Alati i oprema za pčelarenje > Ostali tipovi košnica
Полошка
Рајко Борић:
Замолио бих гос`н Воју (и остале) да размотре пројектовање полошке са димензијама за РЕВ рамове.
Волео бих да имам полошку са следећим елементима:
- дубока подњача са дуплом мрежом, обе на извлачење
- слетаљке монтажно-демонтажне
- у плодиште да пасује 30 РВ рамова (или можда дубина РВ+ЕВ рам?)
- оставити могућност додавања одозго ЕВ или РВ наставака
- поклопна даска таква да може да служи као хранилица у сезони или да се преко зиме напуни пиљевином коју је могуће мењати без узнемиравања пчела.
- поклопац са шарком да може сам пчелар да га диже.
Рајко Борић:
- Зашто би то радио?
- Маркетинг: промовисање РВ и ЕВ рамова.
Многи пчелари средњег доба разматрају полошку или АЖ као спас за леђа и начин лаке интервенције у плодишту. Као плодишни рам ту је тренутно фаворит ЛР сатоноша са ДБ висином. Можда би имало смисла урадити полошку са РВ рамом. У њој би било лако направити неколико нуклеуса и још много комбинација. Али за то треба много знања. Колико рамова?, где ставити лета? и слично је за мене тренутно енигма.
Esad Jusić:
--- Citat: Рајко Борић Januar 09, 2013, 15:25:14 ---- Зашто би то радио?
- Маркетинг: промовисање РВ и ЕВ рамова.
Многи пчелари средњег доба разматрају полошку или АЖ као спас за леђа и начин лаке интервенције у плодишту. Као плодишни рам ту је тренутно фаворит ЛР сатоноша са ДБ висином. Можда би имало смисла урадити полошку са РВ рамом. У њој би било лако направити неколико нуклеуса и још много комбинација. Али за то треба много знања. Колико рамова?, где ставити лета? и слично је за мене тренутно енигма.
--- Kraj citata ---
Mislim da bi pološka odlično izgledala, ali ne bih je lično pravio samo na visinu RV-a jer smatram da je to plitko, a i u sezoni zapreminski malo. Mogu one prezimiti, ali bih bio sigurniji dubljinom od RV+EV.
Napravio sam jednu onako za dušu, valja je još ofarbati i naseliti.
Pozdrav, svako dobro!
Рајко Борић:
Сјајно, честитам! прва РЕВ полошка! Мислим да пружа много разних могућности и комбинација.
Radivoj Simeonović:
POŠto sam pravi početnik nedavno sam sastavljao ploškine ramove i interesuje me zašto na satonoši postoji žljeb. Pretpostavljam da postoji s razlogom
Navigacija
[0] Indeks poruka
[#] Sledeća strana
Idi na punu verziju