Pčelarske manifestacije > Autorska predavanja članova foruma Košnice Voja

Predavanje u Baru-Crna Gora

(1/2) > >>

Vojo Brstina:
Na poziv predsednika pčelara Bara, Milana Isidorovića iz Sutomora u subotu 30.03.2013 to jest pre dva dana održao sam predavanje u Baru o radu sa RV košnicama i razlikama u odnosu na LR, DB i druge košnice u istim uslovima kao i o mom načinu pčelarenja uz upotrebu bioloških preparata Nozevoja i Brstivara za zaštitu pčela od bolesti i parazita.

Pčelari iz okolnih mesta preko radio Bara unapred su upoznati sa mojom posetom i pozvani da prisustvuju.
Ranije ujutro na železničkoj stanici u Sutomoru dočekao me Predsednik Milan Isidorović i nakon obilaska morske obale krenuli smo kod njega kući gde sam prijatno i domaćinski dočekan.

Na moje opšte zadovoljstvo u Poljoprivrednoj školi Bar okupilo se mnoštvo pčelara iz Bara i Crnogorskog primorja.
Prisutni pčelari su izuzetno pažljivo pratili predavanje a posle i postavili mnoštvo pitanja.
Predavanje sam počeo opisom RV košnica, sastvnim delovima, funkcionalnošću sastavnih elemenata i mogućnostima koje pružaju RV košnice od zazimljavanja, prolećnog razvoja i tehnologijom rada pre i u toku iskorišćenja pčelinjih paša. Nastavio sam i sa opisom formiranja rojeva u RV košnicama a posle i sa opisom upotrebe Nozevoja i Brstivara.
Izuzetno interesovanje vladalo je za moj način rada i borbe protiv varoe i upotrebe Brstivara tokom godine. Veoma mi je žao što nisam zadovoljio želju mnogih kolega pčelare koji su bili uskraćeni u nabavci Brstivara jer su ponete količine prosto nestale za samo nekoliko minuta.

Posle su usledila pitanja pčelara..
 
Na moje iznenađenje sa pitanjem u vezi ramova javio se i dr. vet. medicine Čedo Ziramov koji je na predavanje sa svojim komšijama pčelarima pristigao iz Ulcinje i tom prilikom saopštio zahvalnost za moje dolazak i njegove rezultate rada sa RV košnicama.
Kako reče on pčelari već oko 20 godina sa LR košnicama i postiže dobre rezultate na pašnim terenima gde pčelari  ali prošle godine naselio je i oko 20 RV košnica po koje je došao čak na sever Srbije da bi ih nabavio.
RV košnice je naselio početkom maja meseca prošle godine i u istoj paši koju je imao pčele su mu izgradile svo raspoloživo saće i napunile medom, tako da je tokom leta imao prvo ceđenje a nešto kasnije i drugo ceđenje meda.
Rekao je da su mu se pčele razvijale izuzetnom brzinom i da je razvoj daleko bolji nego kod LR košnica te da su mu prinosi meda iznenađujući i mnogo bolji nego kod LR košnica.
Napomenuo je da je za njihove pašne uslove gde vladaju lagane paše  RV košnica veliki napredak i izuzetno rešenje  i da svi koji su zainteresovani mogu da ga posete i uvere se i u odličan raspored hrane i sve druge pogodnosti koje RV košnica pruža pčelama uodnosu na LR košnice koje još uvek ima.
Posebno je naglasio da kod RV košnica nije ništa radio osim vrcanja meda te da nema potrebe za okretanje ramova za 180 stepeni, prevešavanjima i mnogim drugim radnim zahvatima koje ima u radu sa LR košnicama.
U znak zahvalnosti pozvao me da mu budem gost to jest na desetodnevno besplatno letovanje sa svojom porodicom.
Ovog čoveka nikada pre ovog susreta nisam ni čuo ni video a ovim putem mu se zahvaljujem na velikodušnoj ponudi i pozivu.   
Predavanje je trajalo oko 2-3 sata a nakon toga smo imali pitanja pčelara. Posle napuštanja škole  pozvan sam na ručak, pa smo prijatno druženje nastavili uz ručak u jednom od primorskih restorana.

Zahvaljujem se predsedniku pčelara Bara Milanu Isidoroviću na pozivu kao i velikom broju pčelara koji su me saslušali i upriličili mi izuzetno gostoprimstvo gde smo proveli jedan divan i nezaboravan dan.

Pozdrav svima....

Рајко Борић:
Добар извештај, лепо је чути тако нешто. Да ли је снимљено предавање?

bulatovic pedja:
Vojo polako ali sigurno tvoja kosnica se siri i u Crnoj Gori. Pozdrav od Pede iz Berana.

dragan manasijevic:
svaka cast kolega vojo na vasoj sposobnosti . pozdrav sa juga.

Vojo Brstina:

--- Citat: Рајко Борић  April 01, 2013, 17:24:15 ---Добар извештај, лепо је чути тако нешто. Да ли је снимљено предавање?

--- Kraj citata ---

Колега Рајко, на жалост нико није ништа снимао а колико се сећам нико није понео ни фотоапарат.

--- Citat: bulatovic pedja  April 01, 2013, 19:53:42 ---Vojo polako ali sigurno tvoja kosnica se siri i u Crnoj Gori. Pozdrav od Pede iz Berana.

--- Kraj citata ---

Хвала Пеђа на поздраву. Свакако да се РВ полако шири и у Црној Гори а после овог предавања мислим да ће се ширити још брже и да се информације о њеним погодностима шире по целој Црној Гори. Присутни пчелари су у великом броју изразили интересовање за набавку РВ кошница.
Неки су тражили 5 неки 10 а 20-30 кошница а један пчелар је тражио информације како да набави 50 РВ кошница.
По мом мишљењу да сам ту имао 100 кошница истог дана би их продао.
Цена њиховог меда је веома висока и пчелари за 5-6 килограма проданог меда могу да купе нову РВ кошницу.


--- Citat: dragan manasijevic  April 01, 2013, 20:42:52 ---svaka cast kolega vojo na vasoj sposobnosti . pozdrav sa juga.

--- Kraj citata ---

Хвала и теби Драгане. На повратку од Београда до Новог Сада у возу сам упознао твог рођака Александра Манасијевића из Смедерева а разговарао сам телефоном и са његовим оцем који те познаје. Рекао сам му да си члан нашег Форума а они су ми саопштили да је и њихов деда био пчалар.
Надам се да ће нам се и млади Аца придружити овде на Форуму.

Поздрав свима....   

   

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju