Košnice Voja > Rodna Eko Voja

РЕВ кошница

<< < (2/39) > >>

Vojo Brstina:
Dragi moj Hamza, ja nisam vodio preciznu evidenciju niti precizna poređenja ovih različitih sistema rada ali sam probao mnoštvo tih opcija i moja iskustva u većini slučajeva su zadovoljavajuća.
 Kod ovog poslednjeg sistema kada se ograničava matica i iznad rešetke postavlja EV nastavak pa onda RV nastavak sa ostatkom legla i iznad tog legla ostali EV nastavci sa ramovima, tada bi trebalo to jest bilo bi preporučljivo iznad rešetke u tom prvom EV nastavku da imamo makar 4 središnja rama sa tamnim saćem. Ako saće nije tamno pčele mogu po nekad da lageruju med i u taj nastavak i da ranije dođe do blokade. Zato bi bilo preporučljivo  ne postavljati EV nastavak sa svetlim saćem između ova dva nastavka sa tamnijim ramovima.
Cilj ovog podizanja bivšeg plodišnog nastavaka  na treće mesto je pomoć pčelama pri usmeravanju pčela na punjenje meda odozgo u najgornji nastavak i polako spuštanje prema dole upravo onako kako to pčele i same rade.
Mada ovaj način rada pčelinje zajednice najviše zavisi od stepena razvijenosti pčelinje zajednice.

Kada je zajednica jaka i razvijena i kada je blizu svog biološkog maksimum ona će u košnicama Rodna i Eko Voja puniti i zatvarati med iz najgornjeg dela košnice pa prema dole.
Ako zajednica nije na biološkom maksimumu ili blizu njega tada ne treba dodavati EV nastavak između dva RV nastavaka sa leglom.
Ako nekim slučajem nemamo dovoljno tamnog saća u makar jednom EV nastavku, pre glavne paše u prolećnom razvoju, može se omogućiti zajednici širenje legla i u ovom jednom EV nastavku makar na nekoliko središnjih ramova.

Pozdrav svima.....

Valon Mustafi:

--- Citat: Vojo Brstina  Decembar 25, 2010, 17:19:43 ---...Ako saće nije tamno pčele mogu po nekad da lageruju med i u taj nastavak i da ranije dođe do blokade....
--- Kraj citata ---

Hmmm. Ovo prvi put cujem. Interesno. Znaci iznad maticne resetke ramkite trebaju da budu tamni (kde je bilo leglo ili sa leglom)?

Puno pozdrava :) 

Рајко Борић:
Меркам ЕВ наставак да од њега направим дубоку подњачу са две фијоке, обе мрежног дна за моје РЕВ кошнице. Циљ:
- лако да чистим мрежу и избацим мртве пчеле
- лак и брз преглед, нарочито на клубе зими
- могућност алтернативног храњења одоздо
- додавање скупљача полена
- служи као ваздушни јастук и збег

Доња фијока ће бити танка, таман да стане картон кад треба да се кошница задихтује (например кад прскају комарце), горња дубока да може да стане хранилица, рам или скупљач полена. Могао бих то и мало тање да направим али мислим да ће се ЕВ наставак естетски лепо уклопити.
Наравно, највише бих волео да то Воја пројектује, његов овлашћени столар направи а ја да пазарим. А затим да је Воја представи на саветовању о подњачи  http://www.spos.info/novost.php?id=1579
Воја и неки велепчелари мисле да је најбоља једноставна пуна подњача. Вероватно њима јесте. Они само ослушну кошницу и знају каква је ситуација и шта треба да се ради. Али, зашто не направити и дубоку као алтернативу у понуди, па нека купи ко шта воли?

stevanovic sveto:
Kolega Rajko, nije mi jasno zašto želiš da zaviruješ u košnicu iz ležećeg položaja. Ovo alternativno hranjenje odozdo nije nimalo lako a još manje poželjno. Pozdrav.

Рајко Борић:

--- Citat: stevanovic sveto  Januar 14, 2011, 18:10:29 ---Kolega Rajko, nije mi jasno zašto želiš da zaviruješ u košnicu iz ležećeg položaja. Ovo alternativno hranjenje odozdo nije nimalo lako a još manje poželjno. Pozdrav.
--- Kraj citata ---
Хтео сам да видим клубе. Помислио сам - ако дигнем кров по хладноћи узнемирићу пчеле и раздихтовати оно што су пчеле урадиле прополисом. Зато сам одлучио да легнем као механичар, осветлим батеријом и видим. Сви задовољни. (друга је тема што сам био као плавуша кад отвори хаубу)

Исто је са прехраном. Например, хоћу да ми очисте један рам. Одозго треба да дижем кров два пута, кад стављам и вадим. Доле отворим фијоку без узнемиравања пчела. Зашто мислиш да је тешко и непожељно? стварно ме занима.
Имам истомишљенике:
Немачке кошнице од стиродура са дубоким подњачама
http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/1

Босанска подњача 1
http://spos.info/forum/index.php?topic=1148.msg11632#msg11632

Босанска подњача 2
http://spos.info/forum/index.php?topic=5544.msg80522#msg80522

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju