Pčelinji proizvodi > Pčelinji otrov

Reakcija na pcelinji otrov posle uboda

<< < (2/5) > >>

Anto Dankić:
Ja također ne volim da me bodu. Ove godine bolje podnosim ubode nego prošle godine ali neugodan osjećaj ipak ostaje. Kao i Boris zaštitim se koliko mogu pa i tada dobijem po koji ubod kroz rukavicu, bluzu, šešir al ise preživi. Volio bih jednog dana raditi i bez zaštite ali ću do tada ovako sa zaštitom da dobijem male "porcije". Ubod u neke dijelove tijela kao što su oči i usne nisu nimalo bezazlene i ne treba ih olako shvaćati.

Nikola Bukovac:
Мислим да би свако требао да уради алерготест у лабораторији. Скуп (око 3.000 РСД) али важан, јер чак и ако су вас пчеле већ убадале па нисте завршили у болници то још не значи да нисте алергични. Алерготест наиме не даје једноставан одговор типа "алергичан" или "неалергичан" већ исказује степен алергичности у бројкама и речима (неалергичан, слабо, средње, јако, веома јако). Тако да неко ко (практично) није алергичан (индекс 0,00 - 0,35) врло брзо постане имун док код неког ко је "слабо" алергичан (индекс већи од 0.35) десензибилизација потраје.

Можда степен алергичности објашњава зашто неко и после 1-2 године и даље има озбиљније отоке и сврабове.

Иначе, лекари који се баве пчеларством саветују да на пчелињаку увек имате адекватну прву помоћ (таблете, адреналинску инекцију итд.) јер чак и ако неко проверено није алергичан то му није стопостотни гарант да већ сутра и после само једног убода пчеле не заврши на реанимацији (што разуме се, ником не желимо).Mario Pudrlja:
Moje pitanje možda nije direktno vezano za ubod pčele, ali nije ni daleko.
Ovako: Ljetos prilikom pregleda košnice na samom kraju radova sam dobio ubod u nogu kod zgloba, nisam siguran šta me ubolo (mislim na kraju da je osa). Imao sam jaku reakciju koja je počela svrbežom po cijelom tijelu za 3-5 minuta, za 15 je reakcija toliko bila jaka - slabost u cijelom tijelu, čak i trnjenje jezika i usta ali ne oticanje. Sreća da je sa mnom bio naš forumaš Janko Bižić koji me vozio u hitnu u tom trenutku jer mislim da nisam baš bio u stanju ni voziti.
Nakon toga sam radio pregled košnice za 7 dana i dobio ubod u dlan sa vanjske strane i ništa - samo za mene standardni simptomi vrlo malo svrbeža ali jaka bol lokalno oko mjesta ujeda.
E sad opet nakon možda mjesec dana me u glavu ubola opet mislim osa - nisam siguran i opet sam završio u hitnoj sa jakom alergijskom reakcijom sa sličnim simptomima kao prvi put ali i vrlo jakim bolom u stomaku.
Sad sam odlučio ići na testiranje da vidim kakvo je stanje ali me zanima vaše mišljenje i iskustva. U pčelarenje sam se zaljubio i neću tako lako odustati.
Napominjem da povjesni pošto je tetak pčelario učestvovao sam više puta u vrcanju i dobijao po i do 10-tak ujeda, čak i u glavu ali bez ozbilnije reakcije. Od kada i ja imam pčele (2godine) isto su me u više navrata ujedale, jednom kad se nisam baš opremio najbolje sigurno 10 komada u podlakticu - opet bez reakcije.
Jednom sa 17 godina su me ubole 2 ose u razmaku od 15 min i na treću (pčelu ili osu) sam stao i imao sam reakciju svrbeža i osipa po cijelom tijelu, ali prošlo je samo od sebe.
kakva su vaša iskustva i šta mislite o mojoj situaciji.
Je li moguće biti alergičan na ujed ose a pčele ne?
Hvala

Mario Pudrlja:
Jel moguće da niko nema nikakav odgovor na ovo pitanje?
Danas sam bio kod doktora i zatrazio alergo test i on mi je rekao da je to nemoguće uraditi?!?
Skros sam zbunjen.

slavica petrovic:
Kolega sve odgovore strucne mozes dobiti samo od lekara. Alergican se moze postati bilo kada iako nisi bio alergican, na forumu sam procitala koje tablete treba svaki pcelar da ima kod sebe zbog sebe i nedaj Boze neke druge osobe koja pokaze reakciju na ubod bilo kog insekta. Tablete su mislim bronal i arius koji je jaceg dejstva i treba ga imati u tabletama koje se zvacu pa proguta a ne popiju i sirup za decu posto teze koriste tablete. To je preventiva i odmah se ide doktoru. Koliko sam procitala i saznala toliko prenela. Detaljnije opisano imas na forumu Brdsko planinsko pcelarenje.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju