Radovi na pčelinjaku > Radovi na pčelinjaku po godišnjim dobima

Zimski gubici 2015/2016

(1/5) > >>

Dejan Damnjanovic:
Resio sam (nazalost) da ja pokrenem ovu temu!Naime juce pri obilasku pcelinjaka i sredivanju resih da otvorim par kosnica radi provere hrane!i kosnice koja je radjena oksalna 6.12 bila ziva nije nesto preterano jaka na 4 ulice,a juce svega pcela za saku zivih i puna podnjaca mrtvih!na podnjaci sam nasao i leptira mrtvacka glava dal bi on mozda mogao biti uzrocnik uginuca!

Vojo Brstina:
Ne znam šta da kažem.. Uzroka može biti više pa i taj leptir ako ih je uznemiravao  jesenas dok su pčele bile u klubetu...
Slabija zajednica može biti iscrpljena i othranjivanjem legla u jesenjem periodu pa da strada u ovom periodu.

Takođe i varoa može da bude uzrok a ona je najčešći uzrok stradanja pčela u ovom periodu.. 

Koliko imaš zazimljenih zajednica prijatelju Dejane?

Pozdrav dragim prijateljima..

Dejan Damnjanovic:

--- Citat: Vojo Brstina  Decembar 25, 2015, 18:18:33 ---Ne znam šta da kažem.. Uzroka može biti više pa i taj leptir ako ih je uznemiravao  jesenas dok su pčele bile u klubetu...
Slabija zajednica može biti iscrpljena i othranjivanjem legla u jesenjem periodu pa da strada u ovom periodu.

Takođe i varoa može da bude uzrok a ona je najčešći uzrok stradanja pčela u ovom periodu.. 

Koliko imaš zazimljenih zajednica prijatelju Dejane?

Pozdrav dragim prijateljima..

--- Kraj citata ---
sad sam ostao na baksuznom broju 13 ;)

Rakovac Goran:

Мани се Дејане срећних и баксузних бројева. Знаш како се каже . " Свршеном послу мане нема " . Шта је било било је то више не може да се поправи. Гледај ти шта ћеш са овим што је остало. То причувај.
                           Колико чујем ниси једини са сличним проблемима. Код многих , посебно оних који су почели да трпају погаче још од почетка новембра легло се изгледа није ни прекидало и сада се жале , кукају. Раде то полуприватно , крију ,срамота их је да признају и питају за савет и срљају даље у пропаст. У нашем крају селу између твог Ракинца и мог Радовања страдало неколико целих пчелињака и то код старих пчелара који пчеларе преко 20 - 30 година. Није за утеху али тако је. Један од њих ми рече да му није јасно о чему се ради јер Боже мој он исто ради већ двадесет година и сад му се то десило. Прећутао сам да га не повредим али чича заборавио да су се за то време промениле три државе у којима живи а он и даље ради онако како га је његов деда научио пре 20.година. За све то време није нашао за сходно ни де се посаветује са неким а акмо ли да нешто прочита ,промени у свом раду или унапреди. Сачувај ме Боже. Срећом ( уколоко је то уопште срећа ) длеко су од мене. У целом селу страдали пчелињаци сви ћуте као заливени.
                          Јавиће се ваљда неко да ти помогне. Замоли Шошића и дај му пуне информације. Он је мајстор и теорије и пчеларског заната па ако он не буде имао решење не знам ко ће. Поздрав.

Dejan Damnjanovic:
Gorane u pravu si potpuno sto se tice gubitaka ima ih nazalost
poprilicno a mnogi cute,mozda si mislio na kupusinu,a danas se
cuo sa tecom i on ima gubitak samo kod njega nema pcela uopste
i npr to sto neko radi kao pre 50 g i to si u pravu neshvatajuci  da moramo
 da pratimo vremenske promene a slican jee i moj teca
pa nam se stavovi mnogo razlikuju!Evo on je stavio danas
i drugu pogacu :: ???

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju