Pozdrav Voji i svim pčelarima.
vojo, molim te za savjet...
imam nekoliko RV košnica uzimljenih na 2 nastavka sa dobrim zalihama hrane.
u proljeće ih želim proširivati sa EV nastavcima... Kako to da uradim?
Da li može da ubacim EV nastavak između ta dva RV nastavka, naravno kad legla bude 13-14 ramova.
ili da EV nastavak stavim na vrh ili možda na podnjaču?
želja mi je da pred bagremovu pašu(15.5.) ograničim maticu na 1 EV nastavak a nakon paše na 2 EV nastavka...
Nenade, od ova dva ponuđena rešenja ni jedno ni dugo nisu odgovarajuće rešenje a posebno ako se nastavak dodaje u vreme kada nema neke jake pčelinje paše.
Osim toga nikada se u EV nastavak ne dodaju ramovi bez početaka satnih osnova ili makar sa špricom nanetog toplog voska po sredini Ev satonoša.
U jednoj od tema na Forumu Pčelarstvo gde se piše o Rodnoj Voji
http://www.pcelarstvo.org/pcelarski-clanak/kosnica-rodna-voja-61 neki Aleksandar napisa kako je po mojoj preporuci dodavao EV nastavke na košnice i kako su pčele izgradile saće popreko u odnosu na pravac ramova.
Naravno da nikada nikom nisao rekao da doda dva rama bez osnova ili sa početcima osnova jedan do drugog a ne da sam nekog savetovao da doda ceo nastavak sa praznim ramovima ili sa neizgrađenim saćem odjednom.
Takva pisanja nemaju nikakve veze sa istinom a ja sam ih protumačio kao izmišljotine u cilju blaćenja Rodne i Eko Voje.
Tako i ovom prilikom napominjem da ako želimo da dodamo EV nastavak moramo imati makar nekoliko prethodno izgrađenih ramova koje ćemo dodati zajedno sa dodavanjem EV nastavka.
Tom prilikom ako ima neke paše možemo pored već izgrađenih ramova možemo dodati i po jedan ram sa strana kao i po jedan ram svuda između već izgrađenih ramova.
Nikada dva rama bez izgrađenog saća jedan do drugog.
Da bi dobili tih nekoliko izgrađenih ramova možemo u RV nastavak ili nastavke dodati po jedan ram pokraj legla. kada pčele izgrade te ramove možemo ih izvaditi a na njihova mesta dodati druge EV ramove.
Postoji mogućnost i obeležavanja EV ramova sa osnovama koje postavljamo naizmenično sa EV ramovima sa voštanom linijom po sredini ili čak i bez nje i dodavanja sa EV nastavkom u početku neke jake paše.
Međutim obzirom da se RV zajednica zazimljena u dva RV nastavka veoma brzo razvija naravno ako je uzimljena sa normalnom količinom pčela i kao što reče kolega Nenad sa značajnom količinom hrane, trebamo imati u vidu da će se ona i pre bagremove paše razviti u oba RV nastavka i da joj treba dodati i treći nastavak. Ako na terenu na kome se pčelari u ovo vreme imamo uljane repice tada je to pravo vreme i za izgradnju saća u EV ramovima i nastavcima.
Pčele na uljanoj repici za samo dva lepa dana mogu da izgrade desetak EV ramova pa te mogućnosti treba da imamo u vidu.
Ako takva kvalitetna paša na kojoj imamo obilje polena potraje nedelju ili više dana u tim uslovima možemo izgraditi i dva puna EV nastavka saća.
Opet podsećam samo postupno dodajući po nekoliko ramova ali nikada prazne jedan do drugog.
takav nastavak sa naizmenično postavljenim ramovima sa osnovama i bez osnova pčele će uvek brže graditi kada se takav nastavak doda na dva RV nastavka.
Ako bi se u plodište između RV ramova sa leglom na primer na početku paše uljane repice, dodala dva rama, opet ni slučajno jedan pokraj drugog, da ih pčele izgrade i matica zaleže i ako bi se ta dva izgrađena i zaležena rama podigla u dodani EV nastavak tada bi pčele dodane EV ramove pokraj njih daleko brže gradile. Ovo bi po mom mišljenju bila najpovoljnija varijanta ako želimo da brzo dođemo do većeg broja izgrađenih ramova.
Kada pčele već izgrade jedan nastavak sa EV ramovima tada bez ikakvih problema možemo podići tri do četiri rama iz EV nastavka u drugi dodani EV nastavak a na njihovo mesto opet dodajemo prazne EV ramove. Gore u taj drugi EV nastavak u koji smo podigli tih 3-4 EV rama sa izgrađenim saćem opet možemo naizmenično sa izgrađenim ramovima dodavati neizgrađne ali uvek samo po jedan neizgrađen ram.
Prilkom izgradnje saća košnice se češće moraju otvarati i eventualno nepravilno započeto saće moramo odmah iseći i po potrebi okrenuti ram za 180 stepeni ili na njegovo mesto dodati novi ram.
Ako je povoljno vreme tokom proleća pčele do bagremove paše osim ta dva već postojeća nastavka mogu izgraditi još dva EV nastavka sa saćem.
Pozdrav svima....