Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Lečenje Pčela

Herba strip

(1/9) > >>

Dragan Šošić:
Danas mi je „mein Bruder“ uvalio dva pakovanja preparata Herba strip. Nije u mogućnosti da prati pad varoe i ako mogu da proverim „kako to radi“ i da mu „javnem“ (ako ne valja, utepaće proizvođača).

Detaljno sam pregledao jedno društvo koje je u vrlo dobrom stanju. Ima 8 ramova legla i velike površine mladog legla. „Pažljivim“ posmatranjem nisam uočio da ima varoe. Mlade pčele odlično izgledaju i ne bi se reklo da uopšte ima varoe. Poslednji naraštaj trutova se tek izlegao i trutovi takođe dobro izgledaju i krupni su. Na trutovskim ćelijama sam video jednu zanimljivost: dve varoe su uporno „šetale“ i ulazile u ćelije. Jednom prilikom na forumu SPOS-a (u okviru teme o timolu) sam napisao da u određenim razdobljima varoa „pravi pauzu“ u zaposedanju radiličkih ćelija kada se izvedu trutovi i pčele prestaju sa njihovim odgojem ili ponovo tek započinju odgoj to legla. Možda je ovo baš tačno.

Sat vremena nakon stavljanja letvica Herba stripa, proverio sam uvlaku podnjače (i naravno odmah obavestio onog Bruder-a). Rezultat se vidi na fotografiji.

Zato nemojte pretpostavljati na „osnovu nekih pokazatelja“ ima li ili nema varoe. Uglavnom, ima je.

Ako neko ima iskustvo u dugotrajnom radu sa ovim preparatom, bilo bi dobro da ovde predstavi svoja zapažanja.


PS
Zamolio bih Voju da mi hitno pošalje 1 L Brstivara, jer mi je u prošlogodišnjem svo ulje koje je u gornjem delu boce potrošeno. A ja sam uglavnom bio sa tim vrlo zadovoljan. Način kako sam primenjivao je bezbedan i kada postoji opasnost od grabeži.

Vojo Brstina:
Sole, tek sad sam procitao ovaj post. Danas ti saljem poslednju flasu Brstivara koju imam.
Odnesose mi sav Brstivar koji sam imao za ovih nekoliko poslednjih dana.

Nadam se da ce i ovaj novi preparat Herba strip biti dobar.

Pozdrav...
 

Dragan Šošić:
Herba strip se pokazao odlično, za početak. Pod uslovom da je stvarno mešavina na bazi esencijalnih biljnih ulja i biljnih ekstrakta. Po mojoj proceni na fotografiji ima više od 700 varoa i to je pad za sat vremena. Društvo nije tretirano prošle godine, ali ima trutovskih ćelija i jasno mi je odakle toliko varoe.

Sutradan je palo, približno još toliko varoe, a treći dan između 100 i 200. Danas nisam ni vršio procenu, ali ima ih koje „skakuću“ po uvlaci podnjače.

Proivođač garantuje dugotrajno dejstvo.

Kada sam govorio o proceni, treba znati da je varoa sposobna da se dobro sakrije i procena i po tome ima li pčela bez krila ili po samom izgledu mladih pčela, može biti loša. Može se desiti da nema pčela bez krila (a bilo ih je jedno vreme u toku suncokretove paše), a da se sada izležu pčele koje namaju vidljiva oštećenja. Tek kada se jako pažljivo pogleda, može se zaključiti da je na mladoj, tek izleženoj pčeli bilo varoe. Stomačni deo ima neku, da tako kažem „metalnu“ boju.

Na fotografiji je mlada pčela koju sam zapazio kada je već polovinom tela izašla iz ćelije. Primetio sam da ima više od jedne varoe na sebi. Odmah sam je uzeo i stavio na krov košnice, ali dok sam uzimao fotoaparat, jedna (najpokretljivija od njih) uznemirena Sunčevim zracima je sišla sa pčele. Zato pri procenama treba biti vrlo oprezan. Ova mlada pčela deluje sasvim normalno, kao da nije bilo ni jedne varoe na njoj.

Inače, Vujadin je danas doneo Herba stripa za 150 košnica. Ostaje mi da verujem proizvođaču i da nije neka otrovčina neki od sastojaka, jer dejstvo je fantastično.
PS
Što se tiče Herba stripa, miriše na Brstivar. Ne mogu proceniti po preostalom Brstivaru od prošle godine, jer sam pokupio „kajmak“ (ulje) i mislim da je došlo do promene izgleda rastvora i do promene mirisa.

Радоје Киперовић:
Како је свијет мали  :) . Овом човјеку из Теслића Апивет треба платити јер их одлично рекламира. Идући из Бање Луке свратио сам да купим мреже за прополис а власник ми је понудио и овај Херба стрип. Много га је нахвалио као "нешто ново, на биљној бази, што ради перфектно против варое".
У саставу сумњив може бити  "есенцијални репелент". То може бити заиста свашта, требали су написати ког је бар типа, ако због заштите од конкуренције нису улазили у детаље. Један од састојака гераниол је репелент који одбија комарце. Екстракт дивљег пелина је већ дуго познат као доста добро средство против варое. Помињање "штетних инсеката у кошници" дјелује помало неозбиљно. Купио сам једно паковање више да испоштујем власника, мислим да је коштало 8 КМ (око 4 евра). Нисам га употријебио, скоро да сам заборавио а сада послије Шолетовог експеримента рамишљам да можда урадим контролу мравље киселине. Било би добро да неко ко је из Новог Сада покуша сазнати мало више детаља од самог произвођача.

Dragan Šošić:
Ne znam šta bi bilo odlično reklamiranje, ali rezultati su izvrsni. Ako si već tretirao i oborio puno varoe (zavisno od brojnosti), ne možeš imati pravu sliku, kako deluje.

Na prvoj fotografiji su obeleženi detalji i vide se mlade varoe iz legla i mužjaci.

Večeras sam napravio par fotografija i vidi se opadanje varoe od drugog do sedmog dana (prvog dana je otpalo oko 700 varoa, po slobodnoj proceni a drugog otprilike isto toliko). Više od pedesetak varoa je „cupkalo“, što znači da su otpale poslednjih pola sata ili najviše sat vremena. Zanimljivo je da se mravi razbeže vrlo brzo iako ih ima baš puno.

Nisam mogao napraviti video materijal, jer su baterije „riknule“.

Na detaljima fotografije se vidi koliko ima varoe.


Nisam primetio neke probleme iako preparat oslobađa jak (i prijatan) miris, kada je zahladilo i malo su se promenili uslovi, danas. Tamo gde su podnjače obične, drvene, bez uloška vidi se da pčele izbacuju varou vana košnice kroz leto. Nekoliko varoa se vidi i između podnjače i prednjeg „zida“ postolja (zp profil). Promenio sam i dve matice i ništa nenormalno se ne dešava i one su pronele u očekivanom vremenu. Bilo je malo sitnih problemčića, jer je tek doseljen bratov pčelinjak od 85 košnica i te pčele su se malo „muvale“ oko zadnjeg zida košnice, privučene mirisom. Uglavnom se sve brzo smirilo.

Ne verujem da bi proizviđač dao neke detalje, osim tvrdnje da je preparat ekološki.


PS

Sajt koji upućuje na Teslić sam slučajno odabrao, jer nisam našao ništa osim toga na internetu (a i nisam imao vremena da predugo pretražujem).

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju