Autor Tema: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.  (Pročitano 23329 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Adis Eminovic

  • Napredni član foruma
  • ****
  • Poruke: 42
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mostar
Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« poslato: Jul 31, 2016, 19:01:24 »
Pozdrav kolege pcelari ako moze neki recept koji se dodaje pcelama kao dopuna hrane za zimu. Volio bih cuti kako to vi radite koji omjer secera i vode i dali dodajete jos nesto u taj sirup kao prevenciju za nozemu. Dali neko od vas kao dopunu hrane koristi invertni secerni sirup iz trgovine...

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #1 poslato: Jul 31, 2016, 19:24:51 »
Kažu ljudi 600g šećera i 4dl vode i veća količna sirupa, da bi ga lagerovale.
U sirup dodajem 20ml Nozevoj-a po litru, kao prevenciju nozemoze.
Moj komšija Steva, koji pčelari oko 15 godina, kaže da poslednje dve godine koristi Nozevoj i da u svojih 50 društava za to vreme nije video da se i jedna ukakila...

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #2 poslato: Avgust 01, 2016, 08:14:28 »





                    Шећерни сируп као допуну зимнице правим у сразмери 3 : 2 , шећер - вода. Увек додајем и нозевој у сируп. Прихрану вршим у два наврата . Први пут 3 - 4 дана узастопно по литар сирупа у другој половини августа , најчешће око 20.-ог. Након две недеље ( почетком септембра ) проверавам стање у кошницама и заједницама са мањом количином хране из јаких заједница пребацим по рам са медом. На овај начин уједначим сва друштва да имају исту количину хране за зимовање. У случају потребе у овом периоду извршим још једно прихрањивање као и у августу. Оваква пракса се до сада показала као добра и никада нисам имао губитака због недостатка хране или ноземе.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #3 poslato: Avgust 01, 2016, 08:44:56 »
Dakle nisam omanuo  :)
3:2 = 6:4 = 600:400

Hajde i jedno pitanje:
Kod nas, pored Pančeva, postoji skrobara, gde je jedan od nuzproizvoda i nekakav slatki ( verovatno skrobni ) sirup, koji
poslasičari koriste. Jednom su mi iz BG poslastičarnice Buongiorno tražili da uzmem 50L tog sirupa da prave sladoled.

Da li je taj sirup podesan za prihranu pčela i u kakvoj koncentraciji?

poz

Van mreže Rakovac Goran

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2230
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Velika Plana - Radovanje
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #4 poslato: Avgust 01, 2016, 11:34:36 »





Dakle nisam omanuo  :)
3:2 = 6:4 = 600:400

Hajde i jedno pitanje:
Kod nas, pored Pančeva, postoji skrobara, gde je jedan od nuzproizvoda i nekakav slatki ( verovatno skrobni ) sirup, koji
poslasičari koriste. Jednom su mi iz BG poslastičarnice Buongiorno tražili da uzmem 50L tog sirupa da prave sladoled.

Da li je taj sirup podesan za prihranu pčela i u kakvoj koncentraciji?

poz


                           Нисам ни мислио да си омануо Ненаде . Једноставно је лакше при прављењу сирупа рачунати све на килограме ( 3.кгр. шећера и 2.литра воде + нозевој и мешај ).
                           Што се тиче тог скробног сирупа од посластичара са тим немам искуства па не знам да ли се то може користити за пчеле или не. Један наш колега је добијао млевени шећер којим се посипа ратлук и пробао од тога , са тим шећером да прави сируп али се показало да такав сируп није био добар па је одустао. Колико се сећам такав сируп је био лепљив од њега су се одмах запушили отвори на хранилици било је више муке него користи па је одустао да га користи.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #5 poslato: Avgust 01, 2016, 11:47:12 »
                           Нисам ни мислио да си омануо Ненаде . Једноставно је лакше при прављењу сирупа рачунати све на килограме ( 3.кгр. шећера и 2.литра воде + нозевој и мешај ).
Znam ja da ti nisi mislio, al' se ja radujem što nisam...  :)

Van mreže Miroslav Tesanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 138
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Čelinac, Banja Luka, 416m
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #6 poslato: Avgust 18, 2016, 16:02:18 »
da li samo rastopite secer u vodi ili ide neka procedura kao npr:

1. voda da provri (da se pobiju eventualne zivotinje i sl. nemani
2. dodati secer
3. kad se rastopi secer dodati limunsku kiselinu i kuvati jos 20 minuta
4. ohladiti i servirati gospodjicama...

pocetnik sam pa moram da provjerim svaku informaciju a mentor mi nije dostupan trenutno...

Van mreže Miroslav Šugić

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 431
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kikinda
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #7 poslato: Avgust 18, 2016, 19:05:52 »
Имењаче,не треба да ври вода.У воду се сипа шећер и уз благо загревање меша.Чим се растопи готов је,кад се мало расхлади сипа се Нозевој и то је то....Тако ја радим....Не ваља случајно да загори шећер и да карамелизује,то је штетно за пчеле......Што се тиче тог скробног заслађивача читао сам да је веома штетан за пчеле...

Van mreže milosav moretic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 139
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Jelenac (opstina Topola)
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #8 poslato: Avgust 19, 2016, 12:05:42 »
Sto ljudi-pcelara da pitas, svaciji postupak ce se razlikovati makar za nijansu. Koristi logiku stvari!
Ja obavezno prokuvam vodu, pustim da se malo "ladne", onda dodajem secer a kada se ohladi, dodam nozevoj(2%) i limuntusa pakovanje na 10.l. Kazu da netreba kuvati secer, spinovati.
Obavezno obrati paznju da ne prospes sirup po kosnici,jer, namamices sa njim grabez, moze se napraviti guzva oko kosnice i eto belaja. Desi li se, obrisi sirup vlaznom krpom i teraj dalje. Bez brige i polako.
Pozdrav iz Sumadije

Van mreže Miroslav Tesanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 138
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Čelinac, Banja Luka, 416m
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #9 poslato: Avgust 24, 2016, 21:27:52 »
uf, nisam ni ja bio nacisto sa svojim pitanjem
predlozeni recept je :
1. prokuvati vodu (da opet pobije zivuljke unutra)
2. SMANJITI TEMPERATURU na cca 70C       
3. dodati secer (5kg na 2l vode), postepeno, mijesati dok se ne rastopi sva kolicina
4. dodati limuntos (3-5gr na ovu kolicinu) i odrzavati temperaturu jos 20tak minuta
      obrazlozenje https://www.youtube.com/watch?v=q3NfS9gXIH4  na 2:33
5. NE DOZVOLITI DA TEMPERATURA PREDJE 80C
6. ohladiti NAGLO na ispod 20C


Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #10 poslato: Avgust 25, 2016, 02:19:48 »
Kažu ljudi da 5:2 nije optimalan odnos šećer / voda, već da sirup treba praviti u odnosu 3:2, osim za stimulativnu prihranu, kada je 1:1.

Vidim da neko dodaje limuntus? Kakva je svrha?

pozdrav

Van mreže Ivica Bogdanovic

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 165
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Plažane
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #11 poslato: Avgust 25, 2016, 07:56:13 »
Svrha je u tome što limunska kiselina hemijskom reakcijom na odredjenoj temperaturi razlaže saharozu na fruktozu i glukozu pa se pčele manje "troše" pri preradi sirupa.

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #12 poslato: Avgust 25, 2016, 12:30:10 »
OK. Hvala.
Mada, predavač na Youtube linku koji si dao, govori o spravljanju invert sirupa za pripremu šećernih pogača...
Tu sam tanak i nemoj zameriti, ali nisam nigde dosad dobio preporuku o limuntusu.
I on kod sirupa preporučuje odnos 3:2, a ne 5:2.

Van mreže zoran drpljanin

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1042
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Kula-planinarski dom
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #13 poslato: Avgust 25, 2016, 13:11:38 »
Ja sam ovu jesenju prihranu radio u odnosu  5: 3 uz dodatak 2% nozevoja, a kada sam radio u junu stimulaciju paketnih rojeva,onda sam isao 1:1 i malo limuntusa po preporuci mentorke,njeno objasnjenje je upravo to,da se pcele manje trose,ona kaze umaraju....

Van mreže Nenad Tucakov

  • Školovan pčelar sa uverenjem
  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 1371
  • Pol: Muškarac
    • yu2m personal page
  • Lokacija pčelinjaka: Pančevo - Južni Banat
Odg: Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
« Odgovor #14 poslato: Avgust 25, 2016, 13:21:21 »
Eto ti vraga...
Ovo je sad novi odnos i tu bi trebao da se umeša neko sa debelim iskustvom i temeljnim znanjem.
Dosta raznoliki rasponi koncentracije šećernog rastvora. Sigurno postoji pravi optimum.
Takodje, i ta limunska kiselina!?  Profa, koji je na kursu držao predavanja nije pominjao limuntus.
I to treba proveriti, da li je u pitanju zaista nešto što potpomaže inverziju, ili se radi samo o
urbanoj legendi.

I ja obavezno u sirup dodajem Nozevoj ( lekoviti sirup ).