Radovi na pčelinjaku > Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima

Nega paketnih rojeva

<< < (2/2)

Rakovac Goran:                      Ројеве у ЕВ кошници сам и прошле а и ове године зазимио у по три ЕВ наставка.
                      Ројеве у РВ кошници сам и прошле и ове године зазимио у по два РВ наставка.
                      И једнима и другима је пожељно на подњачу додати по један ЕВ , односно РВ наставак са изграђеним саћем или сатним основама али ја то нисам учинио.
                      Третман против варое сам радио у два наврата са брстиваром на трулекс крпицама и на крају са херба стрипом. Почетком децембра ћу одрадити и тртман оксалном. Третман брстиваром сам први пут радио након врцања багрема , значи почетком јуна а други пут почетком августа.

Рајко Борић:
Ројеве, пакетне и са гране, третирам млечном киселином против варое. Можда може и сирћетном, то нисам пробао. Обе су знатно безазленије од оксалне и могуће је поновити третман. После пар недеља превентивно пофајтам рамове са пчелама нозевојем против ноземе. Пратиље заштите матицу од фајтања својим телима, што је занимљиво видети.

После таквих послова се пчелар добро осећа и има утисак да је обавио корисну ствар. Резултати су солидни. Млечна уништава, из два третмана (кад нема легла), скоро сву вароу. Најбоље је поновити за 5-7 дана па онда ставити нове сатне основе.
Мане:
- треба добра гас маска (пробао сам без маске и кашљао после)
- морате пофајтати пчеле директно, на сваком појединачном раму; захтева доста времена, најбоље је затворити их увече и третирати ујутру рано
- ако се претера са дозом, третманима (2 на пролеће и 2 у јесен је довољно) или сувише скваси саће, могућа је појава кречног легла.

Напомена: пчеларство ми је разонода; неки од послова које радим су експериментални а можда и претерани.

Следи инфо који сам скупио и преписао из разних извора, отуда понављање и ситне неусаглашености:
http://spos.info/forum/index.php?topic=2509.0

Лечење пчела од варое млечном киселином

Међу природна средства уништавања варое користи се и млечна киселина, као производ природе. Она не оставља у кошници штетне последице. Млечну киселину производе разни микроорганизми па је она природни продукт. Њена формула је C3O3H6, игра важну улогу у човечијем организму.
Ако је млечна киселина 100% онда је то бели прах. За лечење пчела од варое користи се 80%-на киселина која је, иначе, прилагођена као додатак неким животним намирницама. Један литар 80%-не млечне киселине довољан је за третман 10 друштава у току једне године. Рамови са пчелама прскају се прскалицом која ствара "маглу". Прскање радити разблаженом млечном киселином (13%-ном), која се добије када се 1 литар 80%-не киселине разблажи са 5 литара воде. Прскање је најефикасније кад нема легла, дакле позна јесен и рано пролеће. Температура треба да је, као и код мравље киселине и тимола. од 12º до 25ºЦ.
Млечна киселина уништава варое на контакт . Непосредно после прскања пчеле су у шоку и покушавају да се збију у клубе. Лет се обуставља и кад се затвори кошница после третирања, чује се зујање пчела. Сутрадан, пчеле излећу као да се ништа није догодило.
Према неким подацима из стручне пчеларске литературе, прскањем пчела млечном киселином уништи се чак до 99,9% варое (из два третмана).
Треба знати да и ова киселина може бити опасна за матицу, пчеле и легло (ако га има) ако се не поштује проценат њеног раствора и количине с којом треба попрскати једно друштво, а то је 8 мл по једној страни оквира, густо поседнутог пчелама. То је, отприлике, да се пчеле само оросе, а никако да се млечна киселина слива низ рамове. То треба увежбати на неком празном наставку (без пчела) са извученим саћем, уколико на прскалици нема означен мерач.

Искуство:
Ја то радим само кад имам неки суви рој. Када пребацим пчеле у нову кошницу, без саћа, следећи дан их попрашим са шприцем. Након тога додам основе саћа. Млечну киселину можете користити увек када имате на моменат пчеле без саћа или без залеге. Само тада треба узети сваки сат посебно у руке и оросити га са обе стране. За једну страну сата употребити 6-8 мл 15% млечне киселине. Оптимална температура је до 4-8 степени када су пчеле у клубету. Ефект је ту највећи. При раду треба употребити заштитна средства.
Поступак траје дуго.

Ефикасност једног прскање је око 80 одсто. Ако после првог прскања падне више од 100-200 вароа поновити након недељу дана, тако да укупан учинак буде 95 - до 99%.  Добра страна млечне киселине је: да је врло пчеле
• пчеле је добро подносе,
• за пчелара је мање опасна,
• прскање је прилика да се чисте (или замене) оквири, јер сваки треба узети у руку.
Могуће грешке:
• мокре пчеле
У раду са 15 одсто млечне киселине, пчелар мора да користи заштитну опрему: рукавице отпорне на киселине и заштитне наочаре, мрежу и заштитну одећу.

1 литар = 1,000 милилитара (mL) = 1,000 кубних центиметара (cm³) = 10 децилитара (dL),

Рајко Борић:
Млечну киселину је тешко наћи у Србији. Апотеке је користе за мешавине али не продају неразблажену сировину. Многе могу да направе потребан раствор и продају као готов производ. Причао сам јутрос са технологом у апотеци "Свети Сава" на почетку Немањине улице код старе железничке станице. Тел 6643-170. Кажу да може, уз рецепт ветеринара и треба најавити телефоном.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju