Vladimire, nemanje vremena nije baš razložno opravdanje. Otkuda pretpostavka da oni, koji odgovaraju na ponovljena pitanja imaju baš toliko vremena?
Lično, kačio sam već par puta to ispitivanje.
Ipak je preporuka da se forum iščita, jer upravo na samom početku se može naći puno korisnih informacija.
Drugo, nismo se izgleda razumeli...
Nisam protiv da se pčelama da invertovani šećer. Ali, invertovan onako, kako je Bog rekao - šećer invertovan enzimima ( litar invertaze se kod nas plaća oko 140€). Da li će ti enzimi ( npr. invertaza ) biti iz flaše, ili iz pčelinjeg organizma, to treba da odluči pčelar.
Pčelar može i da se odluči na pojeftino invertovanje kuvanjem šećera uz organske kiseline, ukoliko je u stanju da te kiseline naknadno neutrališe, kao i HMF, nastao kuvanjem šećera.
Može da im da i invert bez neutralizacije štetnih materija. Njegov tavan, njegove merdevine - silazi kako on hoće, ali treba da bude spreman i na neke posledice.
I opet podsećam da je oko 55% šećera u nektaru saharoza.