Alati i oprema za pčelarenje > Ostali tipovi košnica

РВ полошка

(1/4) > >>

Rakovac Goran:


                     На теми " Полошка " сам приказао начин израде и прошлогодишње насељавање кошнице полошке са РВ рамовима. Многи су скептични да се у полошкама може рационално радити са РВ рамовима те сам зато отворио ову посебну тему .
                      Подсећања ради ову кошницу сам населио маја месеца прошле године. Након нешто мало експериментисања зазимио сам је са једном матицом, на два наставка у једној њеној половини која обухвата 14.РВ рамова. У њој се тренутно налази 28. РВ рамова по 14. у доњем и исто толико у горњем делу. Рамове сам при зазимљавању тако груписао да се до средине полошке налази по седам тамних рамовова горе и доле и пчеле су фактички зимовале - формирале клубе у том делу. До ових рамова се и горе и доле налазе рамови са матичном решеком и од њих па до краја полошке су остављени на чување светлији рамови са нешто мало меда који су пчеле при зазимљавању пренеле до клубета.
                       Овако зазимљена кошница је јуче отворена и стање је следеће :

                       Пчеле су за сада одлично презимеле. Хране имају између 12. и 15. килограма. Матица је занела легло на два рама. Има и затвореног и отвореног легла. Слике које прилажем говоре више од речи.
                     

voja stanojevic:
                Snimljeno u Subotu 20. 02. Drustvo je malo ojacalo, lepo izgleda i ima hrane.
Pregled bio na blic preko satonosa. Lepo se razvija i bilo prilicno ljuto. Mislim da je Goran zadovoljan.


                                                                  Pozdrav.


                                                       

Rakovac Goran:


                  Полошка пресложена у суботу 19.марта. Горњи наставак уклоњен а 14. рамова груписани у средину полошке у доњем - основном телу. Са обе стране ограничена . Отворено још једно лето напред . Стање добро. Изнутра била доста запрљана  тако да сам морао да је очистим. Приметио сам неке конструкцијске недостатке али о њима касније када одлучим на који ћу нечин да их отклоним.
                 

Rakovac Goran:

                     Полошку о којој сам покренуо ову тему сам јуче растурио. Тачније речено растурио сам пчелиње  друштво које је било у њој и од њега формирао два нова у РВ наставцима док ће сама полошка морати да иде на дораду.
                     Разлог зашто сам ово учинио је следећи :
                     Од насељавања полошке пчелама у мају прошле године био сам задовољан развојем ситуације и друштва у њој. Највећи део времена је провела као једноматично друштво , нешто краће времена прошле године је била са две матице, да би је зазимео поново као једноматично. Зимовала је одлично без икаквих проблема. Пролећни развој добар о чему сам писао и поставио слике на овој теми.Први проблем са њом сам приметио приликом прошлог прегледа 19.марта. Осим што је била доста запрљана изнутра приметио сам и влагу у њој , док влаге у другим кошницама нисам имао. Том приликом сам је очистио изнутра и отворио још једно лето ( на првој слици то су два црвена лета ). Рамове запоседнуте пчелама сам груписао у средину полошке баш где су поменута два лета а извучене рамове ставио са једне стране до бочне ивице полошке како би матица имала могућности да даље залеже и шири легло.
                     Приликом јучерашњег прегледа прво што сам приметио била је изузетна љутина пчела . Сама кошница пуна влаге крајњи рамови до бочне стране ухватили буђ. У другом делу полошке - празном , пронашао сам пужа голаћа величине палца. Очигледно је да му се свидела влага у кошници те се ту настанио.Чекања није било већ сам је одмах растурио , формирао од ње два нова друштва а полошку однео у колибу на суво.
                     Још увек нисам у потпуности сигуран шта је довело до овакве ситуације али мислим да имам рационално објашњење. Полошка је занатски перфектно направљена и када јој се постави кров он тако савршено належе да испод њега не може да прође ни дашка ветра. Полошка је иначе изграђена од водонепропусноих ОСБ плоча и ојачана дрвеним даскама. У току зиме и пролећа преко поклопне даске која је са жичаним отвором је била постављена новинска хартија у више слиојева за коју се добро сећам да је при прегледу од 19.марта била влажна па сам је заменио. Пре двадесетак дана сам је још једном погледао и уклонио хартију што је мислим била основна грешка. Сигуран сам да полошка нигде није пропуштала воду јер је како рекох савршено изграђена. Сва вода и влага коју сам у њој пронашао потиче од кондезације. Велике кише и влажност су довеле до појачане кондезације а моја грешка при изради полошке је био недостатак адекватне вентилације тако да је осим два мала округла лета била фактички херметички затворена. Сва кондезација која се у њој стварала је ту и остајала без могућности да изађе напоље. Водонепропусни ОСБ није упијао влагу већ ју је напротим кондезовоао и претварао у воду која није имала где. Недостатак новинске хартије је такође онемогућио упијање влаге и резултат је баш онај који сам затекао и овде описао.
                     Зашто ово пишем ?
                     На разним темама се у више наврата постављало питање како се понашају кошнице направљене од ОСБ плоча. Мени лично се неколико колега обратило са овим и сличним питањима. До сада сам одговарао да су искуства позитивна јер су таква и била. Међутим након овог задњег , крајње негативног , сматрам да треба упозорити колеге да буду опрезни. Кошница мора имати могућност да " дише " , баш као и кућа и зато је дрво као природан материјал неприкосновено што се тиче материјала за њену израду. Вештачки материјали су увек непредвидиви а водонепропусне ОСБ плоче које сам ја употребио су се код мене показале као неадекватне. У нормалним условима ни оне нису правиле проблем али су зато у задњих месец два дана при овако екстремно влажном времену показале све своје недостатке. Зато сви који желе са њима експериментисати нека добро поразмисле.
                      Ја лично од моје полошке нећу одустати. Досадашње једногодишње искуство са њом ми је показало више мањих конструкцијских грешака као и ову озбиљну са влагом но све се то да исправити. Чим отклоним све уочене недостатке иде на дезинфекцију и потом ново усељавање одмах као двоматична. До тада о њој више нећу писати.
                 


                     

Julijan Cordas:
Evo da i ja iznesem moja zapazanja u vezi vlage u mojoj jedinoj polosci sa DB ramovima.Ostale kosnice su mi RV.Od desetak napustenih kosnica u tri sam nasao prezivela drustva.Posto su kosnice u fazi raspadanja,napravio sam jednu istih dimenzija od dasaka i u nju prebacio ispravne ramove sa pcelama i postojecom hranom ,Ono sto nije bilo upotrebljivo ,zamenio sam sa novim osnovama.Poklopne daske bas i ne dihtuju najbolje,pa sam se iznenadio kad sam posle tri nedelje nasao u njoj dosta vlage i budji do bocnih stranica kosnice.Na kosnici imam dva okrugla leta u gornjem delu kosnice i dva vodoravna mala leta na podnjaci,koja su bila zadnjih 10 dana zatvorena.Ovim zelim da kazem da je kod mene bilo vlage iako je cela kosnica pravljena od dasaka.Sada sam otvorio i donja leta.Pcelarim cetvrtu godinu sa RV,pa dosad nisam imao iskustva sa poloskama.Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju