Košnice Voja

Alati i oprema za pčelarenje => Alati i oprema => Temu započeo: Boza Trbojevic Januar 17, 2012, 20:00:27

Naslov: MLIN ZA SECER
Poruka od: Boza Trbojevic Januar 17, 2012, 20:00:27
Jedan solidan mlin zvani cekicar mozete uz malo truda sebi napraviti kao sto sam to i ja uradio.

Nemora se praviti oblika kao ovaj moj, moze i nesto drugaciji da bude, bitno je da vrsi poso i da melje 100kg za 1h. Motor je na njemu 2800o/min 2,2kw. na osovini mlina oko 3500o/min.

Pozdrav
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: zdravko.reljic Januar 18, 2012, 21:38:41
Mlin je dobar a najveci problem je rijesiti sitan secer da ne zalijepi semening a kod tebe je jak motor i moguce je da bude grijanja i da semening zalijepi JER sam probao sa 2.2 kw i morao zamijeniti za 800w TO je moje bilo iskustvo sto neznaci da ce i kod tebe praviti problem kao sto je kod mene ...
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Boza Trbojevic Januar 19, 2012, 19:55:25
Kolega Zdravko

Moram te malo ispraviti, snaga motora nema veze sa brzinom, ako je velika brzina, onda hoce da se greje i da lepi secer, a snaga sto veca to ce motor lakse savladati silu kojoj se suprostavlja, u ovom slucaju secer, pa se tako i ugradzuju motori od 3-4kw snage.

Moj se mlin negreje, ali nesme se pustiti velika kolicina secera da odjednom udze u mlin, zato postoji dozator kojim se regulise protok secera. To se odmah primeti po zvuku rada mlina, pa kao sto sam rekao dozatorom regulise.

Pozdrav
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Vojko Aleksic Januar 19, 2012, 22:51:02
Božo, za koliko bi prodao ovakav mlin za šećer?
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Boza Trbojevic Januar 19, 2012, 23:07:27
Nisam razmisljao o prodaji, za sebe sam ga pravio i vrlo je masivan, limovi su 3mm. debljine, a osovina koja nosi nozeve 35mm.  u kucistu su lezajevi 35x72x17 2Z 2kom. Kao sto vidis tu su tri noza od alatnog celika koja su medzisobno zavarena i izbalansirana, Sito je prohronsko rupe 0,5mm. a debljine 1mm.
Neverujem da bi ponovo tako nesto pravio, jer oduzima dosta vremena, a i materijala. S njm mogu da meljem sta mi padne napamet, samo se sito promeni. Napravio sam i dva sita za prekrupu, cisto onako da je univerzalniiji. !00kg. secera samelje za 1h.

Pozdrav
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Branko Obranovic Januar 20, 2012, 08:06:53
Božo mene zanima kolike su rupice na mrežici.
Lp Branko
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Boza Trbojevic Januar 20, 2012, 19:14:11
Božo mene zanima kolike su rupice na mrežici.
Lp Branko

Pa napisao sam , Sito prohronsko a rupe 0,5mm. a  debljina lima 1mm.
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Branko Obranovic Januar 20, 2012, 19:18:29
Izvini.
Lp Branko
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Boza Trbojevic Januar 20, 2012, 23:41:49
Nisam napisao, ako nekoga interesuju sita mogu ih potraziti pteko telefona gde sam i ja kupio
DRIM Pozega  031/724-313  i  063/7785-401
 www.drim.co.rs

A moze i na ovaj broj
031/893-062 
www.fasil.co.rs

Pozdrav
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Dejan Stepanovic Januar 02, 2014, 21:20:58
 Bozo koliko kosta ovakvio sito.
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Miroslav Jovanović Januar 02, 2014, 21:44:50
Anđelko iz Vranića prodaje mlin za šećer. 063201301.
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Boris Salaj Januar 03, 2014, 20:21:00
Mlin za šećer se provereno ( prepravio već dve, samo zamenio sito)  može napraviti najlakše od krupare (prekrupač, mlin za kukuruz), samo treba postaviti regulator (ako ga već  nema) da se dozira ulaz šećera ( da ne zagušuje mlin) i dobro sito ( otvori željene veličine), nikakve druge izmene nisu potrebne, najvažnije je da ulaz šećera ne bude veliki odnosno tačno onoliki koliki je izlaz samlevenog šećera, do čega se dolazi laganim eksperimentisanjem. Do grejanja i topljenja šećera dolazi ako se ostavi velik dotok krupnog šećera u prostor za mlevenje.Također je potrebno da se improvizorno spreči rasipanje prah šećera (prašenje) jer su elektromotori građeni da se ventilatorom hlade u toku rada te se usisavanje šećernog praha u motor mora sprečiti a da se ne spreči ulaz vazduha u motor. Ukoliko dođe do ulaza šećernog praha u motor pod dejstvom toplote motora može doći do topljenja šećera i nastajanje naslaga i kasnije otkaza motora...
Također je važno da se ne zaboravi da u koncentracija praha u vazduhu može dostići vrednosti eksplozivne smese ( malo preterujem, ali ne može da škodi...)
 Samleveni šećer treba upotrebiti ODMAH jer se zbog vlage u vazduhu ponovo skameni.....
 Usput, sa ljudima iz FASIL-a već ostvarena saradnja upravo na izradi sita za mlevenje šećera sa otvorima na situ 0,4 0,5 i 0,6 mm( može i manje po želji) i brzo su to i kvalitetno odradili a novi vlasnik mlina za šećer (bivše krupare,) je sretan i zadovoljan finoćom samlevenog šećera, tako da ih toplo preporučujem...
Trenutno nemam sliku kako su odradili sito ali ako nekog zanima, na perforirani prohromski lim (otvori 10x10mm) zalemljeno je žičano pleteno sito otvora željenih dimenzija, a slika kad naletim da slikam ako bude zahteva...
Cena sita iz fasila je bila par stotina dinara (tri sita sa poštarinom za brzu poštu manje od hiljadarke)
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Dragan Šošić Januar 05, 2014, 13:25:06
Borise ako imaš sitno sito, strogo mora da se vodi računa o dotoku šećera u kristalu. Moj ćale je još pre 40 godina napravio mlin za mlevenje kukuruza. Kasnije je isti takav napravio i za mlevenje šećera (trenutno nemam pojma kod koga je).

Kada se melje šećer, mi smo radili baš suprotno: stavljano je krupnije sito (sito sa kružnim otvorima od 2mm). To je upravo zbog bržeg  „odlaska“ samlevenog šećera. Mlevenje je bilo vrlo brzo, ali je bilo nešto malo krupnijeg šećera, koji se osećao samo pod prstima (kada se proverava kako je samleveno). I to nije smetalo da se prave pogače. Rešenje ovog problema je u ponovnom premeljavanju ukupne mase (mada sam ja ovo izbegavao).

Deluje da je problematično, ali nije. Vrlo brzo se melje. Naravno, postojala je stalna kontrola dotoka, da mlin ne zaguši.
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Boris Salaj Januar 05, 2014, 14:29:19

@Šole


mislim da sam napomenuo  to


 "najvažnije je da ulaz šećera ne bude veliki odnosno tačno onoliki koliki je izlaz samlevenog šećera"


a ovaj suprotan pristup nisam probavao jer je postavljeni zadatak bio da šećer bude što finiji a što finije zrno duže vreme mlevenja...


Inače promašio sam za cifru....tri sita, sve njihov materijal i poštarina 1500 din
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Dragan Šošić Januar 05, 2014, 14:44:24
Borise, naravno da sam video da dobro razmišljaš :). Ponovio sam to u smislu ulaz-izlaz i brzine mlevenja.

Brzina (odnodnosno protok samlevene mase) može biti presudna za zagušenje mlina. Šećer se drugačije ponaša od žitarica. Upravo zbog toga što se delimično topi usled zagrevanja. Moja primedba je bila u tom smislu.

Takođe, brzina mlevenja (i potrebe za bržim mlevenjem) zavise od količine potrebnog šećera u prahu. Za veći pčelinjak je potrebno više, naravno. Ako se uzme u obzir da šećer praši i da se pri tome "neugodno" ponaša u prostoriji, mi smo to radili napolju. Kako se radilo o zimskim uslovima, moralo se i brzo raditi.

Krupnoća je i sa jednim mlevenjem dobra za pogaču. Treba napraviti poređenje sa kolegama koji daju šećer u kristalu pčelama (možda neki čak i zimi to rede). A samleveni šećer u pogači je ipak sa delom meda i krupnoća nije problematična.
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Boris Salaj Januar 05, 2014, 15:58:34
Naravno da je za veći pčelinjak potrebna veća brzina mlevenja ( zbog potrebne količine) ali velepčelari obično kupe namenski mlin a mi mali se snalazimo i improvizujemo ;) ...(mislim da krupara može da odradi 50-100 kg na sat, u zavisnosti od finoće sita)
 Zahtev za finijim šećerom dolazio je od kolege koji se žalio da mu kristali šećera prave zanoktice ženi kad mesi pogaču pa smo išli na sitniji prah i sporije mlevenje, a sve zbog negovanih ruku...Merak cenu nema 8) .



Inače, jedan prijatelj mi ima fabričicu keksa pa mu je bio potreban mlin za šećer određene finoće a manjeg kapaciteta (industrijski mu bio prevelik i preskup, a ovi priručni nedovoljno fini). Na kraju je  našao nekog majstora koji mu je napravio jedan mlin čekićar koji je zadovoljavao sve potrebe samo mu se malo greje ležaj u radu (reče majstor da se nabaci vlažna krpa, a posle par mlevenja više se neće grajati i tako je bilo...)...
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Dragan Šošić Januar 05, 2014, 17:48:41
Kada se ručno mesi, ta razlika u krupnoći mlevenih kristala nije presudna.

Problem je osobina zamešene mase, koja ne stvara zanoktice, već razdvaja tkivo i nokat. A to je bolno.

To zna samo ko je i sam mesio pogače. Nemaju veze negovane ruke sa tim. Mešenje pogača je naporan posao, ako se radi o većoj količini i ako se radi ručno.
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: sinisa nesic Oktobar 17, 2014, 20:47:11
poštovane kolege dali neko zna može li se napraviti mlin sa  par valjaka
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: dario bulic Septembar 03, 2015, 13:53:19
Moze li se mlin za kafu prepraviti da melje secer?
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Dzenan Goro Septembar 03, 2015, 19:16:52
poštovanje,

Imam nešto iskustva sa mlinovima.

Ako se radi o mlinu za kafu sa kamenom,može.
Taj mlin je prilagođen tome da kafa ne gori prilikom mljevenja ,odnosno da joj ne mjenja aromu,a to je važno i za šećer da ne gori usljed velikog trenja ,odnosno da se ne karmelizira,jer tom prilokom mjenja svoj sastav i stvara štetne materije.Mlinu možeš podesit brzinu promjenom remenica ako nema elektronsku regulaciju brzine.
Naravno šećer treba da je suh.
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: dario bulic Septembar 05, 2015, 21:20:16
hvala,kupio dva komada,Boro Skopje
Naslov: Odg: MLIN ZA SECER
Poruka od: Miloš Blagojević Oktobar 02, 2018, 12:00:57
 duzina noza na prekrupacu mi je 35.8mm, koliki precnik sita da bude, ima limene nosace sita i savijanjem nji bi mogao da se dobije zeljeni precnik nosaca za sito, samo me interesuje koliki precnik sita da bude da ne bi posle mlevenja ostajalo puno secera neobradjenog u mlinu, ja sam mislio da idem na 36.5mm neki minimum, sta mislite vi?