Pčelinji proizvodi > Med
FERMENTACIJA MEDA
(1/1)
momamilosevic:
Fermentaciju ili previranje meda uzrokuje vrste kvasca koje mogu da podnesu veće koncentracije voćnog i grožđanog šećera.Kao produkti
ovog procesa nastaju alkohol i ugljendioksid.Alkohol se u prisustvu kiseonika razlaže u sirćetnu kiselinu i vodu.Kao rezultat ovoga med dobija
gorak ukus i na površini će da se javi pena.Da bi se izbegla fermentacija med treba vaditi iz košnica kada je skoro potpuno zreo.Takav med
će sadržati manji procenat vode i veću koncentraciju šećera.U tom slučaju će za kvasce biti daleko teže da započnu vrenje nego kada je med nezreo i sadrži više vode.
Ako se med čuva u vlažnoj prostoriji,površinski slojevi će upiti vlagu iz vazduha i time smanjiti procenat šećera.Takav med će biti podložan fermentaciji.
slobodan ilic:
Dali med ostavljen u bure od 200 litara treba biti hermeticki zatvoren ili da ima dotok vazduha (odusak)Hvala
Valon Mustafi:
--- Citat: slobodan ilic Januar 08, 2011, 22:31:40 ---Dali med ostavljen u bure od 200 litara treba biti hermeticki zatvoren ili da ima dotok vazduha (odusak)Hvala
--- Kraj citata ---
Med je vrlo higroskopska substanca i mislim da treba da se cuva zatvoren.
Pozdrav.
slobodan ilic:
Hvala koega Mustafi/pozdav
Navigacija
[0] Indeks poruka
Idi na punu verziju