Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Градско пчеларење

(1/5) > >>

Рајко Борић:
Све је више градова који отворено подржавају градско пчеларење (Торонто, Париз, Амстердам). Код нас је све дозвољено док те неко не пријави. Друга је година како имам 1-2 кошнице у Београду, 3км југоисточно од трга "Славија" па ће некога можда занимати моја искуства.

Добре стране пчеларења у граду:
- нема прскања воћа
- има много разног цвећа и медоносног дрвећа
- волим да погледам у кошницу кад год пролазим кроз двориште

Проблеми:
- прскање комараца: непредвидљиво и решиво једино селидбом
- бука: сви около рокају велике петарде за празнике, као сад например; не разумем зашто то раде и какво им је задовољство али раде масовно; експолозије су сигурно велики стрес за пчеле али не могу да се буним пошто нико ни не зна за њих, башта ми је врло приватна.
- ако било кога около уједе било шта, мора да сам ја крив (ако се сазна; ваљда неће)
- ако ми пошаље неко инспекцију одвешћу пчеле негде на пашу па ћу их вратити назад и тако у круг док некоме не досади; то ме не потреса али је ипак гњаважа.

drazen.kasapovic:
И мој комшилук је често одушевлјен присуством пчела мада је тај страх потпуно неоправдан.
На жалост још увек морамо да се скривамо.
Ја бих их ставио у дневну собу само да могу :)

drazen.kasapovic:
Ево сличица сретних и задоволјних ројића овог лета.

Vojo Brstina:
Одлична тема, баш ми се свиђа, браво момци!
Осећам да ћемо овде имати доста тога корисног да прочитамо.

Поздрав свима.....

Ivan Simic 1:

Ja vec tri godine unazad imam,u toku sezone, i do 10 rojeva na okucnici i terasi drugog sprata koja je okrenuta ka jugu. Rojevi se lepo "napune" medom  u toku cvetanja lipe i drugog parkovskog rastinja.Primetio sam da lipa na podruciju grada jako dobro medi dok medenje one u planini zavisi od vremenskih uslova.
   Ovog leta mi je i jedno drustvo provelo sezonu u gradu i dalo je oko 15 kg meda,uz obezbedjenu zimnicu.
   Blizu moje kuce ima jos nekoliko manjih pcelinjaka.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju