Autor Tema: Пчелињак Доброселица  (Pročitano 12664 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ненад Живановић

• Stari član foruma
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Доброселица, Рековац 600м. нмв
Odg: Пчелињак Доброселица
« Odgovor #90 poslato: Septembar 02, 2023, 14:29:40 »
   Посетио сам данас пчелињак после 10 дана и установио да су пчеле за кратко време поново формирале медне капе и да је било уноса преко сваког очекивања.
 Легло је код већине у доњем телу и у тој ситуацији су све улице попуњене, па чак и код оних код којих једва да има пчеле горе. Код ових друштава су изротирани доњи наставци на врх, док је у неколико кошница легло било распоређено у оба наставка и ту није вршена ротација. Најслабије друштво сам појачао са два рама затвореног легла, без пчела, из јачих кошница. Свима сам убацио по картон Мравље киселине.
 Допунио сам појилицу и покосио половину имања у којој се налазе кошнице.
 Поздрав, до следешћег јављања.  :)

• Stari član foruma
« Odgovor #91 poslato: Septembar 14, 2023, 12:38:23 »
    После 12 дана стављена друга тура Мравље киселине и очишћене увлаке на подњачама од остатака Тимола.
 Прошлогодишњих 7 друштава и неколико овогодишњих ројева имају по пун горњи наставак пчеле, медне капе и рамове са затвореним медом на боковима. Остали ројеви имају у просеку по 5 улица пчеле у центру, горе и доле, док су бокови празни и код неких уопште нема затвореног меда, већ само по неки отворен рам, па ће се морати сирупати чим се уклоне картони са Мрављом киселином, који блокирају улаз у хранилицу. Три најмлађа роја су се малтене изједначили по снази са најјачим друштвима.
    Поздрав и свако добро.  :)

Van mreže Rakovac Goran

• Više od prijatelja foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
« Odgovor #92 poslato: Septembar 15, 2023, 08:59:41 »

Ненаде обавезно провери опадање варое. Не би било лоше у октобру месецу урадити још један третман неким другим средством. Време је још увек лепо , матице раде и имаће легла још дуже времена. Боље спречити него лечити.

• Stari član foruma
« Odgovor #93 poslato: Septembar 24, 2023, 08:21:57 »

Ненаде обавезно провери опадање варое. Не би било лоше у октобру месецу урадити још један третман неким другим средством. Време је још увек лепо , матице раде и имаће легла још дуже времена. Боље спречити него лечити.
.
  Планирам да обавим још један третман Херба Страјпс летвицама.

Јуче сам извадио суве картоне од мравље и кренуо са сирупањем, по 1-1.5 Л сирупа са 2% Нозевоја и мало соли. По други пут сам их попрскао Нозевојем и додао га и у појилицу. У већини друштава матица престала да носи и нема легла. Свуда, осим у две кошнице које су на ивици глади, има незатвореног меда, али медне капе и довољно хране за зимовање само у неколико кошница.
 Живи били и свако добро  ;)

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #94 poslato: Septembar 25, 2023, 11:19:45 »

Ненаде у односу на твоје задње писање имао би једно питање и пар сугестија.

Најпре питање . Зашто у сируп који дајеш пчелама стављаш и со ? Да ли је то савет неког колеге или си покупио негде са интернета ?

Сугестије се тичу сирупа и незатвореног меда који имаш у кошницама .
Са зимском прихраном си до овог времена већ требао да завршиш али ако хране већ нема то се мора хитно урадити. Сетио сам се да сам ти стављао примедбе на збег хранилице које си правио са фиксираним пластичним хранилицама тврдећи да је то лоше и непрактично али ти си тврдоглаво наставио по своме. Зато сада у кошницама имаш мањак хране. Сируп прави у размери 3 : 2 у корист шећера и прихрањуј интензивно дан за даном у што краћем року са максималном количином која може да стане у хранилицу. Првом приликом још једном погледај кошнице. Због третмана мрављом киселином у неколико недеља узастопно пчеле знају да сиђу у доњи наставак и ту излагерују мед па провери за сваки случај стварну количину хране коју имаш у кошницама. За идућу сезону размисли да направиш рам хранилице као што сам ја урадио и онда са прихраном немаш никаквих проблема. Од како их користим свануло ми је што се прихране тиче - брзо , лако и без опасности од грабежи.
Што се тиче незатвореног меда кога највише имаш вероватно је у питању медљика. Твој терен је идеалан за медљику које на другим локацијама ове године није било или ју је било спорадично. Медљика иначе није добра за зимовање пчела те и те кошнице ових дана насирупај како би пчеле те ћелије измешале и допуниле са медом од сирупа.

Не замери и питање и сугестије су добронамерни.

• Stari član foruma
« Odgovor #95 poslato: Septembar 27, 2023, 11:13:08 »

Ненаде у односу на твоје задње писање имао би једно питање и пар сугестија.

Поздрав свим колегама и теби чика Горане.
 Јуче сам насирупао свих 20 друштава са по 1,5 литар сирупа 1:1 са 2% Нозевоја и по 1 грам соли по литру. Ово за со сам видео на форуму Ђоке Зечевића, а и рекао ми је мој претходни ментор. Сав сируп који је усут пре два дана су однеле до последње капи и хранилице су чисте, а и нигде нема мрава.
  23.9. сам контролисао количину хране и установио да у већини кошница има по 5-6 рамова незатвореног меда у средишту горњег наставка. У неколико кошница постоје и медне капе и  чак и 2. и 9. рам су пуни меда, две су малтене без меда, а само једна је спустила мед доле, али горњи наставак је више запоседнут пчелама, иако је празан. Ситуација је да горе имам 7-10 улица и доле 4-6 улица пчела, али легла има у само пар кошница.
  Насирупаћу их још 2-3 пута са по пуном хранилицом 3:2 у корист шећера сваки трећи дан, па ћу отворити кошнице да ставим Херба Страјпс и преконтролишем положај клубета, да евентуално изротирам тела.

• Stari član foruma
« Odgovor #96 poslato: Septembar 29, 2023, 11:33:36 »
    Насирупано свих 20 друштава са по 1,5Л сирупа 3:2 у корист шећера, уз додатак 2% Нозевоја. Почистиле су сав сируп који им је усут пре два дана.

• Stari član foruma
« Odgovor #97 poslato: Oktobar 03, 2023, 16:05:34 »
   Убачени Аргус Рас картони против варое, у 15 кошница по један. У 5 кошница убачене по две летвице Херба Страјпс. Испрскао сам их Нозевојем и усуо им свима по 1,5Л сирупа 3:2 у корист шећера. Прегледом установљено да 4 друштва имају мање пчеле од свих осталих, док нека од тих имају и мањак хране. Код једне, најслабије сам интервенисао додавањем рама са затвореним медом из јаче кошнице. Ни једно друштво није остало у доњем наставку. Навукао сам виљушке- зимска лета, да се неки мањи миш не увуче пре тоталног захлађења, а и као заштиту од грабежи.
  Уздравље и до следећег јављања.

• Stari član foruma
« Odgovor #98 poslato: Oktobar 06, 2023, 12:20:29 »
   Насирупана сва друштва са по 1,5Л гушћег сирупа 3:2 са 2% Нозевоја. Њих 6 нису однеле сав сируп од пре три дана, али се није укиселио, те сам им само допунио хранилице. Први пут за две године су се појавиле осице у већем броју, али неће моћи ништа да опљачкају, јер су намештена зимска лета. Поставио сам ратлук мамце за мишеве у кући и у подруму где су ми рамови са сатним основама.
   Планирао сам да их још једном насирупам, али ћу сачекати нешто више од три дана, како би однеле сав сируп. Крајем месеца ћу отићи да повадим Херба Стрипс из оних 5 кошница, бацим поглед на стање свих друштава и још једном поставим отров за мишеве. После тога је на реду третман Оксалном киселином пре првог снега и то је то за ову годину.
   Поздрав  :)   

Van mreže dusan lazic

• Lokacija pčelinjaka: vojka
« Odgovor #99 poslato: Oktobar 06, 2023, 13:18:40 »
Nenade, kakvi su to "ratluk mamci"?
(imam problema sa miševima u kući) >:(

Van mreže Rakovac Goran

« Odgovor #100 poslato: Oktobar 06, 2023, 13:25:04 »
(imam problema sa miševima u kući) >:(

Какви мамци , ратлуци и слично. Најбоље , најлакше решење проблема је обична мачка.

• Stari član foruma
« Odgovor #101 poslato: Oktobar 07, 2023, 12:18:09 »
  То је тесто које привлачи мишеве, розе боје помешано са отровом и обавијено у танак папир. Поставља се свуда куда они иду, или на метар размака по ћошковима. Отровно је и за људе, мора се радити са рукавицама и после обавезно опрати руке сапуном.
https://www.poljoseme.com/product/ratimor-meki-mamac-500-gr-crveni/
Какви мамци , ратлуци и слично. Најбоље , најлакше решење проблема је обична мачка.

У праву је Горан. Довољно је само присуство мачке, чак и ако не лови, јер кад је осете мишеви напуштају то станиште. Ако имате могућности да редовно храните мачку то је најбоље решење, међутим ја некада не идем на пчелињак и по 10 дана, а у току зимовања и ређе. Овај отров делује, али имаћете мртве мишеве по кући што и није баш хигијенски.
  Имам стотинак урамљених сатних основа у подруму, што нових, што делимично извучених, па не бих волео да их мишеви изгризу. Они траже топлије станиште, по могућности са храном, током првих хладнијих дана и ако се уселе ту ће остати док не отопли.

Van mreže Milan D. Saric

• Prijatelj foruma
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
« Odgovor #102 poslato: Oktobar 07, 2023, 16:27:01 »
Citat
Овај отров делује, али имаћете мртве мишеве по кући што и није баш хигијенски.

Ставиш ратлук на средину а около направиш кружницу са лепком (има неки који такође привлачи мишеве), и онда остају на том картону, да их не мораш тражити куда су...

• Stari član foruma
« Odgovor #103 poslato: Oktobar 11, 2023, 12:49:09 »
  После пет дана затекао сам по 2-3 децилитра неоднешеног сирупа у три кошнице, а остале хранилице су биле празне. Усуо сам свима још по пуну хранилицу. Добиле су све укупно по 6-7 килиограма шећера кроз сируп у последњих 17 дана. Од 1кг шећера оне направе више од килограм хране, када одстране један део воде и ако рачунам да ће месечно трошити по 1кг, ово је довољно чак и за оних пар друштава чије су залихе пре прехрањивања биле незнатне, док су већина друштава имала по неколико кг меда. Пар друштава ће зазимити на само 2-3 улице због малог броја пчела, али што се тиче хране, неће оскудевати.

Van mreže Vojo Brstina

• Domaćin foruma
  • 063/383-114 023/782-015
« Odgovor #104 poslato: Oktobar 30, 2023, 21:29:35 »
Тих пар слабијих друштава колега Нешо најбоље би било да спојите док је још време. Све испод 4 улице пчела је несигурно за зимовање.
То вам је мој савет а ви урадите како год желите.

Поздрав свима.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.