Kalorična vrednost meda
U svojoj knjizi "Racionalna eksploatacija pčela" Dr.Matis je ispitivao ovaj problem.Pokušavao je da utvrdi koje mogućnosti grejanja bi mogle da odgovaraju ovom dnevnom obroku pčela.40 grama meda,koji u proseku sadrži do 30% vode,pretstavlja 28 gr.mešavine saharoze,glukoze levuloze,dekstroze itd.(saharoza se uostalom razlaže u glukozu).Toplota oksidisanja jedne slične mešavine dostiže blizu 4.000 kal/gr.,tako da će ovih 28 gr.davati 112.000kalorija.Transformacija ovog dnevnog obroka u toplotu,u toku 24 časa,ima istu vrednost kao prisustvo u košnici jednog izvora toplote jačine 5,4 W.A kada bi se ova transformacija izvršila u toku jednog časa,potrebno je da se za to vreme stavi u akciju jedan izvor toplote jačine od 130 W.
Uostalom dijagrami temperature pokazuju da u vreme najhladnijih zimskih dana,dakle u periodu grozničave borbe za opstanak,pčele mogu unutrašnju temperaturu u košnici podići za 10*C.za 1 čas.Kojom jačinom(potencijalom) treba pčele da raspolažu da bi izvele ovu operaciju,tj. da bi podigle za 10*C.temperaturu meda i voska koji se nalazi u košnici,i da bi kompenzovale,u isto vreme,gubitke toplote koja odlazi iz košnice ?
Računice pokazuju da je u košnici normalnih dimenzija (45x45x32 cm.nastavak)i koji sadrži 20 kg.meda i voska,potrebno da se raspolaže sa 69 W da bi se za 1 čas temperatura ove mase podigla za 10*C.,a sa 34 W da bi se nadoknadili gubici toplote,tj ukupnom jačinom od 130 W.
Pokazuje se dakle da transformacija meda u kalorije u organizmu pčele odgovara vrlo primetno broju kalorija neophodnih da bi se za dato vreme temperatura košnice podigla do vrednosti potrebne za ove insekte.
Med se,dakle u toku zimskog mirovanja pčela,kad nema legla,ponaša tj.koristi kao energetska hrana,kao gorivo pčela.
Nagokilavanje meda u košnicu od strane pčela utoliko značajnije što se više udaljavamo od tropskih zona,može biti smatrana kao izraz prilagođavanja pčelinjih društava progresivnom zahlađibanju sredine.
"La Gazette Apicole"