Pčelinji proizvodi > Med

Sok od meda iz voštanih poklopčića

(1/1)

Anto Dankić:
ostalo mi je voštanih poklopčića iz proljetnog i bagremovog vrcanja u kojima je još uvijek bilo dosta meda kojeg nisam mogao izvaditi. Stavio sam sve skupa u plastičnu banjicu te zalio sa 15-ak litara vode (taman da prekrije smjesu) i ostavio preko noći, sutradan sve skupa dobro promješao te rukama iscjedio voštane poklopčiće u grude (kao od snjega) za pretapanje. U vodi koja je ostala bilo je jako puno zaostalog meda u koji sam dodao melisu i metvicu te ostavio da odstoji. Kada su biljke ispustile svoje aromatične sastojke procijedio kroz tkaninu te dobio sirup za sok, rashlađen - nema boljeg za ove sparne dane.  :D

Esad Jusić:

--- Citat: Anto Dankić  Jun 18, 2015, 16:09:15 ---ostalo mi je voštanih poklopčića iz proljetnog i bagremovog vrcanja u kojima je još uvijek bilo dosta meda kojeg nisam mogao izvaditi. Stavio sam sve skupa u plastičnu banjicu te zalio sa 15-ak litara vode (taman da prekrije smjesu) i ostavio preko noći, sutradan sve skupa dobro promješao te rukama iscjedio voštane poklopčiće u grude (kao od snjega) za pretapanje. U vodi koja je ostala bilo je jako puno zaostalog meda u koji sam dodao melisu i metvicu te ostavio da odstoji. Kada su biljke ispustile svoje aromatične sastojke procijedio kroz tkaninu te dobio sirup za sok, rashlađen - nema boljeg za ove sparne dane.  :D

--- Kraj citata ---

Bravo, majstore.
Drugi put nemoj zaboraviti kunicu i koprivu, nećeš se pokajati, a i kantarion i glog su moji miljenici.

Pozdrav, svako dobro!

dusan lazic:
Ima samo jedna bolja varijanta: Poklopčiće potopiti u ljutu rakiju.
Posle 7-8 dana (dobro je promešati, kad god prođeš), rakija uzme na sebe sve"ono" najbolje. Posle tog vremena, kad poklopčići počnu da škripe u ruci - stvar je gotova! Procediš, dodaš novu količinu rakije (po ukusu) i ŽIVELI!

Navigacija

[0] Indeks poruka

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju