Košnice Voja > Eko Voja

EV ram

<< < (2/19) > >>

Nenad Prijić:
kako je nastala ideja...
ovako... RV ram sastavljam isključivo tako da spoj satonoše i bočne letvice učvrstim bez ljepila sa iver vijkom 3x30 mm, dolje je čavao 1.8x30, užicavanje 3 žice vodoravno.
U potpunosti sam zadovljan čvrstoćom rama.
Navedenu metodu sam primjenio i na EV okvirima sa malim razlikama(2 vodoravne žice, iver vijak 3x20 i čavao 1.8x 25). sastavio sam tako 100-tinjak okvira i vidim da to meni sporo ide jer ipak EV ramova treba sastaviti 75% više u odnosu na RV... uzmem štopericu i ona pokaže 5 min za jedan okvir(od rinfuze ram do utopljene S.O.)
razmišljam, gledam mali ram(EV), mislim... ma idem ja da uradim to sa čačkalicama
radim sljedeće:
na satonošu rama stavljam poliuretansko ljepilo, sastavim, "udarim" klamericom 5.7 x 25 mm, bušim rupe 2 mm(čačkalica je debljine 2.2), stavljam čačkalice jednu stranu, pa S.O. pa čačkalice i gotovo.  pogled na štopericu i kad ono 3.5 min. navedeni metod je brži u odnosu na onog gore za 40%
čvrstoća satne osnove je na pritisak jednaka kao i da su 2 žice.
vjerujem da bude dobro i mrzi me što nisam bar 100-tinjak ramova sa čačkalicama isprobao prošle godine u košnicama.
Ove godine ako bude zdravlja i sreće definitivno ću probat 100-tinjak RV ramova sa čačkalicama...
sad vidim da nisam nigdje spomenuo da će S.O.  biti rađene metodom toplog ljevanja. ta metoda izrade daje kruće listove S.O. za razliku od metode hladno valjanih.
S.O. sam naručio dimenzije za EV 335 x 95 a za RV 335 x 165.
ako bude potrebno s.o. od RV mogu da presečem na pola i opet ima prostora između satne osnove i dolje letvice rama.
Vojo, hvala na važnom opažanju te dobronamjerno savjetu.

Kenan Halilagic:
kolega voja, posto zeim da sve napravim po tvojim mjerama, a svugdje nailazim na razne dimenzije,  molim te da mi napises, sebljinu i sirinu te duzinu satonose eko voje, te isto kod bocnih letvica i donje letvice kako bi ispravno uradio ram za ev kosnicu. pozz

stevanovic sveto:
Kolega Kenane, možda ti ovo pomogne. Pozdrav.

Kenan Halilagic:
kolega sveto, ja slabo citam ove nacrte, ako moze ovako, koliko sam shvatio. satonosa je 390mm, donja letvica 360mm, e sad koliko sam shvatio visina je 122mm, sirina donje letvice je 4mm satonose 8mm,visina (debljina) donje letvice je 20mm, satonose 25mm? kako bi jos preveli ovo oko bocnih letvica?

stevanovic sveto:
Kolega Kenane, dužinu satonoše i donje letvice si dobro pročitao, kao i visinu. Širina donje letvice je 20 mm, a debljina 4 mm. Širina satonoše je 25 mm, a debljina 8 mm. Visina bočne letvice je 122 mm, a debljina 6 mm. Ove ureze si valjda dobro shvatio. Nadam se da nisam negde pogrešio, ako jesam Voja će me ispraviti. Na nekoj od tema sam napisao da bi možda bilo dobro da debljina bočnih letvica bude nešto veća, naprimer 8 do 9 mm, zbog slučajeva čupanja satonoše prilikom vađenja rama, a možda bi bilo dobro da bočne letvice imaju i Hofmanov razmak, jer bi pčele manje lepile ram za ram propolisom. Usput bi se satonoša mogla zavrnuti holšrafom što bi više učvrstilo vezu satonoše i bočne letvice (ekseri se lako izvlače). Nadam se da sam ti objasnio. Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju