Autor Tema: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše  (Pročitano 113824 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #195 poslato: Februar 02, 2018, 13:09:46 »
                     Липа (Тilia species) Вишегодишње украсно, лековито и техничко дрво. Врло су ретке шуме састављене од липе. Могу се наћи на Фрушкој Гори, Гочу, Јастрепцу, око Горњег Миланоцва, Чачка и Неготина. Није поуздана медоносна паша јер цвета у јуну када су температуре преко 30 оС, релативна влажност ваздуха ниска, а оптимална температура за лучење нектара код липе је око 18 оС. Липа може да буде и опасна по пчелиња друштва јер испушта јака етерична уља која омамљујуће делују на пчеле, услед чега оне падају и преко ноћи угињавају. Ипак липа сваке треће до четврте године пријатно изненади пчеларе приносом. У нашој земљи постоји десетак врста, а најзначајније су: - Сребрнасто-бела липа (Tilia argentae) – препознатљива по беличастим листовима и представља једну од најмедоноснијих. - Срцолика липа (Tilia cordata) – лучи доста нектара али пчелама је значајнија због издашности поленовог праха. - Крупнолисна летња липа (Tilia rotundifolia) – слабије лучи нектар од претходне две, али даје доста поленовог праха. Има је доста око Гоча, Јастрепца и Копаоника. - Кримска липа (Tilia euchlorea) – цвета 15-20 дана раније од осталих, врло је медоносна и доста се сади као украсно дрво. Мед од липе је I класе, ћилибарно жуте боје, пријатне ароме, споро кристалише, па је добар за презимљавање пчела. Садржи око 15 несварљивих минералних материја, а и јако израженог мириса је па није пожељно да се даје срчаним болесницима.

                     Багрем (Robinia pseudoaсacia) Вишегодишње дрво из реда лептирњача којe се последњих 10 година интензивно шири, брзо даје дрвну масу, добро је за огрев, а посебно се користи за везивање еродивних и песковитих терена (због јаког корена). У Србији га највише има у Поморављу, Срему, Палићу, Делиблатској пешчари, Поцерју и око Панчева. Цвета половином маја и најмедоноснији је у другој и трећој декади, са дужином цветања 7 до 10 дана. Оптимална температура за лучење нектара је до 25 °С, а релативна влажност ваздуха је 60 до 80 %. Нектар у себи може да садржи и до 55% сахарозе. Захваљујући различитим конфигурацијама терена, багремова паша се селидбом пчелињака може продужити на 20 до 30 дана, јер са повећањем надморске висине багрем цвета касније. Мед „багремовац" садржи око 35% глукозе, 42% фруктозе и 10-ак разних минерала. Он је прозиран, светло зеленкасто-жуте боје, пријатне ароме и укуса који служи за поправку других медова. Споро кристалише (чак је и до 3 године у течном стању) и као такав је одличан за презимљавање пчела. Припада медовима екстра класе. Једно дрво багрема међаша може да да око 30 kg нектара од кога пчеле ферментацијом праве 20 до 25 kg меда (ове важи само за багреме међаше). У спонтаној популацији шума багрем је најмедоноснији на врху, где највише цвета и процењује се да даје 1 до 2 kg нектара. У овом меду има најмање поленових зрна. Најмедоноснији је од 7. до 15. године, а после 30. меди као у 5. У нашу земљу се увози и мађарски багрем, који цвета око 2 недеље касније чиме се багремова паша може продужити. За 24 h 1 цвет багрема може излучити 2,8 mg нектара.

                      Ливадске траве Ливадске траве су цветнице које су присутне у брдско-планинским подручјима где чине главну пашу. Мед је екстра квалитета, веома богат минералима и витаминима и јако цењен на тржишту.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #196 poslato: Februar 02, 2018, 13:13:28 »
                        Кестен (Castanea sativa) Кестен представља једну од главних паша у Македонији, а код нас се може наћи око Дечана. Достиже висину до 30 m а за пораст му највише погодују влажнији и топлији климати и земљиште киселе реакције. Цвета у II и III декади јуна и почетком јула са фенофазом цветања од 15-ак дана. Даје доста поленовог праха и нектара од кога се добија мед екстра квалитета. Мед је готово црне боје, специфичне ароме и укуса који горчи и пали у устима.

                       Сунцокрет (Helianthus annuus) Једногодишња зељаста индустријска биљка која потиче из Мексика и Перуа. Има јак коренов систем и брзо исцрпљује земљиште. На цветној главици има око 1500 цветова смештених у концентричним круговима од којих се прво отварају они на периферији а последњи у средини. Цвета у јуну и јулу. Цветање једне главице траје 8-10 дана, парцеле око 15 дана а комплекса парцела и до 30 дана. Најповољнија температура за лучење нектара је 24-30 °С а влажност ваздуха 60-65 %. Највише нектара лучи ујутру и предвече. Мед је жуте боје, прве класе и за 20 дана по цеђењу кристалише. Садржи доста полена у себи.

                      Софора; јапански багрем (Sophora japonica) Вишегодишње листопадно дрво из породице лептирњача пореклом из Кине и Јапана. Сади се као украсна биљка у дрворедима, парковима и на окућници. Цвета крајем јула и почетком августа са трајањем 2-3 недеље. Цветови су ситни и бледожућкасти. Лучи доста нектара, а за разлику од багрема даје доста поленовог праха. Софора је касностасно дрво јер цвета тек после 17-те године, због чега се препоручује његово калемљење које условљава раније цветање. Отпорна је на сушу а теже подноси мразеве. Мед је екстра квалитета, тамније боје од багремовог меда и специфичне ароме због присуства полена. Веома значајна пчелиња паша у периоду припреме пчелињих заједница за презимљавање.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #197 poslato: Februar 02, 2018, 13:17:25 »
                         У стимулативну пашу се могу сврстати и следеће медоносне културе:

                        - Дрвенасте биљке (врба, топола, јова, брест, храст, јела, смрча),
                        - Биљке из фамилије Cucurbitaceae (тиква, лубеница, краставац...),
                        - Детелине,
                        - Коровске биљке (кокотац, паламида, коњски босиљак...),
                        - Ароматичне и лековите биљке (коријандер, мајчина душица...),
                        - Индустријске биљке (дуван, лан, памук...).




                         Верујем да ће напред наведени цитати бити од користи. Уколико их администратор сматра сувишним може их и обрисати.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #198 poslato: Februar 02, 2018, 16:46:08 »
Корисно углавном и не знам чему неизесност:  оставити или избрисати.

Можда пар медоноша треба да замене распоред...

И недостаје још једна биљчица-травчица, која је изузетно корисна. То је биљка којој је народ наденуо рогобатни и ружан назив – мртва коприва. Требало би да се зове лепим именом: копривица. Даје полен прелепе „кармин“ црвене боје и обиље нектара. Сигурнија је од воћа чији цвет може измрзнути. Постоји и летња висока „мртва“ коприва. Она се препоручује у мешавини медоносног биља од којих би корист имале и пчеле и које се може заорати и до неке мере побољшати земљиште. Препоручљива је јер је „слаб“ коров. Касније не прави проблем.


ПС

Што се тиче софоре, додао бих нешто што сам приметио 2014. године. Дрвореди софора на излазу из Панчева нису имали цвета. Мислим да је слично било и 2016. и да је цвета било мало. Претпостављам да је разлог превише кише, јер се ово раније није дешавало. Свакако да би бољу процену разлога могли дати пчелари где има више софоре, јер код мене у Малој Моштаници има око 5 стабала овог дрвета и то сам открио тек пре пар година. Измешале се са стаблима липе, па нисам нешто ни гледао пажљивије шта је то.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #199 poslato: Mart 11, 2018, 19:36:45 »
Изгледа да је хладноћа која је била неко време урадила своје. Примећујем да има уноса тамног (скоро црног полена – када се смести у саће). То је полен процпека (дивљи зумбул).

Обично пре полена процепка буде пуно полена других биљки (чак га некада носе у симболичној количи, јер је на неки начин заклоњен хладом дрвећа). Сада у ово време би ива (маца) требало да даје прилично полена. Нешто га не видим. Врло је могуће да је дошло до оштећена цвасти које је топло време „погурало“ пре времена. Постоји могућност да ће са малим закашњењем цветати каснији цветови, који нису „истрчали“ чим је мало отоплило у јануару и фебруару.

Волео бих да сам потпуно погрешио у овој процени :)

ПС

Иначе, полен процепка не носе у некој великој количини, када има других бољих поленарица. Када сам ранијих година хтео да зезам сина и да му покажем „неприродне флеке" :) у ћелијама саћа, једва да сам их налазио. Сада их баш има пуно.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Bojan Šušnjar

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 967
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Banja Luka
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #200 poslato: Mart 12, 2018, 08:12:07 »
Kod mene je i lijeska poprilično propala jer je u dobroj mjeri resala prije zahlađenja. Juče gledam ima nešto žućkastih resica koje pčele obilaze ali je dosta više starijih resica koje ne daju polen.
Ipak na letima preovladava žućkasti polen koji je vjerovatno većim dijelom lijeska ali ima ga i narandžastog za koji nisam siguran sa čega je.
Imam dva drena u voćnjaku koji su dobro napupili i uskoro će da se otvore. U narednim danima najavljuju uglavnom toplo i vlažno vrijeme ali i nekog jutarnjeg minusa pa se nadam da neće da napravi kakvu štetu.

U prilogu par fotografija.
Lijeska se slabo vidi ali se mogu razlikovati stare i nove resice. Stare bez polena preovladavaju.
Denjak kako se vidi se već otvara.
Pupovi na voćkama još miruju.
A kako se vidi sa jedne od fotografija i ose su već počele da "cvjetaju"...

Pozdrav svima...

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #201 poslato: Februar 07, 2021, 14:14:14 »
Данас видео нешто што није добро и подсећа на 2014-ту. Дрен је цветао.

2014-те се десило слично и дрен су користиле можда један дан, а џанарику 2 дана (укључујући и црни трн). Цветало је, пчеле ухватиле залет, а онда је наишло лоше време када пчеле нису могле да раде.

Надајмо се да се неће десити исто као и тада.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Milan D. Saric

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 536
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Добраче - 700мнв (између Голије и Златибора)
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #202 poslato: Februar 07, 2021, 17:05:26 »
Данас сам обишао пчелињак, за сада су све ок, лете испред кошница, понеке доносе полен, али не много њих јер је ветар био баш "олујни". Толико јак да када дуне иза реда лески се види као "димни талас" браонкасте боје. Нисам приметио да је још нека биљка цветала, дрен није, тек понегде се буде кукурек и јагорчевина.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #203 poslato: Februar 07, 2021, 18:10:52 »
И код мене брест у Банату исцветао... Поздрав.
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #204 poslato: Februar 07, 2021, 21:12:05 »
Заборавих и леску да наведем. Она већ три четири дана цвета.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #205 poslato: Februar 08, 2021, 07:57:40 »



Маслачка има поприлично за ово доба године.
Јуће сам погледао трешњу , вишњу , јабуку , крушку и смокву. Све ми је то на плацу и све је запупело. Јутрос , пролазећи поред Шумарског факултета , приметих ситне цветове на једном дрвету. Нисам могао да приметим тачно шта је јер сам возио. Прогноза каже да око св.Трифуна и Сретења долази 3 - 5 ледених дана . Ако тако буде биће и много измрзавања воћака. Кајсије посебно. Шта је ту је идемо даље. Није нам ово први пут.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #206 poslato: Februar 08, 2021, 12:52:20 »
Код мене је леска одавно завршила своје.

Да, маслачка има прилично. Бори се маслачак да заузме своје место које је помало изгубио током суша.

Горане, када рече да си из аута видео неку цветницу – видео сам из аута неко „дрвце“ које је истерало листиће око 10 мм (по мојој процени). Не знам шта је то и погрешио сам што нисам зауставио и погледао изблиза.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #207 poslato: Februar 08, 2021, 15:38:48 »
Фотографисао сам стање раније џанарике. Како је кренула, намерава да обори све рекорде у датуму цветања :).
 
А може се десити и да је оштети јак мраз. Надамо се да неће.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #208 poslato: Februar 08, 2021, 16:13:36 »
Једну годину је тако код мене кренула и почела да отвара прве цветове а после је наишло захлађење са око - 10 и није измрзла него је само наставила са цветање када је отоплило.
Поздрав драгим пријатељима...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše
« Odgovor #209 poslato: Februar 08, 2021, 18:11:03 »
Не знам до које температуре издрже цветови џанарике, али се сећам да је јабуку на почетку цветања закачио јачи касни мраз од -6⁰ С (април месец). Било је око 5% цветова отворених и они су једноставно „спаљени“- средиште цвета је било потпуно црно и личило је на неку спаљену мрљу.

Остали цветови су опстали и цветали. Нисам даље пратио шта се дешавало и како су их пчеле искористиле (тачније, да ли су били биолошки потпуно исправни). Само, то што се цвет бели, не значи и да је издржао мраз у пуној мери (значајној за пчеле).

Више појава да ли ће пупољци опстати има утицај, а то је да ли је голомразица, време трајања хладноће и слично.

Колико се сећам, исту џанарику сам фотографисао пре неколико година и било је отворених цветова. Онда је наишло дуже захлађење, а остали пупољци су „стрпљиво“ чекали – и дочекали да цветају. Али је оштећења било и примети се и по раду пчела на посматраном стаблу (с обзиром да испод те џанарике палимо и ложимо димилицу и да је близу сунцобрана где седимо, могу да је добро пратим). Колико је оштећен цвет видело се по роду којег је било нешто мало и са поремећеним изгледом плода.

ПС

http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=264.msg56917#msg56917

У овој поруци сам нешто мало написао о томе шта се дешава као последица лошег времена и утицај на плод (и на цвет, наравно). Битније је погледати поруке пре ове моје поруке које говоре о томе да пчеле слабије посећују воће. Анто је запазио да чак иду слабо и на трњину...Тако да мислим да не буде баш да нема последица код велики минуса или дуготрајног захлађења, на прерано „истрчалим“ пупољцима.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).