Košnice Voja

Pčelinji proizvodi => Polen => Temu započeo: momamilosevic Decembar 29, 2010, 22:52:25

Naslov: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: momamilosevic Decembar 29, 2010, 22:52:25
   Polen,muški polni element cveta biljke,osnovna je sirovina od koje mlade pčele stvaraju mleč-materiju neophodnu za ishranu legla i matice. Usled nedostatka polena ukošnici,matica prestaje da nosi jaja,a pčele prestaju da luče vosak i grade saće.
   Polen je prava riznica vitamina.Tu su pre svega vitamini B1,B2,B3,B5,B6,B7,B8,B9,B10,B11,B12,provitamin A,vitamini E,D i C.Takođe sadrži i brojne asencijalne aminokiseline,odnosno one koje organizam ne stvara sam pa moraju da se unose putem hrane,dvanaest masnih kiselina koje organizam ne može da sintetiše i minerale (kalijum,kalcijum,natrijum,magnezijum,gvožđe jod,fosfor,mangan,cink,selen nikal i dr.)Ovi minerali su neophodni za normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema,a ne treba zanemariti ni antioksidantno,antistresno i antialergijsko dejstvo.Enzimi koji ulaze u sastav polena kontrolišu brojne životne procese,ubrzavaju varenje hrane,učestvuju u razgradnji i sintezi hranljivih materija.Što više enzima unosimo u organizam hranom,naše telo dobija više energije i jača imunološki sistem.Od ostalih lekovitih materija tu su fitohormoni koji stimulišu rast,pa su naročito važni za decu,adolescente,trudnice i dojilje i lecitin koji smanjuje nivo holesterola i triglicerida u krvi,snižava povišeni krvni pritisak,izgrađuje nervne ćelije,kožu i kosu i "podmazuje"zglobove.
   Ogromno bogatstvo raznih dragocenih prirodnih supstanci koje sadrži polen,podstakjo je lekare da polen počnu da koriste i kao terapeutsko sredstvo u lečenju raznih oboljenja.Utvrđeno je,između ostalog da polen ima veoma dobar efekat u lečenju malokrvnosti,preranog starenja,arterijske hipertenzije,ateroskleroze,cerebralne skleroze,zatvora i smetnji u varenju.Može se koristiti i kao prevencija i za lečenje anemije.Podstiče rad štitne žlezde,odličan je u prevenciji osteoporoze,smanjuje klimakterične tegobe,reguliše rad prostate.
   Polen povećava radnu sposobnost,normalizuje rad želuca,a preporučuje se naročito posle teških operacija i bolesnicima koji su zračeni rendgenom ili su lečeni velikim dozama antibiotika.Cvetni prah se može uzimati i u slučajevima premorenosti,naročito od intelektualnih napora,zatim kod oboljenja jetre(žutice) i nervnih depresija,jer poboljšava raspoloženje.
   Preduslov za pozitivno delovanje polena je njegovo redovno i dugotrajno uzimanje.Trebalobi takođe znati da je mnogo bolje polen uzimati preventivno i tako sprečiti pojavu bolesti, nego čekati da do oboljenja dođe pa tek onda posezati za ovim.
   Polenova zrnca mogu da se grickaju, a njihov gorak ukus može da se neutrališe kašičicom meda.Neki ljudi prah potope u mlak čaj ili mleko i ostave da odstoji nekoliko sati.
   Polen je najbolje uzimati ujutro,15 minuta pre doručka.Za decu od 3-12 god.preporučuje se da se dnevna doza podeli na dva dela(jedan deo se uzima pre doručka,a drugi pre ručka ili večere).
   Polen ne smeju da koriste osobe koje su na njega alergične.
                                                                                                                                                          M.M.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: momamilosevic Decembar 30, 2010, 22:22:11
                                                     RECEPTI SA POLENOM
i stimuliše u
   1.HLADNO MLEKO SA MEDOM I POLENOM
Pomeša se 0,5 l,mlakog mleka,50 gr.meda,10 gr.samlevenog polena.Smešu ostaviti da odstoji 1 sat,a onda piti.Ovaj napitak ima visoko hranljiva i zdravstveno-zaštitna svojstva.
   2.MLEKO SA POLENOM I SOKOVIMA
Potrbno je:0,5 l.mlakog mleka,sok od 1 pomorandže,sok od pola limuna,50 gr.meda,10 gr.samlevenog polena.U toplom mleku rastvoriti med i polen,ohladiti i dodati sokove.Ovo je multivitaminski napitak za rekonvalescente.Poboljšava imunitet,deluje povoljno na rast i
stumuliše umni rad.
   3.KISELO MLEKO SA POLENOM
Izmešati 1 čašu kiselog mleka ili jogurta i 1 kašiku polenovog praha.Ovaj recept se preporučuje naročito starijim ljudima,jer blagotvorno utiče na funkciju jetre,srca i endojrinog sistema.
   4.KISELO MLEKO S MEDOM,POLENOM I SOKOM OD ŠARGAREPE
Izmiksati 1 čašu kiselog mleka,sok od jedne mandarine,2 kašike soka od šargarepe.1 kašiku meda i 1 kašiku polenovog praha.Ovaj napitak je odličan za decu,jer popravlja apetit,dobro je sredstvo protiv anemije i poboljšava opšte stanje organizma.
   5.NAPITAK ZA SPORTISTE
Pravi se od 1,5 l.mleka,200 gr.meda,50 gr.polena,1 jajeta,i soka od 1 limuna,paradajsa i pomorandže.Uzima se po nekoliko kašika.Brzo jača organizam sportiste i doprinosi potrebnoj psifičkoj koncentraciji,poboljšava fizičku snagu.Lako je svarljiv.Uzima se pola sata pre takmičenja.
   6.PIĆE ZA LEPOTU
200 gr.šargarepe,1 oljuštena pomorandža,sok od pola limuna,kašika polena i kašika meda.Sve supstance izmiksati u kašu.dodati 2dl.mleka i kratko mutiti.Redovnom upotrebom ovog napitka očuvaćete zdrav i lep ten.Ova kaša-napitak može se koristiti i kao maska za lice.
   7.NAPITAK MLADOSTI
Jednake količine polena i meda se pomešaju u čaši mlake vode i ostave na sobnoj temperaturi do sledećeg dana.Ovaj napitak je izvrstan za očuvanje zdravlja.Ima profilaktička i lekovita dejstva protiv anemije,gastritisa i povišenog krvnog pritiska.Napitak je i dobro umirujuće sredstvo.
   8.JABUKOV KREM SA POLENOM
Divna,lagana poslastica.Brzo se pravi,vrlo je osvežavajuća i ima snagu prirodnih čari.Potrebno:2 jabuke,1 banana,kašika suvog grožđa,kašika oraha,kašika polena,kašika meda i šolja mleka.Mikserom načiniti finu gustu kašu.Garnirati kriškama od banane ili nekim voćem.
   9.KREM OD JAGODA SA POLENOM
Ovo je lekovita poslastica.Zdravstveno-zaštitni značaj ima kod malokrvnosti(jagoda sadrži mnogo gvožđa),kod bolesnika sa obolelim srcem,jetrom i bubrezima (sir ima diuretična svojstva).Potrebno:Šolja švapskog sira,šolja izgnječenih jagoda,kašika meda,kašika polenovog praha.Sve dobro izmešati i garnirati jagodama.

                                                             P R I J A T N O

Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: momamilosevic Januar 07, 2011, 08:21:05
                                                 ČUVANJE POLENA
   Da bi se sačuvale hranljivi sastojci polena postoji jedan način konzerviranja sličan načinu na koji pčele konzerviraju polen u saću: na 150
gr.meda doda se 0,25 l.tople vode izmeša se dobro da se med otopi u vodi.U ovaj rastvor doda se 1 kg.suvg polena i to meša tako dugo dok se ne dobije jednolična masa.Na taj način dobijena masa stavi se u čistu,prokuvanu teglu i na vrh čist komadić ranije prokuvane daščice od nekog belog drveta(lipa,jasika,vrba ili topola),koja se optereti da se vazduh što više istisne iz tegle.Tako se ostavi 4-6 dana na toplom mestu,a zatim se kamen ili teg ukloni,a baščica se čvrsto zalije tečnim voskom.Nakon toga konzervirani polen se čuva u suvoj
prostoriji.Zbog fermenata,mlečne kiseline i bakterija na ovaj način konzervirani polen postaje sličan onom u saću i može se dugo čuvati bez izmene prirodnih osobina.
   Za prihranjivanje pčela ovako konzerviranim polenom treba na 2-3 dela polena dodati 1 deo tople vode i 1 deo meda od garantovano zdravih pčela,izmešati i tu smesu dodavati u hranilice ili namazati na obe strane saća i takav okvir dodati neposredno uz leglo.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Zika Stojanovic Januar 07, 2011, 09:16:58
Kolega Momo,
predpostavljam da ovako govoriš i iz ličnog iskustva, međutim pitam se povodom ove tvoje tvrdnje:
....na 150 gr.meda doda se 0,25 l.tople vode izmeša se dobro da se med otopi u vodi...
koliko je vremena potrebno mešati da sve to postane homogena masa?
Zapravo ja sam siguran da to veoma lako uspeva ako se koristi polen uljane repice, ali sa nekim drugim vrstama koje kada se osuše imaju veoma tvrdu opnu, bojim se ili da se neće uspeti sasvim ili bi trebalo jako mnogo vremena.

Što se tiče tvojih veoma vrednih recepata sa polenom, nadovezao bi se na recept br.3.KISELO MLEKO SA POLENOM i rekao bih da ja povremeno koristim nešto slično, ali ipak malo drugačije.
Uveče u čašu od 2 dl stavim po dobru kafenu kašiku polena, meda i kiselog mleka, pa sve to promešam i ostavim da prenoći. Ujutru dolijem samo vode i dobro promešam i popijem. Mlečna kiselina iz kiselog mleka je ovde samo u ulozi rastvarača polena. Ovaj napitak je dobar za one koji imaju malo "više godina" i pogotovu za one koji imaju problema sa prostatom.
Inače napitak deluje veoma osvežavajuće!
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: momamilosevic Januar 07, 2011, 22:52:42
Kolega Žiko,sam znaš da ostale vrste polena imaju kad se osuše celulozni omotač.Ja sam ga na razne načine mleo:mlin za kafu u domaćinstvu,mlin za kafu koji se koristio nekad u prodavnicama za mlevenje kafe,mlin kućni za mak,itd.Mešanje sam radio sa elktričnom
bušilicom u kojoj je bio mali mikser za mešanje boje.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: momamilosevic Januar 08, 2011, 20:34:57
                                                     NAPITAK OD POLENA

   Na 3 litre (prokuvane) mlake vode dodati 170 gr.meda i 50 gr.polena uz dodatak 10 gr.pekarskog kvasca.Sve skupa izmešati drvenom kašikom i staviti na toplo mesto na temperaturu od oko 20-25*C.Posle 2-3 dana vrenja ostaviti još 5-6 dana da se slegne,a zatim pretočiti
i procediti u drugu staklenku.Napitak je odličan kako za umne,tako i za fizičke radnike,kako za zdrave,tako i za bolesne...Pije se po jedna
čaša pre ručka.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: stevanovic sveto Januar 18, 2011, 15:59:09
Danas sam slikao pčele kako donose polen u košnicu. To se desilo na pčelinjaku mog drugara Nikole Grbovića. On ima 2 DB-12 dvomatične i jednu DB-12. Nikola je odavno u devetoj deceniji života, jedan krepki čičica, pun energije, voli dobru kapljicu i druženje i stalno je u pokretu. Evo nekoliko slika pčela sa polenom. Pretpostavljam da je žuti polen od leske i kukureka, a crveni od mrtve koprive. Pozdrav.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Vladimir_Božičković Januar 18, 2011, 17:21:17
Mislim da crveni može biti i od johe. :)
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: stevanovic sveto Januar 18, 2011, 18:35:29
Ne znam kako izgleda polen od johe (jove), ali u okolini joha nije još procvetala, iako sam video u okolini Požege da je skoro procvetala. A mrtve koprive ima procvetale i ni mraz joj ne može ništa što se može videti sa ove jučerašnje fotografije ("Ravno" Makovište). Pozdrav.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Vladimir_Božičković Januar 18, 2011, 18:48:24
Kod mene je samo na vrhovima osunčanih stabala procvjetala joha i pčele nose crveni pelud, kao na Vašoj slici.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: stevanovic sveto Januar 18, 2011, 20:42:54
Još nisam imao prilike da slikam pčele na cvetu (resi) johe. Probaću ove godine. Evo još današnjih slika. Pozdrav.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Zvonko Babić Februar 14, 2011, 21:08:13
Kolega Žiko,sam znaš da ostale vrste polena imaju kad se osuše celulozni omotač.Ja sam ga na razne načine mleo:mlin za kafu u domaćinstvu,mlin za kafu koji se koristio nekad u prodavnicama za mlevenje kafe,mlin kućni za mak,itd.Mešanje sam radio sa elktričnom
bušilicom u kojoj je bio mali mikser za mešanje boje.

