Radovi na pčelinjaku > Medonosna pčela (Apis mellifera)

Matica i njenje pratilje

(1/3) > >>

Marjan Petrovski:

Rad matice u pcelinjoj zajednici i kolicine  legla koja je matica pronjela u mnogome zavisi od broja pcele pratilje koje opsluzivaju    odnosno hrane maticu mlecom , evo nekoliko fotografija o matice i nenjim pratiljama ........


stevanovic sveto:
Jedna žuta matica koja ima sive pčele...

Milomir Mihajlović:
  Pčele pratilje mogu biti i pratilje koje se dodaju u kavez sa maticom prilikom njenog transportovanja.Broj ovih pčela je 3-5 komada.Prilikom formiranja rojeva,na istom pčelinjaku,dodao sam kavez sa maticom i pratiljama nakon 8 sati od njihovog formiranja stavljajući kavez preko satonoša.Nakon 24 sata od dodavanja matice izvršio sam kontrolu prijema matice i video da matice u kavezu nema i da su pratilje u kavezu  poubijane.Trebalo je da pre dodavanja matice iz kaveza oslobodim pratilje.
    Interesuje me zašto su poubijane pčele pratilje i koliko njihovo prisustvo utiče na prijem matice.U mom slučaju matice su bile prihvaćene.Koliko dugo  matica u kavezu može biti bez pčela pratilja?Postoji tvrdnja iskusnih pčelara da se matica i sama hrani šećerno mednim testom bez pratilja.

Daniloski Blagoja:

--- Citat: Milomir Mihajlović  Decembar 29, 2014, 13:26:10 ---  Pčele pratilje mogu biti i pratilje koje se dodaju u kavez sa maticom prilikom njenog transportovanja.Broj ovih pčela je 3-5 komada.Prilikom formiranja rojeva,na istom pčelinjaku,dodao sam kavez sa maticom i pratiljama nakon 8 sati od njihovog formiranja stavljajući kavez preko satonoša.Nakon 24 sata od dodavanja matice izvršio sam kontrolu prijema matice i video da matice u kavezu nema i da su pratilje u kavezu  poubijane.Trebalo je da pre dodavanja matice iz kaveza oslobodim pratilje.
    Interesuje me zašto su poubijane pčele pratilje i koliko njihovo prisustvo utiče na prijem matice.U mom slučaju matice su bile prihvaćene.Koliko dugo  matica u kavezu može biti bez pčela pratilja?Postoji tvrdnja iskusnih pčelara da se matica i sama hrani šećerno mednim testom bez pratilja.

--- Kraj citata ---
Пробаќу да објасним онако како размишљам,дакле пчеле пратиље у кафезу су убијене из простог разлога што оне штите матицу од осталих
па су агресивније али су мањина и брзо страдају,чак по нека је са извученом главом са вањске стране низ кафез.

И једна и друга варијанта додавање матице(мислим са и без пратиља у кафез) нема никакву гаранцију да  ќе друштво примити новододату матицу
али неки раде са а неки без пчела у кафезу,ја сам један од оних који раде са пчелама у кафез,остало ми навика кад шаљем матице мушеријама за продају
па тако и за мене обавезно стављам пчеле по 4 комада у кафезу!

Rakovac Goran:

Сваке године се трудим да на пчелињак унесем пар матица од проверених пчелара под условом да су далеко од мога краја. Свежа крв је увек добродошла. Ове године сам учинио преседан и тај број повећао преко потребне мере.
Наиме , један од већих пчелара из мог места ( има око 300 друштава и купује отприлике толико матичњака) који након багрема разројава тако што друштва сели а на стационару остави ројеве којима додаје купљене зреле матичњаке се прерачунао те му се појавио вишак матичњака. По обичају сам имао намеру да узмем неколико комада ( 3 - 5 ) али сам на његово инсистирање узео за мене превише - 10. комада. Резултат је више него разочаравајући.
Матичњаке сам преузео 14. маја. Матице из њих су требале да се излегу тог дана и сутрадан. Тако је и било. Од 10. матичњака сам добио 7 спарених матица. На оплодњу се чекало нешто дуже али су за то криве временске прилике а не произвођач. Све су уредно пронеле али је квалитет легла био поприлично шарен. Од њих 7 са леглом сам био задовољан са само 3. Оне остале су шарале превише за мој укус. Уредно сам их испратио и приметио оштећења на крилимакод оне четири. Прва помисао је била да у тим ројевима имам превише варое која их је оштетила што се показало као нетачно. Распитао сам се код других који су пазарили са истог места и добио обавештење да је и код њих ситуација иста па чак и гора. Они су рекламирали , добили извињења , обећања за обештећење , разна објашњења и не знам ти шта већ. Објашњење се сводило на то да је у питању нова болест која је те матице оштетила још у развоју у матичњаку. Не пада ми на памет да полемишем да ли је то тачно или не и због чега је ова појава учестала ове године.
 Ја , лично нисам тражио ни објашњење ни обештећење већ сам те матице ( чак и оне које су се у старту добро показале ) побио. Не желим да ризикујем јер сам и онако прекршио један од својих принципа да се од велетрговаца ништа не узима већ само од познатих , проверених , мањих пчелара који су посвећени здравом пчеларству а не трговини.
Упоредио сам те ројеве са онима које сам сам правио са сопственог пчелињака и разлика је знатна , што би наш народ рекао као небо и земља. Мени је ово за наук , штета није толико у новцу колико у труду и разочарењу. У будуће у се и у своје кљусе.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju