Autor Tema: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA  (Pročitano 71810 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Anto Dankić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 838
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Slavonski Brod, Jelas
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #45 poslato: Avgust 24, 2015, 14:11:33 »
U Hrvatskoj je propis da se zaražena društva unište (spale) a od države se dobije obeštećenje (cca 100€) što je mislim dovoljno. Druga stvar koja me zanima kod ATL je kako posumnjati da društvo ima ATL, navodno se osjeti jak specifičan smrad (uz slabljenje društva). Ono sa čačkalicama i razvlačenjem u niti znam ali to dolazi već na kraju kad se sumnja na ATL a ne pri redovitim pregledima.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #46 poslato: Avgust 24, 2015, 22:49:49 »
Hvala na odgovorima, u diskusiju sam se ukljucio  slucajno jer sam video da se tema osvezava, antibiotici su zlo i sa tim se u potpunosti  slazem ali bar u ljudskoj upotrebi  jos uvek su visoko kotirani. Znam ja tu je i farmaceutski lobi koji je jak. Hvala vam jos jednom na odgovorima, jasno je da je u pcelarenju jaka drustva=zdrava drustva.. Pozdrav svima....

Антибиотици су високо котирани јер су и лекати приморани да их високо котирају. Савесни људи лако постану „технолошки вишак“ ако не "дилују" антибиотике, лекове и остале производе мултинационалних компанија на велико.

У једној ТВ емисији је један лекар рекао да витамин Ц (онај што се уваљује као витамин Ц, а у ствари није то) уопште нема значаја када се човек разболи. Може као нека превентива, али и то није ништа. Права заштита је воће. Више га нигде нисам видео. Ко зна, ради ли и даље у некој амбуланти. Оно што нам уваљују као витамине су само незнатни детаљи правог витамина из природе. А то је врло сложен материјал. То из здравог (незатрованог) воћа је душа живота.

Тако је колега, јака друштва здрава друштва.


U Hrvatskoj je propis da se zaražena društva unište (spale) a od države se dobije obeštećenje (cca 100€) što je mislim dovoljno. Druga stvar koja me zanima kod ATL je kako posumnjati da društvo ima ATL, navodno se osjeti jak specifičan smrad (uz slabljenje društva). Ono sa čačkalicama i razvlačenjem u niti znam ali to dolazi već na kraju kad se sumnja na ATL a ne pri redovitim pregledima.


Не треба сумњати да на АТЛ, него закључити да се може појавити било која болест када се види да је друштво ослабило (разлог слабљења није битан). Одмах се своди простор да друштво може да постигне да уради свешто је неопходно за нормално функционисање заједнице. Вероватно знаш да сам писао да не постоји стрес код пчела (псхичка реакција). Постоји оно што називам „ефектом дивљег мачета“. Покушај да ухватиш непритомљено маче. Свог ће те изгребати. Колико год да га нападаш, оно се брани и врло је опасно. Када га ухватиш одозго за леђа, оно се укочи и нема одбране. Слично је и са псом. Када се сатера у угао, у једном моменту се неочекивано „преда“. Животиње осете када су потпуно угрожене и предају се у безизлазној ситуацији.

Пчеле које ослабе (или је одвојен рој, па пчелар има нереална очекивања и малтретира га), безвољне су на рамовима. Једноставно не могу све да постигну и безвољно шетају по саћу. Само скупи све рамове са леглом, постави преграду и посматрај: одмах су чиле и веселе. Одмах постају „хигијенске“ постижу да нахране и лако очувају легло и постижу све да ураде. На рамовима се брло брзо појављује виашак полена.

Одговор на твоје питање би био управо да се на време уочи да друштво није дорасло простору кошнице и да је тада увек подложно болестима (свим болестима). Прилагоди простор пчелама и нема болести. Пчелари међутим, на сунцокретовој паши (нпр.), прво погледају вагу и гледају јака друштва. Да им донесу! За она слабија кажу има и слабијих и углавном их не дирају (као да су шугаве). Око њих треба радити, а не и она јака још више "развлачити и истезати" у висину (да донесу!). Ја увек прво погледам оне слабе, померим поклопну за полумедиште (или два). Ако проценим да јаке могу донети још, преместим та полумедишта, а ако ми је само мало сумњиво да ћу и јакима отежати, додавањем полумедишта, лепо одем кући. Неком „чаролијом" и те слабе дају меда за врцање. У јаке и не треба сумњати. Али треба имати мере. Што оно кажу: нисам ђаво да ми је мало...


ПС

Фотографије могу прокоментарисати у наредној поруци ако има потребе.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #47 poslato: Novembar 07, 2015, 10:27:02 »
У теми о америчкој трулежи легла на СПОС-овом форуму навео сам моје мишљење о узроцима покретања америчке трулежи легла.

Овакво моје мишљење је тамо неком засметало  :o и моје поруке као и још неколико порука других пчелара а све везано за моје мишљење о АТЛ су на неки начин нестале. (Можда је нестало струје, па нестале и поруке)  ??? 

Ево мог мишљења о узроцима покретања америчке трулежи легла.


(По мом мишљењу) Узрок болести АТЛ су:

1 Пчеларење на терену са лошим и недовољним количинама поленовог праха и нектара.
2 Непримерено прихрањивање и ширење легла у заједницама које не могу да то легло квалитетно отхрањују и одрже потребну температуру.
3.Додавање високопродуктивних матица и матица италијанске расе у ројеве који се слабије хране или у заједнице са исцрпљеним пчелама.
4. Превелико одузимање поленовог праха и прихрањивање малим количинама ретког сирупа-исцрпљивањем пчела.
5. Неправилна структура пчелињих заједница и недостатак довољног броја сабирачица.
6. Кошнице са дугим и дубоким рамовима и превеликим плодиштима (конструисане за италијанску расу пчела а не за нашу крајинку) 
7. Вишеструко разбијање легла приликом додавања сатних основа.
8. Производња ројева без довољних количина меда и полена.
9. Производња ројева на истом пчелињаку на новом месту без излетница (младим пчелама) без довољних количина меда и полена.
10. Коришћење антибиотика у производњи ројева.

Вероватно да има ту још узрока покретања АТЛ  а сви се могу назвати једним именом НЕЗНАЊЕ!

Мислим да антибиотике треба потпуно и строго забранити за употребу у пчеларству.
Забранити производњу ројева пчеларима без довољно искуства, јер својим нестручним радом угрожавају и себе и друге пчеларе око себе.

У пчеларским удружењима (макар два пута годишње)  треба вршити предавање на тему америчке трулежи легла.

До сада никада нисам видио АТЛ ни код себе ни код других пчелара и никада нисам користио антибиотике нити их иком препоручујем.

Поздрав драгим пријатељима...
-------------------------------------------------------------------------------..........

« Poslednja izmena: Novembar 07, 2015, 12:18:25 od strane Moderator 2 »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #48 poslato: Novembar 08, 2015, 21:03:44 »
Осим што си рекао две ствари које нису јасне (или нису тачне), остало заслужује сву пажњу. Проблем АТЛ (америчке куге) настаје што неке „газде“ деле несебично своје виђења у пчеларству која често буду нетачна.



Mladi ljudi pčelari početnici ove redove što ću vam napisati ovo je najiskrenije, ako neko ima primedbu neka demantuje.

Deco učlanite se u udruženje kada postanete član SPOSa vi imate neke pogodnosti, one normalne dobijaćete pčelar i imaćeta šta naučiti, a ono nedaj bože nikome to je Američka truleš. kada se primeti na vreme o tome čitajte prijavite odmah ne jurite inspekciju, već svom predsedniku udruženja on će sve obaviti dalje.

 Zapamtite određeno ministarstvo će vam nadoknaditi štetu i dobićete više nego što možete prodati košnicu na tržište,  (ako nisam u pravu demantujte) time ste rešili i pomogli i sebi i komšiji pčelaru.

Šta je tu bitno Biri Član SPOSa i blagovremeno otkrivanje bolesti, ostalo je lako
 

http://psss.rs/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?8821.post
Tema je malo zastarila ali ovih dana sam čuo negde na TV a evo i na sajtu savetodavne službe iz Kruševca stručnjaci preporučuju upotrebu Fumagilina u lečenju pčela.
Da li bi trebalo da znaju da je upotreba Fumafilina zabranjena u Srbiji.

Žarko

nećeš verovati Fumagelin nije zabranjen  nigde ali ga nesme imati u medu
to će nadam se Rođa bolje objasniti

Gde je istina, Rodoljub kaze da Fumagilin nije odobren, a Slobodan da nije zabranjen? A prodavace se, verujem, na Tasmajdanu, kao i Amitaz, Perizin ....... ::)

Истина је да се не сме користити, формулација законодавца у крајњем случају није битна.



Slazem se. A zasto to nisi rekao Stenimirovicu, pred onoliko pcelara, a bio si na metar od njega?
Svi smo taj film ovde gledali. Licno mislim da si sa pozicije tvoje funkcije trebao da reagujes.  Bas kao i ovde.


Dragane, potpuno je meni jasno sta i kako treba ali gde to pise, nije dovoljno ako neko kaze da je zabranjeno, ja bih voleo da je tako ali nigde nisam nasao podatak da je zabranjeno (zakon)

Pitamo jedno a vi pricate drugo, sto je svima poznato i sto je tacno da u medu ne sme biti antibiotika. A sta cemo sa onim pcelarima koji ne rade sa pcelama zbog meda? Npr proizvodjaci matica??



Поставља се питање који су то произвођачи матица и зашто колега не наведе име. И произвођачи матица (или ројева) не смеју користити антибиотике (по закону и правилницима). Опет неки неодговорни ликови скривају „газде“. И опет се износе нетачни подаци (за које ја имам јасна став – лаже се). Чим се не изнесе на видело ко то тако ради и ко су ти произвођачи матица или ројева то је лаж са намером да се пише ради писања и то неодговорно, што не приличи уреднику форума СПОС-а и члану редакције Пчелара.





Proizvdjaci matica ne daju OTC vec fumagilin zbog nozeme.Prica ima vise aspekata ,Zakoni i pravilnici ne brane uptrebu antibiotika ali ostaci ne smeju da se pronadju u pcelinjim prizvodma a uz danasnje laboratorijske metode to je jako tesko sakriti ,e sad iako zakon ne brani upotrebu antbiotika propisano je da se ATL ne leci vec se drustva nakon pregleda veterinara spaljuju a steta ukoliko je bolest na vreme uocena u potpunosti nadoknadjuje i nema potrebe da se bilo sta petlja .I dolazim do zakljuca ako se ATL ne leci cemu onda davati antibotik koji blokira kliniki razvoj bolesti zdravim drustvima ? Vracamo se na neznanje i prevazidjene metode pcelarenja ili proracunatu prevaru usmerenu prema kupcima rojeva i drustava.
Drzava (a to smo svi mi) na kraju placa odstetu za unistena drustva a onaj koji je uzrok problema izlazi netaknut,

zasto bi neko davao antibiotike ,ako su pcele zdrave sta ce im? ako su bolesne sta radimo ,maskiramo stanje i onda to sirimo dalje ....jako neodgovorno
Sa slobom se slazem ,nije zabranjena upotreba antibiotika ali njihovi ostaci ne smeju da se nadju u medu.Znam za slucaj kad je u medu pronadjen OTC iako je koriscen pre nekoliko godina ....Ko prodaje med na veliko ne sme ni da pomisli vise

nije zabranjena upotreba antibiotika ali njihovi ostaci ne smeju da se nadju u medu.
Није шија него врат!
Član 158
Med je higijenski neispravan za javnu potrošnju:
1) ako je dobijen iz pčelinjaka u kome je utvrđena kuga pčelinjeg legla, akarioza i nozemoza;
2) ako je sakupljen sa cvetova biljaka vrste azalea, rododendron, oleander i gorska lovorika;
3) ako je mehanički zagađen stranim primesama;
4) ako je obojen ili konzervisan hemijskim sredstvima koja snižavaju kiselost;
5) ako je plesniv;
6) ako je zahvaćen mlečnokiselinskim ili sirćetnokiselinskim vrenjem;
7) ako ima nesvojstven miris i ukus;
8) ako ne odgovara odredbama Pravilnika o uslovima u pogledu mikrobiološke ispravnosti kojima moraju odgovarati životne namirnice u prometu;
9) ako ne odgovara odredbama Pravilnika o količinama pesticida i drugih otrovnih materija, hormona, antibiotika i mikotoksina koji se mogu nalaziti u životnim namirnicama;
10) ako je kontaminiran radionuklidima iznad dozvoljenog nivoa aktivnosti.


i gde je navod koji je u suprotnosti sa onim sto sam napisao ?

Није поента да то што си написао није тачно, него ако се употребљавају антибиотици, наћиће се и у меду,
самим  тим  мед је неисправан за јавну потрошњу, а то је регулисано Правилником о прегледу производа животињског порекла.

Није поента да то што си написао није тачно, него ако се употребљавају антибиотици, наћиће се и у меду,
самим  тим  мед је неисправан за јавну потрошњу.

pa sto ste boldovali ? ? ? pisemo o istom isto ,sto citirate moj post na nacin kao da sam rekao nesto pogresno ?




ПС

Иначе последњи „сет“ расправе о АТЛ је почео након ове поруке колеге (поруке су доле у прилогу :) ). Занимљиво је да су Војине поруке избрисане и да је управо Саво Тадић написао да се у Војиним порукама ради о незнању. При томе, забораво је да наведе да он не зна и да шири незнање и недомице (НЕЗНАЊЕ Саве Тадића пре свега и потом тутавомутави покушај да не доведе неког "газду" у незгодацију). Угледни пчелари шире своје виђење употребе антибиотика у пчеларству, уносећи тако недоумице и могућност употребе.




Мислим да је намера уредника Саве Тадића била да онемогући даљу расправу како то угледни ментори можда погрешно уче почетнике јер би неки „газда“ могао бити у небраном грожђу и морао би да објашњава како није и неће никада више...и расправа је стала. Али и даље стоје тврдње угледних пчелара да антибиотици нису забрањении пчеларству и то је трагично. Свака част како СПОС одабере овакве ликове и дозвољава овакве тврдње (наравни и у супротности са правилником, тек да се зна). ). На исти начин је Саво Тадић бранио и одобравао прекомерну употребу АМИТРАЗА коју је спроводио Јевтић Слободан (у међувремену постао и предавач СПОС-а) говорећи како такви који то раде не могу да му буду пријатељи (парафразирам :) ) јер је порука била упућена неком другом, а не Јевтићу. То је тужна збиља СПОС-а.


Kolege pcelari postovanje.Zanima me sta mislite o pcelarima nazovimo ih tako koji svoja drustva kljukaju antibioticima,takva drustva ili rojeve prodaju i na taj nacin sire atl?Pritom i savetuju svoje ucenike da rade isto to!e,sad vidite situaciju ljudi kupili drustva pre repice,prodje i bagrem u redu bez znakova bolesti takodje i suncokret,medjutim pre nedelju dana kolega odkrije atl obavesti ispektore odradi se sve kako treba potvrdi se bolest.Nazove coveka koji mu je prodao kosnice i covek mu prizna kako je davao antibiotike,i kako on to uvek radi polovinom leta dodajuci iste kroz sirup,a na preporuku tog svog mentora kojeg koliko vidim ovde na forumu mnogi uvazavaju.Kako takvim nazovimo ljudima stati na kraj?!pored tih 40 kosnica koje su uzorkovane na atl i kod kojih je i potvdjena bolest,potencionalno je zarazeno jos preko 200kosnica medju kojima su i mojih 90 mi to sad neznamo nemamo legla pa moramo razbijati glave do proleca.Dosta pcelara sa ove teritorije zna da taj doticni gospodin to radi godinama pa mi bas i oni tu nisu jasni zasto ljudi nesto ne preduzmete tim pre sto ste i vi seleci pcelari kao i taj doticni?I da zakljucim ovo moje pisanje, vidite sad paradoksa covek koji je prevaren,ostecen u njega ce se upirati prstom da je izvor zaraze,a onaj pravi krivac ,pravi izvor zaraze KLICONOSA ce i dalje negovati,gajiti ovu bolest siriti je!Hvala na razumevanju >:(

Sinisa vidim da ti je sve jasno!


Uzastopna poruka: [time]Novembar 03, 2015, 22:08:14[/time]
Brestovac-Sombor Sinisa


Slobodane i Zarko u pravu ste.Covek od koga su kupljene kosnice se zove Jovan Bokic po njegovoj prici pcelar koji mu je mentor i koji ga je savetovao da koristi antibiotike(koje,kako,kada) zove se Stankovic Miodrag.     
Tako je Rade.Jovan pcelari par godina.Koliko sam cuo i za sledecu godinu covek ima drustva za prodaju.To je jedan fin covek koji verovatno ni sam nezna da je primena antibiotika zabranjena tako da je i on tu nasamaren.

ILi je mozda Jovan davao antibiotike bez znanja svoga mentora!


Ни један "газда" се није изјаснио по питању сумње колеге (осим оних који блентаво покушавају да оправдају коришћење антибиотика). Одједном више нико не би да буде "газда"  :).


Иначе, додао бих и следеће (иако очекујем да ће ме онај уреднички лелемуд прогласити незналицом, као што је и Воју назвао незналицом, али ризиковаћу :) ): закон је јасан и УПОТРЕБА АНТИБИОТИКА НИЈЕ ДОЗВОЉЕНА У ПЧЕЛАРСТВУ.

Цитати су преузети са форума СПОС-а :)
« Poslednja izmena: Novembar 08, 2015, 21:24:58 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #49 poslato: Novembar 09, 2015, 01:51:57 »
Ух која тешка тема..  :D

И ја сам тешко погрешио, наводио сам да антибиотике треба забранити у пчеларству а нисам знао да су већ забрањени за употребу, јер се на разним предавањима (од најугледнијих стручњака) може чути и једно и друго.
Веровао сам тврдњама да су дозвољени за употребу али да се не  смеју наћи у меду.

У неком мом одговору који је некако нестао из те теме навео сам још да је и недостатак довољних количина топлог саћа могући узрок појаве АТЛ поред оних 10 наведених.

Навео сам био такође да сам се са пчелама почео упознавати још у детињству те да у Банату пчеларим двадесет и другу годину, да брат и ја имамо око 450 кошница и сваке године (уназад неколико година) за тржиште произведемо око 500 нових друштава и да се никада нисам срео са АТЛ ни код себе ни код било ког другог пчелара.

Е да, навео сам још да сам молио Бога да негде наиђем код некога на АТЛ па да је (мада противзаконито) сам покушам излечити неким природним мојим препаратима.

Али ето, све што сам написао наведено је као моје НЕЗНАЊЕ (од стране уредника Саве Тадића) и након неког времена моје поруке, као и друге везане за моје поруке, једноставно су нестале.  :o
 

Браво Шоле за праћење ове теме.


Па добро идемо даље...
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #50 poslato: Novembar 09, 2015, 10:27:17 »

                      Одлично обрађена тема. Америчку трулеж до сада нисам имао прилике да видим осим на сликама и филму. Далека јој лепа кућа. Ипак , није згорег упознати се и са њом овако на форуму. Свремена на време чујем да се јавља али је они код којих се појави крију као змија ноге. Наставите са писањем боље је знати и на време спречити него после ватром лечити.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #51 poslato: Novembar 09, 2015, 18:17:06 »
На брзину сам пронашао неке ставове закона или правилника, па то може свако да протумачи врло једноставно и лако. А најлакше је да свако ко сумња да антибиотици нису забрањени саопшто колико је то резидуа (остатака) дозвољено (посматрају се и метаболити). Даље, свако ко користи одређен антибиотик би морао да га добије само на рецепт. Ко га може и како прописати није ми познато.

Листе одобрених лекова и медецинских средстава се допуњују и мењају.На сајту Агенције за лекове и медецинска средства није баш олакшано претраживање (или ја то не умем), али нисам нпр. нашао да постоји одобрен лек са активном супстанцом дициклохексиламин (препарат Фумагилин). Закон одобрава употребу другог лека који није регистрован за пчеле. Услови су да доказано решава проблем


                                                        Закон о ветеринарству

                                                                            Član 3


7) veterinarski lekovi jesu lekovi i biološki preparati, osim osnovnih proizvoda za negu životinja, koji se koriste radi sprečavanja pojava i širenja, suzbijanja ili iskorenjivanja bolesti ili za lečenje obolelih životinja, kao i za poboljšanje, izmenu ili povraćaj telesne funkcije životinja ili za postizanje drugih ciljeva u vezi sa poboljšanjem zdravlja životinja;

4) Veterinarska apoteka

                                                                            Član 19


Određene veterinarske lekove veterinarska apoteka može izdavati samo na osnovu recepta izdatog od strane veterinara sa licencom.
Ministar bliže propisuje uslove za izdavanje veterinarskih lekova na recept i listu lekova koji se izdaju na recept.


                                                                            Član 111

Zabranjena je proizvodnja, promet i upotreba hrane za životinje koja sadrži nedozvoljene supstance.

ZAKON o lekovima i medicinskim sredstvima
Izdavanje dozvole za lek

                                            Zаkon o lekovima i medicinskim sredstvima

                                                                      Izdavanje dozvole za lek


                                                                            Član 33.

Dozvola za veterinarski lek koji se koristi za lečenje životinja čiji su proizvodi namenjeni za ishranu ljudi izdaje se samo ako lek sadrži aktivne supstance bezbedne po zdravlje ljudi, odnosno za koje je, na osnovu prihvatljivog dnevnog unosa, određen maksimalan nivo rezidua.

                                                Zabrane u izdavanju, odnosno prodavanju lekova

                                                                             Član 55.

 Zabranjeno je izdavati, odnosno prodavati lekove suprotno izvršenoj klasifikaciji lekova u skladu sa čl. 51-54. ovog zakona, odnosno suprotno režimu izdavanja lekova utvrđenom u dozvoli za lek.

Zabranjeno je da lice koje u skladu sa zakonom ima pravo da propisuje lekove, bude vlasnik ili suvlasnik apoteke, odnosno privatne prakse, osim ako zakonom nije drukčije određeno.

 Zabranjeno je da se veterinarski lekovi koji se primenjuju za lečenje životinja čiji se proizvodi koriste u ishrani ljudi izdaju, odnosno prodaju bez recepta.

                                                                      12. Primena leka u lečenju životinja

                                                                       Član 170.

Za lečenje odgovarajuće životinjske vrste može da se upotrebi samo veterinarski lek, za koji je izdata dozvola za lek i koji je namenjen lečenju ili sprečavanju bolesti, poboljšanju ili promeni fizioloških funkcija ili postizanju drugih medicinski opravdanih ciljeva kod određene životinjske vrste.

Ako za lečenje određene životinjske vrste ne postoji lek iz stava 1. ovog člana, može da se upotrebi lek sličnih ili istih svojstava namenjen za upotrebu kod drugih životinjskih vrsta, ako je za takav lek izdata dozvola za lek i ako ne postoji kontraindikacija za njegovu primenu.

Ako za lečenje određene životinjske vrste ne postoji veterinarski lek iz st. 1. i 2. ovog člana, za određenu životinjsku vrstu može da se upotrebi lek namenjen za upotrebu u humanoj medicini, ako je za takav lek izdata dozvola za lek i ako ne postoji kontraindikacija za njegovu primenu.

Ako za lečenje određene životinjske vrste ne postoji odgovarajući lek iz st. 1 - 3. ovog člana, za lečenje određene životinjske vrste može da se upotrebi odgovarajući galenski ili magistralni lek i ako ne postoji kontraindikacija za njihovu primenu.

Za lekove iz st. 2. i 3. ovog člana kada se propisuju za primenu kod životinja koje su namenjene ishrani ljudi ili se koriste za proizvodnju hrane namenjene ishrani ljudi određuje se vreme karence koje ne može da bude kraće od:

- sedam dana za mleko,
- sedam dana za jaja,
- 28 dana za meso, masno tkivo i otpatke živine, ptica i sisara,
- 500 stepen-dana za meso riba.

Ako se lekovima iz st. 1 - 4. ovog člana leče životinje namenjene ishrani ljudi ili dobijanju hrane za ljude, ti lekovi kao aktivnu supstancu moraju da sadrže isključivo supstance iz člana 33. stav 10. ovog zakona, kao i da imaju odgovarajuću karencu u skladu sa propisima donetim za sprovođenje ovog zakona.


А сад мало ја  :):

Оправдано претпостављам да постоји веза са чланом 33 став 10 (цитиран први у оквиру цитата ZAKON o lekovima i medicinskim sredstvima). Колико ми је познато ниво дозвољених резидуаантибиотика је нула.према томе, мало би било теже дасе такав лек изда на рецепт, ко се зна да постоје проблеми у примени (Зоран Станимировић, Јевросима Стевановић, Мирјана Вучинић, Драган Ћирковић) ни Фумагилин се не може преписати а додатно отежавајућа околност је што га нема на листи одобрених лекова (ја нисам нашао и можда га неко пронађе).




Даље настављају "органи" (ја за сада толико :) ):


Na osnovu člana 83. stav 1. Zakona o veterinarstvu ("Službeni glasnik RS", broj 91/05), Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede donosi

 Pravilnik o utvrđivanju Programa sistematskog praćenja rezidua farmakoloških, hormonskih i drugih štetnih materija kod životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane životinjskog porekla i hrane za životinje

Pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku RS", br. 91/2009 od 6.11.2009. godine

                                                                           Član 2.
.....

6) nedozvoljene supstance ili proizvodi jesu supstance ili proizvodi čija je primena na životinjama zabranjena zakonskim ili podzakonskim propisima;

7) nedozvoljeno tretiranje jeste upotreba nedozvoljenih supstanci ili proizvoda, odobrenih supstanci ili proizvoda u druge svrhe od onih za koje su odobrene i/ili upotreba na način drugačiji od propisanog;

8. ) ovlašćena laboratorija jeste laboratorija ovlašćena od strane Ministarstva za obavljanje ispitivanja službenih uzoraka na prisustvo rezidua;

 9) rezidue jesu ostaci supstanci sa farmakološkim delovanjem ili njihovih metabolita, kao i drugih supstanci koje mogu zaostati u proizvodima životinjskog porekla, a za koje je dokazano ili postoji sumnja da su škodljivi po zdravlje ljudi;

                                                               I. MERE KOD PROIZVOĐAČA I POSREDNIKA

(3) primenjuju veterinarske lekove pod nadzorom veterinara i da se pridržavaju uputstava veterinara i proizvođača lekova o načinu upotrebe i o propisanoj karenci, kao i da o tome vode evidenciju i čuvaju je na gazdinstvima u skladu sa zakonom,
(4) u evidenciji iz podtačke (3) ove tačke od strane veterinara budu upisani podaci o datumu, vremenu i načinu bilo kog propisanog ili primenjenog tretiranja, kao i o identifikaciji lečene životinje i vremenu trajanja karence,

3) Proizvođači i posrednici moraju da u promet stavljaju samo: (1) životinje kojima nisu davane zabranjene supstance ili proizvodi, ili životinje koje nisu nedozvoljeno tretirane, (2) životinje kojima su davane dozvoljene supstance ili proizvodi i kod kojih je proteklo propisano vreme karence, (3) proizvode koji potiču od životinja iz podtač. (1) i (2) ove tačke.

                                                                        II. MERE SLUŽBENE KONTROLE
3) …
U slučaju sumnje na nedozvoljeno tretiranje životinja veterinarski inspektor zahteva od proizvođača ili posrednika, odnosno veterinara bilo kakvu dokumentaciju kojom se opravdava priroda primenjenog tretiranja životinja.
Kada se na osnovu sprovedenog postupka utvrdi nedozvoljeno tretiranje ili utvrdi da su korišćene nedozvoljene supstance ili proizvodi, veterinarski inspektor sprovodi: 1) kontrolu životinja na gazdinstvu uključujući i kontrolu gazdinstava koja su povezana sa takvim gazdinstvima, a ako je potrebno i službeno uzorkovanje; 2) uzimanje uzoraka hrane za životinje i vode za napajanje životinja na gazdinstvu, a u slučaju životinja iz akvakulture i uzorke vode iz koje se izlovljavaju; 3) druge kontrole koje su potrebne radi utvrđivanja porekla nedozvoljenih supstanci ili proizvoda tretiranih životinja. Službena kontrola sprovodi se i kada nalaz rezidua supstanci navedenih u Prilogu 1 grupa B - Veterinarski lekovi i kontaminanti prelazi maksimalno dozvoljene količine propisane nacionalnim propisom ili međunarodnim standardom.






                      PRILOG 1 SUPSTANCE ILI GRUPE SUPSTANCI ČIJE SE REZIDUE ODREĐUJU U OKVIRU MONITORING

Podgrupa 6. Supstance navedene u posebnom propisu o najvećim dozvoljenim količinama rezidua veterinarsko medicinskih proizvoda u hrani životinjskog porekla
...
GRUPA B - Veterinarski lekovi* i kontaminenti:
Podgrupa 1. Antibakterijske supstance uključujući sulfonamide i kvinolone
Podgrupa 2. Drugi veterinarski lekovi:
(a) Antihelmintici
(b) Kokcidiostatici, uključujući nitroimidazole
(c) Karbamati i piretroidi
 (d) Sedativi
(e) Nesteroidni antiinflamatorni lekovi
 (f) Druge farmakološki aktivne supstance
 Podgrupa 3. Druge supstance i zagađivači okoline
 (a) Organohlorna jedinjenja uključujući PCB-e
(b) Organofosforna jedinjenja
 (c) Hemijski elementi
(d) Mikotoksini
(e) Boje
 (f) Drugo


И опет ја :):

Када се погледају само неке ставке закона и правилника које сам ја навео, треба одмах помислити шта би било када би неко некоме увалио мед са антибиотиком и да дође до здравствених компликација. Ако би било среће да не буде кобноих последица и дође до евентуалног тражења наплате штете мислим да би и адвокат почетник доказао да је примена антибиотика недозвољена. Наравно, ово је мој став на основу читања на брзака. СПОС има правника и требало би да протумачи законе и правилнике и да се не шире свакакве приче. Овако имамо уреднике који примењују „строгоћу“ када им се накриви и то према људима који су показали да познају материју боље од њих (то се зове мржња и завист так ода је то ствар патологије а не пчеларске праксе и потреба пчелара за знањем) и да не подстичу посредно многе почетнике да се може применити антибиотик.

Као и свуда код нас, интерс страног фактора у затирању било каквог реалног сазнања спроводе ликови сумњивих порива (као што су неки уредници) и то је даље уништавање овог народа негативном селекцијом. У свим порама живота. Не заостаје ни СПОС и односи и на издавање „сертификата“ да неко буде предавач СПОС-а.

На сајту видим да је листу предавача потписао  за ИО СПОС-а Комисија за образовање Проф. Др Јован Кулинчевић. Када видите да се на тој листи налази пензионер Слободан Јевтић, проф.др би требао да се стиди шта је потписао. Да ли је читао блиставе радове овог пензоса уопште. Е мој јоване...и ти си ниско пао када ти је овај предавач и стручњак. Или стручњак који отров (амитраз) назива леком...


ПС


Војо нисам мислио на то што си ти такође говорио да антибиотици нису забрањени. Мислим да си написао нешто из пчеларске праксе што нема везе са животом.

Наравно опет (и увек) треба нагласити: не користите антибиотике. Није по закону, али пре свега није нормално и није морално.
« Poslednja izmena: Novembar 09, 2015, 18:38:44 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #52 poslato: Novembar 09, 2015, 19:07:44 »
Шоле: "Наравно опет (и увек) треба нагласити: не користите антибиотике. Није по закону, али пре свега није нормално и није морално. "

Да Шоле, и ја сам безброј пута рекао не користите антибиотике! А навео сам и то да имамо природне препарате који дају далеко боље резултате од антибиотика.

Поздрав свима....
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #53 poslato: Novembar 10, 2015, 22:17:09 »
Имамо добре препарате: полен, прополис, нектар... :)
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #54 poslato: Oktobar 29, 2020, 10:30:09 »



Не знам тачно да ли је трач или истина али вреди проверити . Са више страна долазе информације да се АТЛ појавио на више места у Србији. Да ли је ово тачно или не ?
Ако је тачно а по свему судећи јесте ( од инспектора знам за неколико проверених озбиљних случајева заразе ) питам се може ли се АТЛ препознати сада у време зимовања пчела када нема легла.
Претпостављам да може по мирису али мислим да је то поприлично несигурна метода. За друге методе не знам јер са АТЛ -ом хвала Богу до сада нисам имао сусрета.










Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #55 poslato: Oktobar 29, 2020, 15:01:41 »
Каква је била ова година, не би ме чудило да је АТЛ букнула јер се она јавља код пчелара и у много повољнијим годинама. Још током лета има пчелара који су губили друштава јер су пчелама „мазнули“ мед и оставили их „богу на бригу“. Ја сам чуо да је један пчелар изгубио преко 100 друштава,  недуго после багрема (наравно, нисам се распитивао за истинитост ове вести, али ми је жао ако је стварно тако).

Тешко да се АТЛ може уочити у време без легла (АТЛ је болест легла и ту се види). Само постојање спора не значи да је друштво болесно (зна се шта је болест "по дефиницији").

У такву заблуду су пчеларе довели шалабајзери који појма немају о пчелама, а самим тим ни о болестима пчела и легла (не познају природу могућности појаве, трајања и нестајања заразе).
 
С обзиром да нема извора мириса (зараженог легла), по мирису се не може ништа закључити. Такође, покушај препознавања АТЛ по мирису може бити опасан када крајем лета и почетком јесени и када још има уноса од сватовца или бршљана – тада се осећа „тежак“ мирис из кошница и када се може донети погрешан закључак (и у другом временском раздобљу, током године буде уноса нектара који има јак мирис).

Паралела са овим је и код кречног легла. Јак и неугодан мирис се нпр. може јавити и у случају кречног легла (осети се одмах када се подигне поклопна даска). Престанком одгоја легла, изгуби се и тај мирис и појављује се (или се више не појављује) ако се зараза понови. Ако друштво има повољне услове, зараза се више не јавља (што не значи да се не може појавити). Ово важи за услове за које се може рећи да се не мењају (условно речено), што значи да може остати и саће у којем је било врло много кречног легла и ништа од делова кошнице није мењано.

Није тема кречно легло, али је образац заражавања и појаве болести сличан (разликује се од оних глупости: дам пчелама „заражен мед“ и оболеле су а ја нисам крив што сам „растезао“ и уништавао друштво до крајњих граница издржљивости).
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Vojo Brstina

  • Domaćin foruma
  • *******
  • Poruke: 4407
  • Pol: Muškarac
  • 063/383-114 023/782-015
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #56 poslato: Oktobar 31, 2020, 01:39:58 »
Нисам се никада срео са том страшном и опаком америчком трулежи легла али сам већ одавно осмислио неки нови препарат за то оболење за које до сада наука није дала решење и није имала лека.
 
Волео бих лично да га испробам и утврдим његово дејство...
 
До сада је једини законски лек био спаљивање...

Можда је време да ту кренемо са мртве тачке.

Једну литру тог новог препарата недавно сам испоручио једном пчелару који је рекао да би ради превентиве пробао на неким заједницама..

За сада не могу да тврдим да ћемо успети да излечимо оболеле пчеле то јест заједнице од ове до сада неизлечиве болести и да је овај препарат добро или одлично решење. Не могу ништа да тврдим али имам веру и наду да смо на добром путу.

Ако ништа не успемо, опет добро, макар смо покушали.

Пре три-четири године послао сам такође неком пчелару у централној Србији пола литра тог препарата и након месец дана јавио ми је човек да је успео да санира ту заједницу и да је престала америчка трулеж легла. Саветовао сам га пре слања да рамове са тим сумњивим леглом избаци и саће претопи, заједницу препрска два три па и четири пута сваки други дан са по 15 до 20 милилитара препарата па и касније још који пут... Такође да све остале рамове са саћем и медом препрска.
 У то време радио сам данима на некој викендици и нисам био кући а како сам и колико сам оптерећен другим стварима нисам томе придавао одговарајући значај па сам изгубио контакт телефон од тог човека.
Знам само да се звао Саша, да је негде из централне Србије и да је то било негде у септембру.
После неког времена када сам потражио имам ли игде записан контакт од тог човека ништа нисам нашао.
Рекох нема везе, јавиће се неко други па ћемо испробати код неког другог и утврдити има ли овај препарат своју будућност или нема.

Уколико ми се неко јави са тим проблемом радо ћу одвојити своје време, наћи изоловану локацију и бесплатно понудити своју помоћ и препарат како бих могао да направим неки одговарајући експеримент.

Благодарим...

Овако сам писао пре пет година...    :D :D :D

У теми о америчкој трулежи легла на СПОС-овом форуму навео сам моје мишљење о узроцима покретања америчке трулежи легла.

Овакво моје мишљење је тамо неком засметало  :o и моје поруке као и још неколико порука других пчелара а све везано за моје мишљење о АТЛ су на неки начин нестале. (Можда је нестало струје, па нестале и поруке)  ??? 

Ево мог мишљења о узроцима покретања америчке трулежи легла.


(По мом мишљењу) Узрок болести АТЛ су:

1 Пчеларење на терену са лошим и недовољним количинама поленовог праха и нектара.
2 Непримерено прихрањивање и ширење легла у заједницама које не могу да то легло квалитетно отхрањују и одрже потребну температуру.
3.Додавање високопродуктивних матица и матица италијанске расе у ројеве који се слабије хране или у заједнице са исцрпљеним пчелама.
4. Превелико одузимање поленовог праха и прихрањивање малим количинама ретког сирупа-исцрпљивањем пчела.
5. Неправилна структура пчелињих заједница и недостатак довољног броја сабирачица.
6. Кошнице са дугим и дубоким рамовима и превеликим плодиштима (конструисане за италијанску расу пчела а не за нашу крајинку) 
7. Вишеструко разбијање легла приликом додавања сатних основа.
8. Производња ројева без довољних количина меда и полена.
9. Производња ројева на истом пчелињаку на новом месту без излетница (младим пчелама) без довољних количина меда и полена.
10. Коришћење антибиотика у производњи ројева.

Вероватно да има ту још узрока покретања АТЛ  а сви се могу назвати једним именом НЕЗНАЊЕ!

Мислим да антибиотике треба потпуно и строго забранити за употребу у пчеларству.
Забранити производњу ројева пчеларима без довољно искуства, јер својим нестручним радом угрожавају и себе и друге пчеларе око себе.

У пчеларским удружењима (макар два пута годишње)  треба вршити предавање на тему америчке трулежи легла.

До сада никада нисам видио АТЛ ни код себе ни код других пчелара и никада нисам користио антибиотике нити их иком препоручујем.

Поздрав драгим пријатељима...
-------------------------------------------------------------------------------..........


« Poslednja izmena: Oktobar 31, 2020, 02:01:36 od strane Vojo Brstina »
Српска решења за препород српског пчеларства. Родна Воја, Еко Воја, РЕВ, Прелазни РВ и ЕВ наставци, Брстивар, Нозевој, Војвир.

Три века испред света...
Нека блиста српско пчеларство.

Van mreže Рајко Борић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Америчка трулеж легла - АТЛ
« Odgovor #57 poslato: Maj 10, 2021, 21:53:43 »
Круже приче о појави АТЛ у више места. Несрећна селидба вероватно. Контролишите легло и ако сумњате, следите процедуру. Никакво спаљивање на своју руку.

Van mreže Zoran Akik

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 161
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Batajnica
Odg: AMERIČKA TRULEŽ LEGLA ILI KUGA PČELINJEG LEGLA
« Odgovor #58 poslato: Maj 12, 2021, 08:00:47 »
Дешава се, посебно у овом периоду, кад треба одбити друге пчеларе, да ти не би смањили принос.
"Није Слоба крив, ми смо криви, ми смо г...."
Багрем почиње да цвета по насељеним местима.

Срећна багремова паша.

Van mreže Рајко Борић

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 394
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Прхово и Караш
Америчка трулеж легла – АТЛ
« Odgovor #59 poslato: Maj 13, 2021, 11:09:24 »
Дешава се, посебно у овом периоду, кад треба одбити друге пчеларе, да ти не би смањили принос.
Мислиш да је пчелар спалио своје кошнице да завара намернике?
Као онај што је, у сарадњи са Немцима, срушио мост на Неретви?