Pčelinja paša > Medonosno bilje

Stare autohtone sorte vocaka

<< < (2/10) > >>

Rakovac Goran:
          Dace Bog Vojo iduce godine se mora kalemiti.Nasao sam ovde u sumi nekoliko stabala divlje kruske a kalemari mi kazu da je to odlicna podloga za kalemljenje. Ako kalemljenje uspe bice koja sadnica i za Vas,sto da ne, ocuvanje ovih starih sorti je jedan od glavnih razloga zbog kojih sam i pokrenuo ovu temu. Inace, Arandjelovka je ove godine dala oko 350.kolograma ploda.Skoro sve je otislo u rakiju ne zato sto ona nije dobra za jelo ,naprotiv izuzetno je slatka i slasna, vec zato sto su grane visoke i nemoguce ju je obrati sa zemlje a ja vise nisam za pentranje po drvecu. Ispekao sam ove godine od nje 23-24 litra rakije od kojih sam 5.litara ukrao i sakrio od sebe u jednom malom hrastovom burencetu u zelji da bar jednom doceka sledeci Arandjelovdan. Rakija je inace dobra,pitka sa blagim mirisom kruske.Ko je probao nije se zalio.Pozdrav Rakovac.

Lazovic Zivojin:
Jedan sam od onih kojima je kalemljenje hobi. Naravno da se bez njega ne mogu sačuvati i proširiti stare sorte voća.
 Za kalemljenje (zavisi od naćina) je neophodan kalem vosak. Redovno koristim hladan kalem vosak koji sam pravim. Provereno je dobar i može služiti nekoliko godina...
 Pozdrav

Mladjen Sljivic:
           Kolega Živojine jel može recept za kalem vosak ako nije tajna.
                        pozdrav sa snježnih Pala.

Lazovic Zivojin:

--- Citat: Mladjen Sljivic  Novembar 28, 2013, 19:15:32 ---           Kolega Živojine jel može recept za kalem vosak ako nije tajna.
                        pozdrav sa snježnih Pala.

--- Kraj citata ---
Naravno da nije tejna, kolega Mlađo.
 Recept postavljam u prilogu.
Jedino odstupanje, koje činim, je što ne stavljam ni so, a  ni katran, a dodajem neznatno više ulja (zejtina) nego što je u recepturi. Ulja dodajem više da bi vosak bio mekši i na baš niskim temperaturama.
 Naravno da se ne mora napraviti ova količina, jer to bi za nas hobiste bilo dovoljno čak i za 10 godina.
 Ovaj vosak je jako pogodan i prilikom orezivanja voća kada su velike rane na stablu ili kruni. Dugo ostaje tu (sve do zarastanja) bez obzira na atmosferilije...
 Veliki pozdrav iz smrznutog Gornjeg Milanovca
 

Mladjen Sljivic:
                                      Hvala kolega Živojine i pozdrav sa Pala.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju