Radovi na pčelinjaku > Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima

Zimski gubici 2012/2013

<< < (2/2)

Dragan Šošić:
Zaboravio sam da „prijavim“ prvi gubitak ove zime. Jedno društvo smo tako omlatili loptom, moj kućni ljubimac i ja da je to za priču. Podnjača je puna pčela, ali tako lepo i ravnomerno rasporećenih po celoj podnjači, da je to majstorija.

Gori od lopte je plastišni plovak koji se koristi na bazenima. E, on tek lepo udara u košnicu.


Bez obzira što ovo nije gubitak, nego čisto „ubistvo“ sledi 1 za neprimereno ponašanje na pčelinjaku. Znači -1.

Sinisa Mirovic:
Juce ja i ortak Drle radili ko pcele i napravili 30 okvira velicine LR i DB visine 3.5cm sa usecima za usi rama tako da smo danas ( Negotin 9C) na 15 drustava postavio po 1 LR ram zatvorenog meda preko klubeta da im se nadje.Vec sam prijavio da su mio  neka drustva otisla kad sam ih slusao 31.12 i 01.01. 2013 tako sto su u drugom nastavku probile mednu kapu ,a u nastavku na podnjaci koji sam podmetnuo u septembru ostalo 7 ramova meda koje su one trebale da prebace u gornji i povecaju mednu kapu ali izgleda da je i kod njih bila predizborna kampanja pa to nisu uradile i stardale su , sad mi je to dobro doslo i podelio sam drugim drustvima .Dodao sam i trima RV ne zato sto im je trebalo vec zato sto sam imao u trecem nastavku puno meda pa rekoh ajde da to dam i drugima po jedan ram odozgo kad sam napravio i za njih prsten.
Mislim da je to jako dobra stvar ako se stavi preko lesonit eto poklopna daska ,a ako imate rupu na nastavku eto i podnjaca za duplo drustvo ili oplodnjak.

Vojo Brstina:
И код мене једна заједница мање. Остала без матице и јуче спојена са неком другом заједницом.
Надам се да ће се пчеле успешно спојити и да ће се у пролеће брже развијати.
Током пролеће мало раније ћемо направити другу заједницу и ако буде среће са парењем матица све ће бити надокнађено.
За сада једна заједница минус.

Поздрав свима.....

Dragan Šošić:
„Zapustio“ sam temu. U stvari treba da je zaključim. Zimski gubici kod mene su tri društva. Pisao sam kako je stradalo jedno društvo. Još dva društva koja su na istom mestu su uništena. Samo to nije bio direktan „pogodak“, da se sva pčela sruči na podnjaču. Ove dve su sistematski „kljucane“ loptom i pčela se lagano gubila, napuštajući klube. Pčele su izletale na pročisni let. U jednom momentu, primetio sam da više ne izlaze. Praktično je ostalo u životu nešto pčela. Podnjača je bila isto puna pčela. To se desilo još u februaru.

Tako da gubitak društava iznosi tri kom.

Društva koja su izgubila maticu, ne mogu biti svrstana u gubitke, ako se to uoči na vreme. Pčela se pripoji drugoj zajednici (ili podeli na dve). Time se ta društva pojačaju sa mogućnošću da se odvoji rani roj (pre bagrema) ili se pojačaju do te mere da ona ne budu u „zoni ispadanja“, tj. ne budu ugrožena i mogući gubitak.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju