Alati i oprema za pčelarenje > DB (Dadan-Blat)

Pcelarenje po uzoru na "Bruder Adam" sa jednim velikim Plodistem

(1/3) > >>

Radoslav Stupar:
Kao sto sam obecao pokusacu da vam priblizim nacin na koji je Pcelario Bruder Adam,

koji je rodjen u Njemackoj 1898 pod Imenom Karl Rehrle a u Samostanu Buckfast Abbey , Devon u Engleskoj uzeo ime Brat Adam i kao Mladic dobio zadatak da preuzme Pcelinjak tog Manastira.

 Nakon izumiranja skoro svih Pcela 20-tih Godina proslog Vijeka u Engleskoj od nekoliko prezivjeli Drustava Engleske Pcele pareci je u pocetku sa Zutom Italijanskom Pcelom a kasnije skoro sa svim vrstama Pcela Svijeta nastala je po imenu Samostana  Buckfast Pcela.
 Po Knjizi Njemackog naucnika  Ludwiga Armbrustera Bünenzüchtungskunde napisane 1919 g. je Brat Adam do svoje smrti 1996 g. na 4 Pcelinjaka od po 80-100 Drustava vrsio selekciju i istovremeno proizvodio Med i Medne proizvode u sklopu tog Samostana.
 U starosti od 90 Godina isao je u Afriku (Kilimandzaro)da upozna jednu vrstu Pcela koja tamo zivi.
U odnosu na Samostan u suprotnim pravcima ( 15 i 30 Km) je ima dvije stanice za oplodnju koje od njegovog pocetka Selekcije nikad nisu prestale sa radom (godisnje vise od 500 Matica). Na jednoj je gajio Njegovu Glavnu liniju Backfast a na drugoj vrsio razlicita ukrstanja. Sve matice je kontrolisao rasporedjujuci ih ravnomjerno na sva cetiri pcelinjaka da bi mogao utvrditi kvalitet svake. Ovdje trebna napomenuti da pcele ne Postavlja u redove (zbog toga sto se kako on tvrdi sve zbunjuju prilikom vracanja u Kosnicu i iz tog razloga ih drzi u grupama od po 4 Kosnice) po njemu najmanje se zbunjuje Karnika. Svaka je okrenuta u suprotnom pravcu (po njemu nema nikakve veze sa prinosom)a postavljene tako sto dok se jedna obradjuje druga sluzi za odlaganje. Tim je iskljucena mogucnost da se izvrsi pogresna procjena. Najbolje Matice iz tih ukrstanja je tek onda ukrstao sa svojom glavnom linijom.
Probleme o kojima on pise su jako losa klima u ovom dijelu Engleske sa puno Kise i sa jako ogranicenim Pasama pogotovu u Proljece a prinosi koje je postizao upravo kako on kaze Pravim nacinom rada i samo sa jako Plodnim Maticama koja su u stanju Zaleci jako velika Drustva su zacudjujuca kad se uzme u obzir da je njegova glavna pasa bila Livada (neka vrsta Djeteline) negdje u Augustu.
Prije ukrstavanja sa Italijanskom Pcelom je Koristio male Engleske Kosnice koje nisu mogle zadovoljiti potrebe Plodne Italijanske pcele (jak nagon ka Rojenju) od koje je ukrstanjem preuzeo tu Plodnost a neke Druge Karakteristike odbacio. Bilo bi opsirno da opisujem sve sta je i sa cim ukrstao i zbog cega ali ovo pominjem zato sto je on 30-tih Godina nakon raznih ispitivanja dosao do DB12 Kosnice za koju je konstruisao hranilicu nazvanu po Njemu.

Toliko o Kosnici i Buckfast Pceli, sad jos nekoliko uvodnih rijeci kad je Rijec o Metodi.

Metoda se svodi na jednostavnost bez veliki zahvata (Prevjesavanje, okretanje nastavak, Okvira, mjenjanje polozaja nastavaka itd.). Njegova teza je da samo dovoljno velik Prostor moze pokazati kvalitet Matice ali ukoliko ona nemora "jasiti" preko okvira sa polenom i ici iz jednog nastavka u drugi i pritom se boriti sa Radilicama koje odlazu Med i Polen gdje stignu.
Upravo vise od jednog okvira Polena u Plodistu je za njega pokazatelj da Matica nije dobra jer ostavlja previse prostora skupljacicama (on ukazuje da Francuska Pcela genetski skuplja vise Polena od ostalih).
Drustvo zazimljeno u velikom Plodistu sa minimalno 20 kg Hrane koje je pravovremeno nahranjeno (do Kraja Augusta, kod vas vjerovatno do kraja Septembra) se samo jednom otvara, naj kasnije do pocetka Januara kad je Temperatura ispod Nule i vrsi se Tretman Oksalnom Kiselinom.
 Na zicanoj podnici se Drustvo drzi do prvog Proljetnog pregleda (polovina- kraj Februara ovisno o vremenu).
Ovdje treba napomenuti da je raspored Okvira sljedeci: Prvi Okvir do zida kosnice Polen (kod jakih drustava na Zicanoj Podnjaci bez ikakvog utopljavanja Zimi nikad nebude budjav kao kod slabih Drustava).
Svi sledeci okviri do zadnjeg su Radilicko sace a Zadnji Trutovsko Sace. Ovaj raspored je vazanda zato sto pcele nikad ne odlazu Polen izmedju Gnijezda i Trutovskog saca.

Prvi proljetni zahvat je: svodjenje Drustva samo na onaj broj okvira koliko zauzimaju,
 s tim da se izvadjeni okviri stavljaju iza Pregradne daske koja je stalno iza trutovskog okvir i ovisno od toga koliko okvira se izvadi ona se pomjeri prema centru legla.
Znaci posto je brat Adam protiv bilo kakvog prihranjivanja Pcela i posto on polazi od toga da su Drustva dobro zazimljena ovo je jedini zahvat koji se tolerise pod obrazlozenjem da je ta Hrana vec preradjena i da se radi o premjestanju (ne o preradi) u centar legla gdje se koristi za brzi razvoj. Ovdje treba pomenuti da je jedna od njegovi ocjena Matice brzina proljetnog razvoja koja se prilikom selekcije uzima u obzir. Kao sto je i vama poznato proslogodisnja Matica se daleko brze razvija nego dvogodisnja koja je vec jednu sezonu nosil.
Druga stvar je stavljanje takozvane "zagrijavajuce Daske" koja pokriva 2/3 Podnjace (pod leglom) i stoji sve do zadnjeg pregleda u Jesen kad se vadi da bi Pcele prezimile u sto hladnijim uslovima (na Zici bez Vlage), jedino utopljavanje je krov sa Stiroporom koji se ni Ljeti ne vadi.

To je prvi zahvat prilagodjavenje prostora jacini Drustva.

Pozdrav


stevanovic sveto:
Odlično, Radoslave! Bilo bi još bolje kad bi svoj tekst ukrasio i sa ponekom fotografijom, da vidimo kako izgleda ta njegova hranilica, podnjača... Zanima me i t "zagrijavajuća daska". Pozdrav.

Radoslav Stupar:
http://www.holtermann-shop.de/index.php/cPath/1_206

Sveto ova Internet Adresa je od jednog veceg snabdjevaca Pcelara u Njemackoj ali je i jedan od skupljih.

 Nisam uspio prebaciti sliku Adamove hranilice sa te stranice a Slika svoga Pcelinjaka i opreme uopste nemam (napravicu kad sve procvijeta).

 Kad dodjes na tu stranicu u rubriku gdje pise " Suche" unesi "Adam Fueterer" i na vrhu te stranice ces dobiti sliku koja se kad je kliknes poveca. U sredini se vidi ispupcenje koje u sredini ima rupu za penjanje pcela a taj poklopac sto se vidi u dignutom polozaju se spusti na ta cetiri vijka koji ostavljaju 6 mm prostora (izmedju poklopca i poda Hranilice)da bi Pcele nakon prihrane mogle proci i pocistiti Hranilicu. Prostor izmedju poklopca i ispupcenja je nekih desetak mm. Posto je od Drveta mora se prije upotrebe preci voskom ili odgovarajucim Lakom. Po tvrdnjama Brata Adama moze se sa tom Hranilicom prihranjivati u bilo koje doba Dana bez opasnosti od Grabezi. Konstruisao je tu Hranilicu oko 1930 i koristio neizmjenjenu do Smrti ( valjda je dobra). Ja licno koristim slicne Hranilice zato sto sam ih dobio jeftino( od jednog starog Pcelara) zato nemogu nista blize iz svog iskustva reci. Jedino mogu uslikati te moje.

 Ispod te Slike su dvije najvaznije Knjige koje je Bruder Adam napisao.

Na lijevoj strani te stranice su razlicite rubrike podjeljene na razlicite vrste Kosnica i ostalog materiala sa detaljima i Cijenom.

Ako nesto ne uspije javi se a ako uspije komentarisi sta ti se od toga svega najvise svidja.

Sto se tice Podnjace (vjerovatno ces je vidjeti na toj Stranici) okvir drveni rest zica nista posebno a ta takozvana (kako sam je ja preveo) zagrijavajuca Daska nije nista drugo nego Ulozak od sperploce koji ima velicinu da pokrije 2/3 podnjace tj stavlja se na onu stranu Podnjace na kojoj se nalazi "svedeno drustvo" da bi je pcele mogle cistiti i da bi sluzila za lakse odrzavanje Temperature tj. kasnije Mikroklime u kosnici.

Puno srece

Pozdrav

Esad Jusić:
Radoslave, dobro je da si otvorio ovu temu, čestitam i samo naprijed.

Pozdrav, svako dobro!

stevanovic sveto:
Hvala kolega Radoslave. Pogledao sam slike, neke sam uspeo da usnimim pa ću ih postaviti ovde, sa napomenom da nisu moje. Sličnu podnjaču imam i ja. Ovakvu hranilicu koristio je Rade Simić, legenda užičkog pčelarstva. Šteta što ne znam nemački. Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju