Pčelinja paša > Trenutne pašne (ne)prilike

Praćenje cvetanja medonosnog bilja – pčelinje paše

(1/54) > >>

Dragan Šošić:
Lagano kreće cvetanje medonoša i polenarica koje je na mnogim terenima vrlo značajna pčelinja paša.
To je kajsija, a odmah za njom džanarika.
Par dana po cvetanju džanarike će cvetati i crni trn. Takođe odlična pčelinja paša.

Nisam pogledao kajsiju, koja mi je odmah ispred ulaznih vrata i sinoć sam se iznenadio u kojoj je fazi cvetanja. Već danas je više cvetova otvorilo i puno pčela je na njima.

Na poslednoj slici se vidi koliko je pupoljaka odbacila džanarika koju sam kontrolisao ovde. Na pretposlednjoj slici je stablo do nje i ono je solidno održalo rod (ono se vidi na poslednjoj slici – u desnom delu slike).

Inače i pored izvesne štete koje je nanelo hladno vreme ove zime, biće dovoljno za pčele. Nadam se da se neće desiti kao sa leskom, sa koje gotovo da i nisu nosile polen i tamo gde je stablo bilo okićeno resama.

stevanovic sveto:
Kod mene u Makovištu tako nešto će da bude za 15-tak dana, možda...
Šljiva i Džanarika su dobro "rodile", samo da ne bude mraza. Maca je prošle subote ovako izgledala, nadam se da se već rscvetala i da koristi pčelama. Evo nekoliko slioka od prošle nedelje. Pozdrav.

Dragan Šošić:
Sa džanarike jedva da je uneto nešto malo polena, jer su tek rascvetala prva stabla ranijih sorti.

Bagrem je pokazao pupoljke.

Jabuka lista i mislim da to nije dobro. Na stablima se vide samo oni pupoljci iz kojih se razvija list. Rodni pupoljci su pootpadali ili ih ima vrlo malo.

stevanovic sveto:
Na Zlatiboru procvetali šafran i crnjuša. Danas sam bio na Vodama i napravio nekoliko fotografija. Pozdrav.

Vojo Brstina:
Kod mene jedino što cveta je po neka tuja a džanarika bi možda mogla da krene za jedno nedelju do dve dana. Pčele za sada u košnice najčešće unose kukuruznu prekupu iz staja i svinjaca.

Juče sam u N. Bečeju primetio da je u cvetu brest i da su se neke breze u osunčanim dvorištima dobro rascvetale.
Kod mene u N. Miloševu još nisam video nigde ni jednu brezu u cvetu a tek što smo dvadesetak kilometara severniji.

Kajsija je kod mene još u dubokom mirovanju i verovatno će ranije sorte početi za oko dve sedmice ako ostane ovako toplo vreme. 

Pre pola sata temperatura je bila +3 stepena a već sada je za jedan stepen viša.

Pozdrav svima....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju