Зависиће првенствено од подлоге на коју калемиш као и од помотехничких захвата које ћеш евентуално примјењивати.
Пошто су аутохтоне тј. одомаћене сорте воћа исходишно ближе дивљакама, значајно спорије ступају на род од данашњих комерцијалних сорти.
Немој да те то обесхрабри. Ево ти један примјер.
Сорта крушке "карамут" од које се дестилише једна од бољих ракија, окалемљена на дивљу крушку ако се пусти да расте слободно и без интервенција обично пророди између шесте и десете године. Родност у првој деценији је углавном само симболична али се може доста убрзати .
-Постране младаре, љеторасте и гране у односу на централну стожину/проводницу треба довести под угао потчињености. Значи треба их савијати и везати под одређеним углом, најчешће од 45 до 90 степени. Ниже гране имају оштрији угао а највише се смију савијати под углом и до 120 степени. Узми да ћеш најмање погријешити ако је угао савијања 90 степени. Тиме се постиже бржи хормонални баланс, смањује претјерана бујност у убрзава образовање родних пупољака.
-Избјегавај јачу прихрану азотним ђубривима (кан, ан, уреа) а потенцирај калијум и фосфор касно у јесен. Такође зрео стајњак иде у јесен.
-Избјегавај резидбу на крају зиме-почетку прољећа. Јаче младаре који се не могу адекватно савити као и водопије орезуј од средине јуна до средине августа.
Ако их примијениш, ове мјере могу помоћи да прве плодове имаш већ у четвртој вегетацији а између пете и седме можеш очекивати и први значајнији род.