Autor Tema: Које је лето боље класично или округло ?  (Pročitano 17604 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže dusan lazic

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 885
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: vojka
Odg: Које је лето боље класично или округло ?
« Odgovor #45 poslato: Mart 24, 2021, 20:16:05 »



Било би добро да Душан Лазић овде постави слике контејнера и округлих лета које је објавио на теми Временска ситуација.



Било би добро да Душан Лазић овде постави слике контејнера и округлих лета које је објавио на теми Временска ситуација.
Ja koristim otvore samo na prvom i po potrebi na drugom nastavku. Voja preporučuje ukrštanje nastavaka...meni bi to pomalo smetalo u kontejneru, tako da ja to ne praktikujem.
Što se tiče promrzlih pčela - nastavićemo na onoj temi...

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Које је лето боље класично или округло ?
« Odgovor #46 poslato: Mart 25, 2021, 17:38:21 »
Па можда, ако су се већ "докопале" полетаљке, лакше би ушле (допузале) у кошницу кроз класично лето, него да улете (за шта им вероватно треба више енергије) на округло...

Превише су топлоте пчеле изубиле да би имале снаге да уђу и на доње лето иако им је близу. Можда би један део и успео, али велики део страда.

Ако се погледа даска на коју слећу, може се видети да су последње „атоме снаге“ потрошиле да дођу дотле и ту су једноставно пале (има их сигурно које нису ни слетеле на даску него падају на тло). Имале су понеке још мало снаге да се окупе у групе по пар комада да би се тако загрејале...и то је све. (Потом следи и подбачени наставак јер је и то хладан простор и пчеле га морају савладати; оне које не пређу и ту препреку се не виде и касније их пчеле избаце.)

Пчеле би на високо лето улазиле тако што се задрже неко време на наставку ако не могу одмах ући на то мало округло лето. Невоља је што оне нису успеле ни да се „залепе“ на наставак него су једноставно „треснуле о ледину“ јер се организам већ „смрзава“. Слично се може видети и када багрем меди, само што топлије и пчеле прикупљају нешто топлоте и узлете. Неке и не успевају ако их ухвати свежина и нема више осунчаности на том месту. Што се тиче висине лета (без обзира да ли су кружна или другачија), треба знати и да није добро да се мења боја наставка на коју су се пчеле већ навикле. И то има утицаја на улазак у кошницу. Што мање промена на кошници у хладном раздобљу.


Супротно од тога је „хладна страна“ (која иначе није баш тако хладна него испаде да је топла па је погрешно називају хладна страна – топла је јер је загревана у неповољно време када се пчеле враћају крајем радног дана или завршетком радног излета). То би била западна страна, али је најбоље да су лета ка југозападу. Овде имамо малу расправу о кошницама у контејнеру и реч је о западној страни. Сунчеви зраци загревају ту страну и то мало топлоте омогући пчелама да се загреју још мало, али довољно да уђу у кошницу. Да не буде забуне, није реч само о дневним температурама од 7-8 ⁰С. Дешава се ово и када је дневна око 15-16 ⁰С и угрожен је последњи талас излетница јер је тада већ освежило и лета на истоку су у дебелом хладу, одавно.

Да сунчеви зраци покрену пчеле да излазе и пре времена није спорно и зато не треба расправљати о томе него о постављању пчелињака у повољнији положај, а то је југозапад или запад (лета окренута у тим правцима, тамо где је то могуће). Јер не завара их само светлост и варљива топлота да излазе, него потребе које имају у том моменту. То може бити потреба за прочисним летом, потреба за водом, за поленом...  Ако се укаже прилика, пчеле морају излетати, али им треба омогућити и да се врате, онолико колико је у нашој моћи, а то је да лета буду осунчана и да нису превише удаљена од гнезда.


Исто тако су опасни расцепи између наставака када дрво одради и пчеле ту покушавају да изађу (што иначе не видимо), али ту и покушавају и да уђу. Задржавају се ту предуго и могу промрзнути.


ПС

У том смислу је је и заблуда да пчеле треба одмаћи од уљане репице и поставити пчелињак неколико стотина метара од репице. Ако се укаже прилика при променљивом времену, излетеће пчеле, али како је време већ променљиво при погоршању морају и што пре да се врате...а онда „пола километра“ сувишног лета...и ако је још и улаз у кошницу у хладовини многе могу страдати.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).