Nemam neko iskustvo u kalemljenju, ali volim to da radim.
Kod jabuke i kruške mi dobro uspijeva dok kod šljive i trešnje
malo teže,pa bih zamolio one kojima to dobro uspijeva da napišu
kako to oni rade. Još jedno pitanje može li se trešnja kalemiti na
višnju i obratno.Pozdrav svima sa Pala.
I ja sam samo zaljubljenik. Ne znam zašto slabo ide kod trešnje? Kojim načinom kalemiš i kada? Može višnja i trešnja u kombinaciji, samo će biti razlika u veličini stabla i krošnje, logično.
Šljiva jeste problematična i meni malo teža za kalemljenje. A i sa višnjom i trešnjom zna biti isti problem. Zašto? Zato što podloga neće da primi plemku (kalem) pa pušta mladice iz žile i svim se silama trudi da odbaci kalem. Zato ja opkopam oko kalema i svaki dan detaljno pregledam te skidam pupove i mladice ispod kalema. Tada je prijem obavezan. Eto.
Usput, uspio sam nakalemiti krušku na jabuku, krušku i mušmulu na glog, 12 različitih krušaka na jedno stablo, 5 različitih jabuka na isto stablo, dvije različite višnje, višnju na trešnju i obratno, lubenicu na tikvu i tako..., igram se s njima. Znao sam u proljeće naći divlju krušku, trešnju, jabuku, iščupati ih, donijeti kući i prvo nakalemiti pa tek onda posaditi kod kuće, i bilo je uredu. Kad je život u pitanju, svako se bori, e to treba znati iskoristiti i kod biljaka. Samo upornost, posmatranje i učenje.
Pozdrav, svako dobro!