Autor Tema: Formiranje pčelinjeg društva u RV od paketnih rojeva na satnim osnovama  (Pročitano 7112 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Dragan Stamenkovic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 20
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Grdelica
Planovi u otpocinjanju pcelarenja se uglavnom pripremaju  i jasno definisu, kad, kojom kosnicom , od koga nabaviti rojeve ili drustva ...
Ali cesto se dodje u situaciji kad naidje nesto sto poremeti sve planove.... i  sta tada? Moraju se situacije resavati takoreci u sekundu.

Evo i mog ovogodisnjeg iskustva.

Jos prosle godine sam nabavio 2 DB kosnice i dogovorio se  sa covekom da mi proda dva roja na po 6 rama odmah posle bagrema, ali ne lezi vraze, covek je zimus imao velike gubitke  i to AK!   Znaci otpada.  Raspitivao sam se  kod drugih pcelara ali niko nije bio raspolozen da proda ili pak nije imao. No i tome je dosao kraj kad me je jedan pozvao i reko da moze da mi proda 2 roja ... posao zavrsen u par reci i vec sutradan realizovan.
Taman smo zavrsili sa useljenjum i seli da popijemo kaficu i sok,kad telefon zvoni.  Jedan prijatelj svratio kod svog rodjaka, koji je pcelar i reko mu za moj problem. Covek je bez razmisljanja reko da ce dati bez novca 2 roja sa maticnjacima.  Ali sta sad vec su popunjene dve kosnice koje sam imao, a to je bio plan za ovu godinu. Uh ... teski uzdisaji i razmisljanje da se to nesme propustiti.

Kako sam u  u toku zime i proleca dosta citao  i  bio i na forumima , zasvidela ni se ideja da napravim i RV kosnicu. Spremio sam sve skice i zavrsilo se na tome. Onda se u momentu upalila sijalica... jos nocas uradicu 2 kosnice od stirodura  i 10-ak ramova, ujutru kupujem satne osnove  i to je to. Dogovorim se da sutra navece odem do njega a on ce spremiti paketne rojeve, ali bez matice ... samo sa maticnjakom.
Nastaje potraga za maticama i za divno cudo  da drugi poziv  kaze covek imam samo  2 komada. Dogovoreno.

Mislim da ni kafu nisam popio do kraja, vec idem po stirodur /koji je spremljen za oblaganje kuce/ uzimam i rezem za nastavke. Reze se lako, za nosace satonosa nalazim neku letvicu na koju zakivam sinicu u prilepim za stirodur. Sve cetiri stranice namazem tutkalom i spojim, zasrafim holsrafima .... i nastavci gotovi.
 
Za podnjacu opet nesto prirucno... od starog ormara lesonit, odozgo tri letvice 20*30 i za leto 20*20, odozdo 2 lerve50*30... gotovo.
Za poklopnu dasku-hranilicu  lesonit i sa gornje strane stirodur 30*60. izbusena rupa za hranilicu 100*10.  
Krov - stirodur i poklopac od ves masine....   Za 2 sata dva kompleta.
I sad  je ostalo ramove . Posto nisam imao ni lipu ni camovinu ... naslo se neko parce daske od jasike... bice ok i radim ih od toga.
10 rama gotovo, ozicavam.
Izjutra vec u 7 sati sam kod prodavca matica, covek tek ustao nije ni kafu popio. Pijemo zajedno kafu i kad sam mu rekao zasta mi trebaju matice, sumnjicao je zavrteo glavom, pozeleo mi srecu  , ali mi rece " i ne nadaj se mnogo da ce sve biti ok"
Uzimam matice idem do prodavnice da uzmem satne osnove i hranilice plasticne. Poranio sam , rade tek od 9. Jos dve popijene kafe u restoranu blizu prodavnice, i opet cekanje ....
Najzad stize trgovac, uzimam satne osnove /za DB posto drugih nije bilo/ i hranilice , uzimam jos i limice za ramove / posto nisu hofmanovi/  i pravac kuci da utapam satne osnove. Elekricni zvrk je stvoren za tili cas ... napajanje od starog racunara.
U 13 h  me zove covek, kaze da su  rojevi spremni i da mu kazem u koliko cu biti kod njega da tad spremi maticnjake. Reko sam mu da sam uzeo oplodjene matice, i on rece da mogu odmah da idem do njega.
Uvece su ubacene u kosnice, dodata matica u kavez, u hranilicu sipano pola litre sirupa 1-1. Datum 10.06.2011.
Ujutru sam otvorio leta nekih 2-3 cm. Zovem i narucujem kod Ajdinovica 80 ramova.
 i dva dana nisam nista dirao.
Treceg dana uvece hteo sam da vidim sta je sa sirupom , kao i da li je matica oslobodjen iz kaveza.  Sirup potrosen , matica se sepuri na ramu, koji je pola izgradjen sa obadve strane, tako i u drugoj kosnici. Napravim opet sirup i nalijem opet . Kolicina 1kg secer i litar vode podelim na dve DB i dve RV. I kod DB kosnica dodam jos po 1 satnu osnovu. I svaki drugi dan prihranjujem.
Nedelja, 19.06.2011.  Vikend. Po obicaju  izvodim pse malo dalje od kuce u setnju.  Neki 2.5-3 km od kuce , taman da i ja malo prosetam, a i psi da budu slobodni . Tu su sume, i livade ... zivela sloboda. Sunce kroz oblake jos greje, ali je prijatno . Sednem da odmorim i zapalim cigaretu. Odugovlacim sa paljenjem da bih udhnuo jos malo prijatnog vazduha .... i bez cilja gledam levo desno. I , na moje iznenadjenje na nekih 20-ak metar od mene vidim rok na grani sipurka... U prvi mah neveriva , da li mi se pricinjava ili...  U blizini nema pcelinjaka?
Verovatno je iz neke supljine u drvetu izasao roj . (kasnije sam trazio , ali nisam nasao )   Sta sad. Zovem telefonom brata , jednog druga, pa drugog ... svi negde odsutni ... daleko . Roj kao da se vec srema da poleti.  Nemam nista pri sebi. ni kutiju ni dzak ni bilo sta , jedna mala kesa , ali bas mala.   I spasonosno resenje... imam trenerice. Skidam ih  vezujem nogavicu u cvor , sa par drvca pravim razmak da se ne spoji . Prilazim mestu gde je rok. Uh noge su vec krvave od trnja.  Razmisljam kako da vezem "kosnicu-trenerku" i da ih cigaretom polako nateram da udju.  Vec imam mesto gde cu vezati ... prilazim sve blize, ipak mi pade ideja da  stavim trenericu ispod i da ih stresem.  Iz daljine mi se cinio da je mali roj ali kako se sve vise priblizavam vidim i da nij mali i pitam se da li ce stati u nogavicu. Bice dosta  koliko stane u nogavicu , samo da tu bude i matica.  Takoreci sam im obukao nogavicu, samo malo zaljuljao grancicu i sve su bile u nogavici.
Brzo sam rukom stegao gornji deo , i sad je najveca muka bila izaci iz siblja. Uhvatim  drugom rukom cvor od nogavice podignem iznad glave i izlazim polako. Stresanje roja nije trajalo vise od minut, ali ulazak u siblje i s posle izlazak se bas oduzeo...bar 20-ak minuta,
kad sam izasao na cistinu. spustio sam ih na travu, i seo da odmorim. Psi su pokusali da dodju do mene, ali sam ih uporno jurio.
Put koji predjem do kuce za 20-ak minuta sa rojem u trenerci sam sada prevalio za nesto vis od jednog sata. Roj sam nosi uspruzenih ruku pa su me ruke bas bolele. Nasao sam neku kutiju i tu ih prebacio. Nije bilo bas jednostavno, nikako da izadju iz nogavica.
Sad je trebalo ponovo u radionicu pa raditi kosnicu.
Isti princip, isti nacin kao i pre nekoliko dana. E sad sam vec imao satne osnove i odmah ih stavio. Stavio sam kutiju iznad kosnice i tu ih streso.  Bogme nisu sve mogle d stanu na satne osnove , sa kutijom su bile teske 2.1 kg.
Ujutru je kosnica odnesena kod ostalih , iz jedne DB je uzeta hranilica i  sipan je sirup.
Vec sutradan su stigli naruceni ramovi, celo popodne bilo je zakivanja i ubacivanja satnih osnova za sve tri RV. Uvece su ramovi bili dodati.

Prve dve kosnice su vec imale po tri izgradjena rama i  dva zapoceta. matice su vec dva zalegle. Ali je bio smanjem broj pcela. Tu nije moglo nista da se uradi nego da se ceka dalje. Da se prihranjuju svaki drugi dan po pola litre sirupa .

Sad se polako pristupilo izradi jos nekoliko nastavka, prepravke podnjaca, poklopnih daski i krova.
Sa covekom koji nam je poklonio dva roja za RV, dogovorili smo se da mi proda jos dva. Matice sam mogao da dobijem 27.06., pa smo se dogovorili da tada uzmem i paketne rojeve.
Kako se u RV1, RV2 i RV3 vec gradilo sace , morao sam da im ukradem za RV4 i RV5. Iz RV3 sam uzeo 2 rama sa mladim leglom a iz RV1 i RV2 po jedan ram . Tada je u RV1-3 ostalo po tri rama legla i 3 rama izgradjenog saca. Iako je RV3 kasnije naseljena, ipak to sto je prirodni rok, a i kolicina pcela ucinile su da se nesto brze razvija nego RV1 I RV2, koji su paketni.
30.06. smo pogledali i RV4 i RV5, primile su maticu, i vec je pocela za zaleze .
Toliko za mesec jun. Kasnije cemo o razvoju u julu i avgustu
« Poslednja izmena: Septembar 02, 2011, 20:55:14 od strane Global Moderator 1 »

Van mreže Dragan Stamenkovic

  • Član foruma
  • ***
  • Poruke: 20
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Grdelica
Odg: Formiranje plecinjeg drutsva u RV od paketnih rojeva na satnim osnovama
« Odgovor #1 poslato: Avgust 29, 2011, 21:24:05 »
Jul

Uz stimulativnu pruhranu sa 0.5 litara svakog drugog dana vec 10 jula u RV1, 2 i 3 bili su izgradjeni svi ramovi u prvom nastavku. U kosnicama 4 i 5  koje su formirane 27.6 sa po dva rama legla bilo je izgradjeno jos po 5 rama , te sam odlucio da na sve stavim nastavke .
Uzeo sam iz prvog nastavka po dva rama legla i dva igradjena rama i prebacio u drugi nastavak. A umesto njih sam u prvom nastavku stavio satne osnove.  Stimulativno prihranjivanje se nastavlja.
Napreduju odlicno  gradi se sace , lageruje se perga, nektar, leglo sve vece. Pokrivenost ulica odlicna.
Krajem meseca mi se javlja jos jedna luda ideja... Da povecam brojnost  za jos jednu kosnicu. Odlika je pala da iz svih 5 RV kosnica uzmem po jedan ram legla, a iz kosnica 1, 2 i 3 po jedan ram sa medom i polenom. Pcele uzimam iz DB, i kupujem oplodjenu maticu.
28.07.  na 5 rama legla, 3 meda i polena i dve satne osnove ubacene su pcele iz 2 DB, Normalno poprskane raszblazenom rakijom , uzimane u sred podneva da bude sto manje izletnica. Uzeto je po 1 kg iz obe kosnice, imajuci u vidu da ce se deo vratiti posto je kosnica postavljen na istom pcelinjaku. Napakovano , sto bi se reklo napresovano, zatvoreno letom, dodata matica u kavezu. Posto je sutradan rosila kisica i bilo je prijatno nisam zurio sa otvaranjem leta. Otvoreno je tek popodne kad je i dodat sirup.

Avgust
Kad sam 03.08. pogledao stanje u RV6 video sam da su izgradjena ta dva dodata rama sa SO. Dosta ubacenog legla je izaslo, i matica ponovo zaleze te ramove. Znaci dodati drugi nastavak.
Prebacujem deo legla u drugi nastavak, i dodajem satne osnove,
Vec od 10.08 primecujem da se sa izgradnjom satnih osnova skoro staje. A intenzivno se
sace puni medom. .
20.08. Od jednog pcelara kupujem jednu alpsku kosnicu sa pcelama. i jedan  DB roj na 6 rama, koga ubacujem u DB-12 , i stavljam sa strane pregradne daske .

Od 23-28 avgusta vrsim pruhranu svaki dan  sa po litar sirupa 2-1.  Radi se i tretnman protiv varoe, koje je bilo bas malo.

28.08. uradjen je malo detaljniji pregled, premesten koji ram gore iili dole i stanje u kosnicama je sledece:

   Prvi nastavak            Drugi nastavak            Ukupno         
   L   M   MM   SO   L   PM   MM   SO   L   PM   MM   SO
RV1   4   1   3   2   2   4   3   1   6   5   6   3
RV2   2   1   5   2   2   5   2   1   4   6   7   3
RV3   4   1   3   2   2   4   3   1   6   5   6   3
RV4   3   0   5   2   2   5   2   1   5   5   7   3
RV5   3   0   5   2   2   5   2   1   5   5   7   3
RV6   3   0   5   2   2   3   2   2   5   3   7   4
DB -1   4   3   2   3               4   3   2   3
DB-2   4   2   3   3               4   2   3   3
DB N   3   2   1   2               3   2   1   2
Alp.   4   2      2   3   3   1   1   7   5   1   3



   
* L-Pretezno leglo
 M vise od 2/3 meda
MM od 1/3-1/2 meda
SO satne osnove



    

Van mreže Lazovic Zivojin

  • Prijatelj foruma
  • ******
  • Poruke: 436
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Skakavci, Kosjerić oko 620 m/NV
Odg: Formiranje plecinjeg drutsva u RV od paketnih rojeva na satnim osnovama
« Odgovor #2 poslato: Avgust 30, 2011, 02:02:11 »
Kolega Dragane, pokušao sam da razumem stanje koje je prikazano brojčano i nisam se baš snašao, jer podaci nisu verovatno ispod odgovarajućeg naslova. Pokušao sam da sredim iste i da postavim u tablici, ali nisam siguran da li je sve onako kako ste želeli da bude prezentovano.
Veliki pozdrav
« Poslednja izmena: Avgust 30, 2011, 02:11:43 od strane Lazovic Zivojin »

Van mreže Željko Vučković

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 175
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: sela Radoinja, Miševići
Odg: Formiranje plecinjeg drutsva u RV od paketnih rojeva na satnim osnovama
« Odgovor #3 poslato: Avgust 30, 2011, 13:58:58 »
Kolega Dragane sve pohvale za Vaš inspirativni tekst, koji po meni osim što opisuje događaje ima i literarni kvalitet. Kolega Lazo mislim da je tabela dobro složena.
Ono zbog čega sam se javio je sama tema i pozdravljam je, jer sam i ja na sličan način naselio mojih pet Rodnih Voja, Nisu bili paketni ili pravljeni rojevi već prirodni i to verovatno drugenci jer nisam ni u jednom video stare matice, a bile su obeležene (plavo), što mi se dopada jer su mlade i obeležio sam ih belom bojom. Rojevi nisu isti dva su izuzetno jaka, dva solidna, a jedan je malo slabiji. Uspeli su za ovih dva meseca da od 100 satnih osnova koliko je bilo u opticaju izgrade 80 ramova saća koji su napunjeni leglom, medom, polenom ili su prazna saća. Kada ih budem pregledao daću ove podatke preciznije. Izbegavam otvaranje, jer me zbog ove suše strah da ne dođe do grabeži. Sada ih prihranjujem gušćim sirupom sa Nozevojem, tretirao sinoć prvi put Brstivarom.
Pozdrav svima