Autor Tema: Podubica, Dubačac (Teucrium chamaedrys)  (Pročitano 3269 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže stevanovic sveto

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 3526
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Varda-Makovište 750m
Podubica, Dubačac (Teucrium chamaedrys)
« poslato: Decembar 05, 2012, 19:43:11 »
  Dubačac, Podubica (Teucrium chamaedrys)

 Polužbun visok 10 do 30 cm, sa četvorouglastim stabljikama, na donjem delu odrvenjelim. Starije grane položene, dok su mlađe uspravne. Stabljike pokrivene dlakama. Listovi parni, na kratkim drškama, rombično jajasti do eliptični, po obodu krupno nazubljeni, sa donje strane pokriveni mekim dlakama, a sa gornje gotovo goli. Cvetovi bledocrveni, ređe beli, obrazuju pršljenove, a svi zajedno grozdastu cvast, najčešće okrenutu na jednu stranu.
 Cveta od juna do septembra. Dobra medonosna biljka sa koje pčele sakupljaju nektar i polen. Sa 1 Ha prinos je oko 160 kg meda. Dubačac je mediteranska biljka, ali je veoma rasprostranjena i u unutrašnjosti, najčešće na  krečnjačkim  brdskim livadama i kamenjarima, pašnjacima, u svetlim hrastovim i borovim šumama i do iznad 1000 mnv. Rasprostranjen je  svuda gde i Majčina dušica (Thymus serpyllum).
 Razmnožava se semenom. Lekovita je biljka. Koristi se za lečenje obolelih organa za varenje, kao i kod oboljenja žuči i hemoroida. Koristi se i kao lek protiv slabosti, malokrvnosti i za ispiranje rana.

Veroljub Umeljić  Atlas medonosnog bilja I

http://slobodni.net/t62577/
« Poslednja izmena: Decembar 05, 2012, 20:08:42 od strane stevanovic sveto »