Autor Tema: Timol protiv varoe  (Pročitano 34464 puta)

0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Ivan Simic 1

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 104
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
Timol protiv varoe
« poslato: Avgust 03, 2012, 13:36:53 »

   Juce sam  poceo sa tretmanom protiv varoe utrljavanjem kristala na satonose. Ovo je druga sezona kako tretiram na ovaj nacin.Dozirano po 2g kristala po kosnici. Rezultate javljam.

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #1 poslato: Avgust 08, 2012, 20:58:37 »
Tretman timolom koji sam ja primenjivao je detaljno objašnjen rečima i slikom, na drugom forumu. Ovde ću rado pomoći kolegama koji se odluče za ovakav vid borbe pritiv varoe.

Pitanje koje mi je stigli na pp od kolege koji bi koristo timol je sledeće: „Da li su ove visoke temperature neodgovarajuće za ovu vrstu tretmana“.

Pometnju koja udaljava pčelare od ovog dobrog načina tretiranja unose kolege kojima je smetalo neko moje diskutovanje, koje nije bilo uvlakačko prema „visokim“ funkconerima u  odgovarajućim :D temama. Valjda treba lilkiti nekome, što bi oni normalno (i uobičajeno) rado radili.
Poslednji primeri su jako ilustrativni i pokazuju koji to stručnjaci vrše „opstrukciju“. Uglavnom amitraz majstori ili oni što se preznoje kada stignu do druge rečenice u nekom tekstu.
Veliki pobornik ekološkog pristupa u „pčelarstvo“ i majstor za čačkalice i letvice u borbi protiv varoe ima nepogrešivo šesto čulo, koje čuva pčelinjake Srbije. Supermen je supermen ;D ;D. Sledeći je stručnjak za razne „sintome“ i život pčela, koji je u kraćem izlaganju saopštio da ništa što sam pisao nije pročitao, ali to ništa ne valja ;D. On kaže da je čitao negde (verovatno na tarabi) da timol može biti nezgodan ako se primeni pri visokim temperaturama. Jeste, opasan je pri visokim temperaturama koje se mere u rerni 8).  I stručnjak stručnjak № 1 za timol ima svoje mišljenje zasnovano na vekovnom iskustvu.



Stvarnost je uglavnom drugačija, a to su mogli pročtati u odgovarajućoj temi :D. Lepo sam napisao svoje iskustvo, a pisale su i kolege koji su prvi put na taj način tretirali društva i sve je bilo OK.  Može se tretirati samo jedna košnica od 120 (+oplodnjaci), kao što sam juče uradio i da ne bude nikakvih problema. Naravno, ako ga pčelar svojom nepažnjom ne izazove. Temperatura nije presudna. Samo što timol počinje da se topi pred vašim očima ako je pretoplo i radi se na osunčanom mestu.
Kolega koji je pokazao da razume šta radi je Karančević Dragan. Ako sam dobro razumeo, on i mravlju kiselinu primenjuje na sličan način. Ide sa više tretmana manjim količinama (dozama). Treba primeniti ono što je dobro, bez obzira što to nije preporučio srpski Supermen - Nepismen ;D ;D ;D.

Povišena temperatura dovodi do toga da udar timola bude jači i dovodi do jačeg čišćenja ćelija u kojima ima puno varoe. Ako je nema u većem broju (npr. ima je oko 500-600, otprilike), otpadanje će biti slabije i čišćenja legla neće biti. To je zato što je varoa raspoređena po leglu na većoj površini. Tamo gde je na manjem prostoru u više susednih ćelija ušlo više varoa, uglavnom dolazi do čišćenja legla.

Da zaključim: slobodno trtetirajrajte i po visokim temperaturama i pojedinačna društva. Neće se ništa nepredviđeno desiti. Treba onemogućiti da pčele ulaze u prostor između uvlake i žice na podnjači. Ako je podnjača cela drvena (puna podnjača), nije neophodno stavljati neke papire i mazati ih uljem i sl. Ja to ne radim i uvek se vidi izbačena varoa na podnjači ili ispred košnice. Izuzetak je ako se želi videti i pratiti otpadanje varoe i pratiti broj otpalih krpelja. Pri završnom tretmanu u jesen, nema razlike u brojnosti varoa kod društava sa žičanom, i drvenom-punom podnjačom.

Povoljne rezultate tretmana timolom možete videti i naredno godine. Izgleda da je tačno ono što se moglo naći u literaturi i člancima da timol koji se zadrži u vosku ometa razvoj varoe.

Visoke temperature samo traže više tretmana u kraćem roku. To je više posla, ali se jako isplati.
« Poslednja izmena: Avgust 08, 2012, 21:09:30 od strane Dragan Šošić »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Ivan Simic 1

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 104
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #2 poslato: Avgust 09, 2012, 14:12:10 »

   Ja sam 7.8.  predvece tretirao drustva po drugi put.Dnevna temperatura je iznosila 38 stepeni.Nije bilo problema.Od prethodnog tretmana veci pad varoe bio samo u drustvima koja nisu menjala maticu,uprkos mravima izbrojano od 50-80 varoa na kontrolnom ulosku.
  Drustva koja su imala prekid u zaleganju imaju znatno manji pad. Prilokom kontrole moze se primetiti razlicita boja kod opalih varoa,bele,svetlo smedje i potpuno odrasle tamne jedinke.
 

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #3 poslato: Avgust 05, 2013, 22:36:06 »
Nisam, nažalost, imao vremena i podsetio bih nešto o tretiranju timolom. S obzirom da je baš pretoplo, timol se može dodati kasno poslepodne ili predveče. Možda je bilo reči o ovome, ali bolje je da se podsetimo. Inače, Ivan Simić je napisao to na forumu SPOS-a. Bravo majstore! Slično je i sa mravljom kiselinom. Količina bi trebalo da bude umerena i ne bih preporučio koliko bi to trebalo da bude. Osim za timol, a to je 1,5-2 gr, ako se radi utrljavanje na satonoše plodišta. Ukoliko je rastvoren u alkoholu, bolje je da je manja doza i ponoviti tretman za tri-četiri dana.

Ako je podnjača sa mrežom, potrebno je sprečiti da pčele dospeju između uloška (lesonitne ili limene uvlake) i mreže.


U suproznom eto tihe grabeži :o. Toliko je tiha, da se i ne primećuje. Mislim, (znaći 8) sine) nema tihe grabeži. Deo pčela zbog tretmana nađe put do žičane mreže. Kada se sutradan rasklone četkom, nema više tihe grabeži (ovo mu dođe i kao recept za suzbijanje tihe grabeži, koja je pored cerane „ubica“ pčelinjaka br. 2.). Ovaj odeljak (pasus) je malo neozbiljan i ne spada u neko dostignuće savremene „pčelarske misli“. To se ja zezam na račun...(ma jok, koji račun: besplatno ili što se kaže za dž  :D).

Na slikama se vidi varoa na drvenoj podnjači (ili „punoj“ podnjači, kako se još naziva). Varoa se uglavnom ne vraća na pčele i ima je više prema srednjem delu podnjače. Sa prednjeg dela je pčela izbacuju napolje, lepezanjem krilima.

Druga grupa fotografija je timol jednog, da tako kažem „snabdevača“ timolom (i ostalim ekološkim i neekološkom proizvodima za tretiranje varoe). Prošlogodišnji timol je kristalno beo i ne lepi se za najlon. Kristali su okruglasti ili se spajaju u veće grudve. Miris je primeren sredstvu.

Onaj drugi (stigao pre par dana) je prošao neke faze „krštenja i ukrštanja“ ili neki tehnološki proces. Dobio je boju, a miris je nešto izmeću mirisa nafte i čađi. Možda nisam u pućen i postoji mogućnost da postoji više faza „rafinisanja“ i ovaj je u rangu „žutog“ šećera. Što bi trebalo da je bolje, jel’ da  8)? Uglavnom odvratno, da odvratnije ne može biti. Možda je došlo do nekog zagađenja tokom puta, jer mislim da je poslat brzom ili nekom drugom neugodnom poštom, ko će ga znati. U svakom slučaju i dalje smo u potrazi za timolom. Za prvi „udar“ ima u zalihama, a za dalje će se naći i tomol. Ali timol!
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Ivan Simic 1

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 104
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: selo Blendija
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #4 poslato: Avgust 07, 2013, 20:53:46 »
   Upravo sam se vratio sa pcelinjaka,.Probno sam tretirao 3 drustva rastvorom timola u alkoholu. Rastvorio sam 2 gr timola u 5ml alkohola i dobijenu zapreminu naneo na tri paceta truleks krpe koje sam rasporedio na satonose. Prethodo sam alkohol i timol ohladio u zamrzivacu. Aplikacija rastvora ide brzo,malo vise sam se olenjio pa trazim brzi naci primene :D .
   Deluje da su pcele manje uznemirene u odnosu na nanosenje cistog kristala u istoj gramazi, a mozda je razlog tome i rashladjeni rastvor.
 
« Poslednja izmena: Novembar 23, 2013, 23:48:05 od strane admin »

Van mreže Mirko Maric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 100
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #5 poslato: April 24, 2014, 11:33:02 »
Nameravam da rojeve koje cu formirati u maju tretiram timolom,po satonosama,mogu li u ovom periodu tretirati i proizvodna drustva,iz kojih cu vrcati suncokretov med?
Na bagrem necu ni seliti..Pri kojoj temperaturi se vrsi tretiranje?hvala,pozdrav
« Poslednja izmena: April 24, 2014, 22:58:06 od strane Moderator 1 »

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #6 poslato: April 24, 2014, 16:13:18 »
Možeš tretirati i proizvodna društva. Timol isparava i ne ostavlja puno zaostataka u košnici.


Najbolje je tretirati na umerenim temperaturama od oko 27-30° C. Bolji je učinak ako su temperature nešto više. Iako mnogi tvrde da to stvara probleme društvima, moja iskustva su suprotna i nisam video ništa neuobičajeno.

Najbitnije kod rada sa timolom je da ima nekakve paše (bilo koliko, samo da pčele rade (tada se manje „vrte“ oko košnica, jer ih misiris timola ipak privlači).

Ne tretira se ako je npr. dan pre bilo jako toplo i imalo i nekog sitnog unosa, a temperatura padne. Tada biljke promene ritam lučenja nektara i pčele više napadaju oko košnica, zbog mirisa timola. Nemoj se uplašiti, ovo nije toliko komplikovano, kako izgleda: kao i sve ostalo, prate se uslovi u prirodi.

Što se tiše tretmana rojeva, uglavnom nije preporučljivo, ali ja sam tretirao i rojeve. Količina tomola se smanji, ali ne do te mere da ne deluje. Količinu ti ne mogu preporučiti, jer to zavisi od snage roja. Premala količin će imati i slabiji učinak. Ako tretiraš rojeve, prvo uradi jedan probni tretman na samo jednom roju. Timol nanosiš samo na ramove sa leglom i dva rama do legla.

Postoji i nešto lakši način, a to je rastvaranje timola i nanošenje nekom brizgaljkom na satonoše ili stavljanje na različite upijače (trulex krpe ili boni uloške – ne znam da li im je to ime i mora li veliko slovo  :D). Ali ne preporučujem tretman sa puno timola na upijaču i malim brojem tretmana, već više tretmana sa manje timola. Timol će svakako brzo ispariti. Sa upijačima (truleks i sl) nisam radio, ali radi moj brat, koji ima oko 400 košnica. Moj stav je bio da timol ispari brzo i ima kratkotrajno dejstvo. I na kraju je i on zaključio da nema nekog povoljnog učinka ako stavi 12 gr timola i ide samo na dva tretmana. Tretmani moraju biti češći. Ja sam ga rastvarao u „medicinskom“ ulju (parafinskom ulju). Može i u alkoholu. I kada se priprema uljni rastvor, mora se rastvoriti u alkoholu. Potrebno je vrlo malo alkohola. U timol sipaš malu količinu alkohola, protresaš posudu (bočicu) neko vreme i pratiš kako se rastvara. Ako je rastvor gust i ne može da se rastvori, doda se još vrlo malo alkohola. Mislim da sam na 50 gr. timola sipao 5 mL alkohola i da je i to bilo mnogo i smanjio sam na oko 2 mL. Tako rastvoren timol sam sipao u ulje. U ulju se vrlo teško rastvara iako je timol rasstvorljiv u ulju, ostaje puno nerastvorenih kristala. Po meni je bolje kada je timol u uljnom rastvoru, jer ako se nanosi alkoholni rastvor brže isparava, dok se ne poklopi košnica.

PS

Da ne zaboravim (ne znam koliko si pratio tetiranje na ovaj način: timol se mora utrljati u satonoše, jer su u suprotnom gubici veliki, a učinak slab). Ako je temperatura visoka i košnice na suncu, mora se relativno brzo raditi, jer timol praktično sublimira (isparava odmah). Zato posipaš relativno brzo, ali mali i uski trag po satonoši i odmah utrljavaš, jer ga u suprotnom pčele lepezanjem krila bacaju na podnjaču. Uz malo vežbe, uspećeš da uradiš dobro. Ako nisi zadovoljan kako je kod nekog društva urađeno, ponovi sa još malo timola.
« Poslednja izmena: April 24, 2014, 22:58:51 od strane Moderator 1 »
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mirko Maric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 100
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #7 poslato: Maj 02, 2014, 21:32:31 »
Hvala na odgovoru!
Dali se ovaj uljni rastvor utljava npr . sundjerom?
Ipak se dvoumim za timol jer temperature su jos dosta ispod  ovih  27-30° C..za letnji tretman cu sigurno probati..ako nije tajna gde nabavaljate timol?pozz

Van mreže Velimir Komericki

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 100
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Popovaca
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #8 poslato: Maj 17, 2014, 05:04:19 »
Po kojoj cijeni kupujete timol?kod nas je 100g 25eura.

Van mreže Mirko Maric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 100
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #9 poslato: Jul 10, 2014, 11:11:30 »
Spomenuli ste da je dobro tretirati sa manjom kolicinom u vise navrata,na sposu sam u jednom postu
 video da ste tretirali 20.08.2010 drugi 28.08.2010. treci put 07.09.2010 dali  tako uvek tretirate npr. tri puta u
razmaku od sedam dana?takodje kada je bolje poceti sa tretmanom,dali se moze tretirati vec kada se zavrsi suncokret ili saceti
kraj avgusta?na nekim drustvima imam stavljenu foliju preko satonosa i zbeg zbog nedostatka hranilica smeta li ta folija pri tretmanu ili je trebam ukloniti?mora li se pre upotrebe usitnjavati ili se moze tretirati i sa krupnijim kristalima?
Gde ga nabaviti?jer ste spomenuli da ste kupili "Timol i nesto sto je prodato kao timol"..  hvala


Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #10 poslato: Jul 10, 2014, 17:26:27 »
Način tretiranja sitnim timolom koji se nanosi na satonoše spada u teži način tretiranja i preporučio sam ga kod jačih napada vaoe. Naravno, to ne znači da se ne mogu tretirati i društva u redovnom tretmanu. Mogući su i lakši načini, a to je sa rastvorom timola koji se dodaje na različitim upijačima (obično se koriste trulex krpe).


Utrljavanje na satonoše je teži način i zbog ritma tretiranja. To bi trebalo da je manje od 7 dana. Prihvatljivo je na 5 dana. Pri jačim vrućinama i na 4 dana. Zato je bolje kombinovati sa rastvorom timola koji se nanosi na upijače. Tako je moguće da se utrljavanje radi na npr. ekih 12-13 dana. Između dva nanošenja timol praha, mogu se staviti upijači sa timolom. Najtačniji ritam ne smem preporučiti, jer temperature i vremenski uslovi čine svoje. Ali znam da je npr. tretman koji je vršio moj brat na 300-400 druuštava rađen sa timolom na trulexima sa većom količinom timola. Rezultati nisu baš bili dobri. Timol je ili brzo isparavao ili su pčele oblepile delove trulexa i isparavanje je bilo vrlo slabo (tada je i učinak slabiji). Kasnije je prihvatio moje primedbe i radi i dalje na taj način, ali sa manjim količinama timola i sa više tretmana.


 Meni, lično je bilo na neki način lakše da radim sa nanošenjem praha, jer mi priprema i čuvanje timola na truleksu predstavlja težak posao iako to nije. Što ono kažu, svaka budala ima svoje veselje.

To što sam radio sa razmakom od 7 dana je zato što nisam bio u prilici da izvršim tretmane na vreme ili se dešava da vreme bude nepovoljno.

Tretiraš čim završi suncokret. Skidaš med i odmah sledi prvi tretman sa vrlo malom količinom (oko 1 gr, čak i manje), da se pčele malo naviknu na miris timola.

Folija mora da se skloni ili će pčele oblepiti sve oko timola propolisom, tako da timol i ne ispari uopšte. To urade neverovatno brzo.

Ako radiš sa rastvorom timola na trulexu, nikada nemoj da te zavara miris timola koji dugo traje i da time smatraš da ne treba poštovati ritam tretirnja. Kao što sam pisao, miris timola se zadržava i na metalu godinu dana, a na drugom materijalu i duže. To ne znači da su tu prisutne ogromne količine timola.

Telefon kolege kod kojeg smo prošle godine kupili 12 kg timola ću ti poslati na pp. Jednostavno, nemam ovlašćenje (nisam ni tražio, ali smatram da je ovako ispravno) da objavljujem nečije brojeve gde stignem. Zato što njima neko može napraviti probleme, a ne što sam namćor  :D .


Cena je bila 80 €, ali mislim da je to zbog količine koju smo kupili, ne sećam se tačno. Koliko je na manje količine, ne znam.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Mirko Maric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 100
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #11 poslato: Jul 10, 2014, 18:38:42 »
Hvala na brzom i preciznom odovoru.
Jel ovako otprilike to izgleda?



Evo jednog i sa prahom

« Poslednja izmena: Jul 10, 2014, 19:06:04 od strane Moderator 1 »

Van mreže Dragan Šošić

  • Više od prijatelja foruma
  • *******
  • Poruke: 2240
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Mala Moštanica
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #12 poslato: Jul 10, 2014, 21:30:50 »
 Sada sam pokrenuo drugi kopjuter i ništa nije instalirano, tako da ne mogu ništa videti. Samo na kratko sam video na laptopu, a onda je sin odneo mašinu. Ako se ne varam, to je Saša snimio, kada je saopštio pčelarskoj javnosti :) da je mnogo teže kada se objašnjava nego kada se radi.

To je to.
Od 01 januara 2015 nisam član SPOS zbog ponašanja predsednika SPOS Rodoljuba Živadinovića prema pčelarima i politike koju on sprovodi (bio sam član SPOS od 1985 do 2015 godine).

Van mreže Saša Mrkailo

  • Mladi član foruma
  • **
  • Poruke: 5
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Prigrevica
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #13 poslato: Avgust 17, 2014, 20:23:33 »
 Zdravo ljudi, ne znam zašto ali često dobijem potrebnu informaciju upravo posle kupovine... I ja sam na moju veliku žalost kupio timol u jednoj domaćoj firmi, timol je upravo takav kakav je Dragan Šošić spominjao, prljavo žute boje sa mirisom nafte i veoma blagim mirisom timola. Kad sam uzimao ovaj sa videa gore, miris timola je bio neverovatno jak, i veoma brzo je isparavao za razliku od ove bede koja je meni uvaljena. Timol je fantastičan način tretiranja varoe, ali svi moji insinkti vrište da ovo što ja imam trenutno neće delovati. Zato sam uzeo mravlju kiselinu, koju sam nekad davno probao i nisam bio previše zadovoljan.  A što se tiče onog mog snimka, da, i dalje mislim da je neke stvari daleko lakše pokazati slikom ili videom nego ih objasniti. Priroda jezika i ljudske komunikacije valjda. Srdačan pozdrav svima.

Van mreže Mirko Maric

  • Stari član foruma
  • *****
  • Poruke: 100
  • Pol: Muškarac
  • Lokacija pčelinjaka: Pancevo
Odg: Timol protiv varoe
« Odgovor #14 poslato: Oktobar 17, 2014, 10:22:00 »
Koristite li neko sredstvo posle timola-zimi.npr. oksalnu ili neka druga sredstva kad nema legla?Smatrate li da redovno koriscenje oksalne(po pravilu svake godine)moze biti i stetno po drustvo,ako nije bilo potrebe za tretmanom?