Košnice Voja > Rodna Voja

Zazimljavanje Rodne Voje

(1/62) > >>

Dragan Djurović:
Postovanje,zovem se Dragan Đurović,živim u Beogradu na Karaburmi.Od ove godine tačnije 23 juna imam 10 RV košnica.Interesuje me kako rasporediti ramove na dva nastavka.Leglo dole,med gore ili..........?????

Никола Маодуш:
Поздрав колега Драгане,
Видим да су остале колеге заузете па не стижу да одговоре.
И ја сам овогодишњи изданак у пчеларству па не могу да вам дам најбољи одговор.

Ако желите да распоређујете рамове за зазимљавање кошница, мислим да би било најбоље да погледате следеће линкове:
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=4.0
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=386.0

Ту се налазе све потребне информације о томе када и како зазимљавати друштва.
У суштини, ако сам добро разумео, зазимљавање се ради на најмање три наставка код нормално развијених ројева. Први наставак на подњачи је празан наставак са сатним основама, други наставак (укрштено у односу на први - или на топло постављени рамови) би требало да је легло, а у трећем наставку (који је укрштен у односу на други - на хладно) би требало да је мед.
Мислим да са зазимљавањем треба почети у септембру, што зависи од климатских услова (да ли је топлија или хладнија година), а прихрана за зазимљавање да се одради од почетка до половине септембра.

Ово пишем само као прву помоћ док се не јави неко од искусних колега.
Поздрав и срећно.

Jano Supek:
Nikola, prenosim samo što mi je g Voja rekao. Sve si u pravu samo što leglo ide gore a vrhnji nastavak ispod njega(sa svim medom) početkom septembra i prihrana iz dva puta po 1,5 sirupa sa nozevojm. I meni je čudno da nastavak sa leglom ide gore ali ja ću tako da odradim pa živi bili pa videli rezultate na proleće. Što se tiče RV i ja sam početnik.

Никола Маодуш:
Јано, нема проблема.
Претпостављам да је рекао да се тако уради да би пчеле саме распоредиле храну како њима одговара.
Такође претпостављам да је сируп 2:1 у корист шећера.
Баш ми је добро дошла ова тема да видим како да зазимим своје кошнице. :)

Dragan Djurović:
Postovane kolege hvala na odgovoru,ali opet imam pitanje.Da li ste poceli sa takvom kolicinom prihrane i ne curi li secerni sirup iz hranilice,i moguli pcele spustiti za noc toliku kolicinu sirupa?Hvala jos jednom.Pozdrav

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju