poslato: Jul 04, 2023, 11:32:06 »
Лепо изгледа у тегли. Прави природни мед и фина боја меда, то је оно што се тражи а верујем и да је укус одличан.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Zoran Vučković

• Stari član foruma
« Odgovor #681 poslato: Jul 15, 2023, 21:45:28 »
Војо, укус је феноменалан. Ја волим такав мед, багремов не бих никад користио.

Пчеле су пронашле сунцокрет. Има и две парцеле близу пчелињака.
На улазима у кошнице вентилирају а велика је збрка коју праве оне које излазе и оне које улазе.
Полетаљке се жуте од полена.
Нека донесу за њих и биће добро.

Van mreže Zoran Vučković

• Stari član foruma
« Odgovor #682 poslato: Avgust 19, 2023, 20:55:45 »
Ево, да напишем понешто о дешавањима код мене на пчелињаку.
Крајем јула сам отишао на одмор и оставио пуне кошнице пчела. Кад сам се вратио пчела је било само у плодишту. Било је нешто меда у медиштима али мало пчела.
Пола пчелињака сам поставио у зимску а половину полу-зимску конфигурацију.
Кренуо сам третман мрављом киселином. Стање се донекло поправило и сада има више пчела.

Током јула и августа пало је доста кише и то најмање кад су биле оне велике олује. Те кише су заобилазиле околину пчелињака али пало је пар добрих што је реткост за тај крај.
Углавном служба за одржавање канала и даме (долме) је покосила коров па је после тих киша све опет процватало. Поново цвета чичак и дивља жалфија и још доста корова.

Данас сам изврцао један део рамова где је имало довољно меда. С обзиром да је данас Преображење тај мед је лековит. А с обзиром да је таман и густ биће права сласт да се користи.

Е сад узрок смањења пчела је вероватно сунцокрет. У близини пчелињака има три парцеле и једна је баш велика. Вероватно земљорадници додатно третирали семе.

Једна кошница није имала легла па сам додао рам са јајима. Пчеле су извукле матичњаке а шта ће бити даље видећемо. Не надам се много.

Од следећих дана креће прихрана и ако време дозволи наставак третмана мрављом киселином.

Страхујем како ће се све то одразити на пчеле за следећу сезону али то ћу већ видети на пролеће.

Van mreže Zoran Vučković

• Stari član foruma
« Odgovor #683 poslato: Avgust 30, 2023, 11:35:15 »
Прошлог викенда сам помало завирио у медишта која су изненађујуће пуна. Пчеле су надокнадиле све оно што сам узео на Преображење и оно што су трошиле на сопствене потребе.
Претпоставњам да је коров и разнорано биље које је процветало давало много нектара а да су га пчеле покупиле.

Оно што је мање добра ствар за мене а више добра за пчеле је да то што сам прихранио пар пута са 300мл сирупа са нозевојем па тај мед нећу врцати.

Остаје да се види које је стварно стање и кад мало попусте врућине да урадим један детаљнији преглед а и да наставим са третманом мрављом киселином.

Јуче је опет пала добра киша поред Дунава и очекујем да то ''ливадско'' биље и даље даје нектара...

Генерално ове године нисам из разноразних разлога урадио оно што сам планирао. А планирао сам да изавадим пергу, да поставим мрежице за прополис и да поставим скупљач полена. Ништа од тих ствари нисам постигао али покушаћу следеће године.
Оно што ме радује је да костантно сваке године добијам све више и више меда али и ту имам мали проблем јер ту прогресију не прати и продаја на теглу. Имам пар редовних купаца али мораћу да радим на проширењу мреже.
Ипак су то слатке муке...

Хвала Господу Богу на овим даровима...