Koji se način pokazao kao najbolji. Kakva su iskustva sa svježim peludom. Ja koristim isključivo svježi i dosta teško ide umješavanje sa medom.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: stevanovic sveto Februar 14, 2011, 21:15:53
I ja koristim isključivo svež zamrznut polen. Kad se stavi u med potrebno ga je često mešati da se što bolje sjedini sa medom. Nije lako, jer polen, pošto je lakši uvek "ispliva" na površinu. U zadnje vreme mešam polen i med u kutijama od sladoleda jer ga je posle lakše uzimati. Pomešan polen i med držim u frižideru. Pozdrav.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: momamilosevic Februar 14, 2011, 21:16:20
Zvonko,do sada nisam čuo da neko koristi svež polen.Znam da ga svi pčelari suše prirodno ili u sušarama.Po meni je najbolji prirodno sušen,samleven
i umešan u med 200 gr.na 1 kg.meda,fermentacija traje oko 7 dana,i onda je za upotrebu ili prodaju.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Zvonko Babić Februar 14, 2011, 22:58:38
Zvonko,do sada nisam čuo da neko koristi svež polen.Znam da ga svi pčelari suše prirodno ili u sušarama.Po meni je najbolji prirodno sušen,samleven
i umešan u med 200 gr.na 1 kg.meda,fermentacija traje oko 7 dana,i onda je za upotrebu ili prodaju.

Svježi pelud je najbolje koristiti. Po nekim tvrdnjama sušeni pelud za tri mjeseca izgubi 50% svoje vrijednosti, a za godinu dana ne vrijedi ništa. Zbog toga u izradi svojih pripravaka, a i za prodaju samoga, koristim isključivo svježi.

Sušenje peluda je raširenije zbog jednostavnijeg skladištenja i čuvanja. Zamrzavanje je sigurno bolji način čuvanja, ali bitno skuplji. Ipak zbog sve češće upućenosti korisnika, unatoč većoj cijeni odlučuju se za njega, jer opravdano očekuju povoljnije zdravstvene efekte.

Uzastopna Poruka: Februar 14, 2011, 23:46:06
I ja koristim isključivo svež zamrznut polen. Kad se stavi u med potrebno ga je često mešati da se što bolje sjedini sa medom. Nije lako, jer polen, pošto je lakši uvek "ispliva" na površinu. U zadnje vreme mešam polen i med u kutijama od sladoleda jer ga je posle lakše uzimati. Pomešan polen i med držim u frižideru. Pozdrav.

Meni se za sada pokazao najbolji način mljevenje u mlinu za orahe. Ne usitni se u potpunosti ali bude dosta dobro. Prethodno ga treba odmrznuti.

Ali i tu ima problema jer nije svaki mlin dobar za to. Kupili smo jedan veći misleći ubrzati posao ali nije bio tako dobar kao prijašnji.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Branko Obranovic Februar 15, 2011, 18:11:29
Ja več pet godina ne sušim polen. Upotrebljavam ga samo zamrznutog. Isto tako prodajem i svojim kupcima samo svež iz zamrzovalnika. Pakiram ga u teglice po 212 ml. Ako je zamrznut, kupac kad ga kupi mora imati kod kuče u frižideru na temperaturi oko +4*C takvog ga ima najviše dva meseca. U njemu ostanu vitamini i ostale hranljive stvari.
Ako ga upotrebljavate sušenog svakako nešto izgubi na kvalitetu. Tog je najbolje pre jela nakvasiti barem za jedan dan u med, da je večji učinak u prehrani.
Sve to sam saznao iz raznih predavanj od Apiterapevta.
Lp Branko
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: sirka pavel April 05, 2011, 11:47:28
Nisam siguran dali ima negde napisano,ali mene interesuje kada bi se moglo ove godine započeti sa sakupljanjem polena.tj.po čemu se orijentisati kada je to vreme?

Puno pozdrava svima.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: stevanovic sveto April 05, 2011, 13:16:24
Ja hvatače stavljam posle 15. aprila, kad procvetaju šljive i maslačak (tako je u Makovištu). Tada polena ima u izobilju i obavezno dolazi do blokade matice jer pčele lageruju polen u skoro sve ramove. Iz tog razloga treba sakupljati polen. Kada sam pregledao pčele prošle nedelje iznenadio sam se koliko su polena već donele, a džanarika je tek počela da cveta. Moj pčelinjak je na 760 m n. v. Pozdrav.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: sirka pavel April 05, 2011, 16:34:41
Ja hvatače stavljam posle 15. aprila, kad procvetaju šljive i maslačak (tako je u Makovištu). Tada polena ima u izobilju i obavezno dolazi do blokade matice jer pčele lageruju polen u skoro sve ramove. Iz tog razloga treba sakupljati polen. Kada sam pregledao pčele prošle nedelje iznenadio sam se koliko su polena već donele, a džanarika je tek počela da cveta. Moj pčelinjak je na 760 m n. v. Pozdrav.
Kolega Sveto,po ovome šta napisa,ja mogu to uraditi možda odmah čim otopli,jer kod mene džanarika i maslačak su u punom cvetu.
Međutim,pitao bi kada postaviti hvatače (vreme)i koliko dugo ih držati?
Hvala na odgovoru i pozdrav svima.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: stevanovic sveto April 05, 2011, 17:09:53
U mojim uslovima ja hvatače stavljam u drugoj polovini aprila (obično oko 20.04.) i držim ih u košnicama do 5. ili 6. maja. Tada počinje da cveta malina, pa iako se ne pršće kada cveta, ima nekih komšija koji to rade, pa ja vadim hvatače, što je velika šteta jer malina daje mnogo polena. Hvatače ponovo stavljam krajem maja ili početkom juna (tada cvetaju livadske biljke, divlja kupina i dr.) i držim ih u košnicama 10-tak dana. Posle toga više ne uznemiravam pčele. Evo slike s početka maja. Pozdrav.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: sirka pavel April 05, 2011, 21:13:14
Hvala kolega Sveto na odgovoru.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Miroslav Jovanović Mart 09, 2013, 19:01:26
Pomoć! Šta da radim? Pčele unose polen u ogromnim količinama. Kod pojedinih košnica preko 30 pčela u minuti unese bogate tovare polena.  Ima ga na svim ramovima. Neki su puni polena sa obe strane. Dali u ovo doba može doći do blokade matice? Verovatno bespotrebno brinem al da pitam. Lokacija sa bogatom polenovom pašom u rano proleće je dar od boga i dobro dođe za razvoj društva. Al što je mnogo mnogo je.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: stevanovic sveto Mart 09, 2013, 20:08:46
Nemoj mnogo da se sekiraš. Mart je uvek nestabilan i promenljiv. Znaju pčele šta rade. U drugoj polovini prošle godine kod mene skoro da nije bilo polena, ali kao što vidiš, priroda se pobrinula da ova godina počne sa mnogo polena. Ništa ja to ne bih dirao, što reče jedan naš pevač. Pozdrav.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Dragan Šošić Mart 10, 2013, 10:17:14
Pomoć! Šta da radim? Pčele unose polen u ogromnim količinama. Kod pojedinih košnica preko 30 pčela u minuti unese bogate tovare polena.  Ima ga na svim ramovima. Neki su puni polena sa obe strane. Dali u ovo doba može doći do blokade matice? Verovatno bespotrebno brinem al da pitam. Lokacija sa bogatom polenovom pašom u rano proleće je dar od boga i dobro dođe za razvoj društva. Al što je mnogo mnogo je.

Možda nije trebalo o ovome raspravljati u ovoj temi. Ipak je reč o tehnici koja se tiče uticaja polena na pčelinje društvo. Nadam se da nisi postavio pitanje u smislu mogućnosti da postaviš hvatače polena.

Ne verujem da pčele greše kada tako skladište polen. Za njegovu „preradu“ su potrebni i određeni uslovi. Zato ga pčele i ne stavljaju daleko od gnezda. Pomeranje ramova može dovesti do toga da se delimično pokvari ili ne preradi dovoljno dobru u pergu. Moglo bi se desiti da u slučaju jakog zahlađenja polen pobuđa ako je se previše udalji od gnezda.

Leglo se širi i samim tim će biti uvećana potrošnja polena. Ako ga ima puno i pčele (koje su inače štedljive), obilnije se hrane polenom.

Kada se leglo vidi na drugoj strani rama sa polenom, to je i odraz snage društva. Ako nije dovoljno jako neće tako širiti leglo. Jednostavno pčele čekaju da društvo ojača.

Ako se još uzme u obzir da niko ne može sa sigurnošću tvrditi kakvo će vreme biti, neka polena tu gde jeste.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Miroslav Jovanović Mart 10, 2013, 12:17:22
Hvala na pojašnjenju. Svakako da neću dirati ni preturati ramove. Tip košnice koji sam izabrao IB po uputstu autora je da u plodište netreba dirati kao u oltar. Danas sam bio i kod kolege koji ima Lr i kod njega je situacija ista po pitanju unosa polena. Hvatači polena ne dolaze u obzir u ovo vreme. Možda tek posle bagrema.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Rakovac Goran Maj 15, 2018, 10:34:25



                  Свеж полен , јуче прикупљен растворен у чаши обичне воде.
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Dragan Šošić Maj 15, 2018, 20:15:33
Ало момци...добићете хипервитаминозу :)
Naslov: Odg: POLEN PRIRODNI ČUVAR ZDRAVLJA
Poruka od: Rakovac Goran Maj 29, 2018, 09:02:08

Pčeliniji polen kao lek kako se koristi
Pčelinji polen sadrži gotovo sve zdrave hranljive materije neophodne za rast, razvoj i zdravlje ljudskog organizma.  Upravo zbog toga ga je i Svetska zdravstvena organizacija proglasila supernamirnicom. U nekim razvijenim zapadnoevropskim zemljama kao što su, recimo, Nemačka i Belgija i zvanično je priznat kao lek.
Je li vam ikad palo na pamet da dodate pčelinji polen u hranu? Nije? Ne ustručavajte se, slobodno to učinite, nećete zažaliti, naprotiv uradićete puno za vaše zdravlje.  U nastavku saznajte kako se koristi moćni cvetni prah, pripremili smo i nekoliko odličnih domaćih recepata.
Kako nastaje polen i kakav mu je sastav.
Pčele sakupljaju polen iz cvetnih tučaka, mešaju ga s pljuvačkom i odlažu u specijalne korpice. One su smeštene na njihovim zadnjim nogama, a kasnije kad se vrate u košnicu, skladište ga u saću.  Potom ga prekrivaju slojem meda i voska kako bi se pokrenula anaerobna fermentacija. Na ovaj način dobija se takozvani pčelinji hleb, osnovni izvor proteina za ove vredne, korisne insekte.
Pčelinji polen varira od svetložute do crne boje. Zrnca se razlikuju po obliku, veličini i težini, u zavisnosti od biljne vrste s čijih su cvetova pčele sakupljale prah. Jedna kolonija pčela proizvede oko sedam kilograma polena godišnje. Svakodnevno skupi od 50 do 250 grama ove neverovatne supstance.
Šta sadrži cvetni polenov prah  Polen u svom sastavu ima oko 250 supstanci. Među njima i obilje složenih ugljenih hidrata, kao i  šećera (glukoza i fruktoza).Cvetni prah obiluje vitaminima (A, B1, B2, B6, C, D i E),  kao i mineralima. U njih ubrajamo kalcijum, natrijum, fosfor, kalijum, magnezijum, cink, gvožđe, bakar, mangan, selen, silicijum. Prisutni su i enzimi, kao i belančevine (uključujući i esencijalne amino-kiseline). Zastupljene su i masnoće (esencijalne masne kiseline) i antioksidansi karotenoidi i bioflavonoidi. Pčelinji polen sadrži više proteina nego bilo koja namirnica životinjskog porekla – meso, jaja ili mleko.
Pčelinji polen upotreba za zdravlje
Pomaže u lečenju najtežih bolesti Rezultati nedavnih studija potvrdili su da enzimi iz polena imaju izrazito antioksidativno dejstvo. Oni suzbijaju razvoj teških oboljenja kao što su kancer, kardiovaskularni poremećaji, dijabetes i hipertenzija.  Uz to, pokreću odbrambene mehanizme tela i jačaju imunološki sistem. Uništava bakterije, viruse i gljivicu kandidu  Pre dve godine sprovedeno je istraživanje koje je nepobitno dokazalo ono što je u narodnoj medicini odavno poznato. Pčelinji polen deluje antivirusno, antibakterijski i antigljivično. Štaviše, on uništava i najopasnije mikroorganizme, poput stafilokokusa aureusa. Protiv ove smrtonosne bakterije nemoćni su i najjači antibiotici. Takođe,  polen protiv kandide donosi odlične rezultate, jer suzbija širenje ove uporne gljivice. Lečenje kandidijaze uz primenu konvencionalnih lekova, ume potrajati mesecima, pa i godinama. Stoga, primenite ovaj narodni lek. Uz to pčelinji polen kao lek pokazao se vrlo dobro i u slučaju alergija.On potiskuje aktiviranje mastocita, ćelija odgovornih za imunološku reakciju na alergene. Regeneriše jetru Studija objavljena 2013. godine pokazuje kako pčelinji polen iz kestenovog cveta pomaže regeneraciju jetre. Naročito one oštećene toksinima.  Predstavlja izvanrednu alternativa lekovima koji se primenjuju u slučaju takvih oboljenja. Pritom, preporučuje se i u tretmanu čišćenja jetre. Polenov prah ublažava simptome menopauze Dve trećine učesnica studije sprovedene 2015. u Nemačkoj potvrdile su da su im se nakon tretmana polenom znatno smanjile tegobe izazvane menopauzom. Istraživači ističu kako ovaj pčelinji proizvod svakako treba ponuditi ženama koje ne reaguju na konvencionalnu terapiju. Pomoćiće za suzbijanje neprijatnih simptoma, tim pre što flavonoidi iz polena smanjuju rizik od pojave raka dojke. Bolji je od sedativa Pčelinji polen poboljšava dotok krvi u mozak, podstiče mentalne aktivnosti i jača nervni sistem oslabljen stresom. Ukratko: predstavlja jedno od najefikasnijih  prirodnih sredstava za oslobađanje od napetosti i nervoze. Istovremeno, podiže nivo energije što je naročito važno za starije osobe. Poboljšava raspoloženje i fizičku izdržljivost te, shodno tome, jača želju za životom. Moćan eliksir mladosti Kempferol iz polena suzbija aktivnost enzima koji se aktiviraju nakon opekotina. On ublažava upalnu reakciju, otok i bol, ubrzava zaceljivanje rana i sprečava nastanak infekcije. Pošto stimuliše dotok krvi u ćelije i detoksikuje telo, usporava formiranje bora, podmlađuje kožu i čini je zdravom i sjajnom.
Polen i med recept za pravu energetsku bombu Kada iskombinujete pčelinji polen sa medom, dobićete veoma moćan prirodni lek. Ukoliko im pridružite i  sledeće sastojke, učinak po zdravlje biće još bolji.
Potrebno: šolja sveže isceđenog soka od narandže, jedna banana, 1 prepeličje jaje, kašika domaćeg meda meda, i velika kašika zrna polena. Priprema recepta Stavite sastojke u blender i miksajte ih dok ne dobijete finu ujednačenu masu. Umesto banane, možete staviti nekoliko kuvanih suvih šljiva (bez koštica). Po želji, dodajte malo limunovog soka i kašiku mlevenog lanenog semena. Kiselo mleko i polenov prah za prostatu
U dobi iznad 50 godina, mnogi muškarci muku muče sa uvećanom prostatom. Savremena fitoterapija nam nudi rešenje za ovaj problem. Umešajte punu kašičicu polenovog praha  u šolju kiselog mleka.  Sačekajte nek lek odstoji tridesetak minuta, pa ga popijte odjednom. Terapija se primenjuje 2x tokom dana.