Ostale teme na forumu > Pitajte pčelari početnici

Ram gradjevnjak

(1/9) > >>

slobodan ilic:
Postovane kolege posto sam pocetnik pokrenucu ovu temu jer verovatno mnogima kao i meni nije bas jasno kako se radi sa ovim ramom i molim Vas da svi Vi koji vise znate o tome podelite svoje znanje i iskustvo sa nama.
   U ime svi onih kojima ce Vase informacije dobro doci i u moje licno ime srdacno se zahvaljujem. Hvala

Dragan Šošić:
Namenski postavljen ram na kojem će pčele odgajati isključivo trutovsko leglo se naziva ramom građevnjakom. Uloga ovakvog rama nije samo u redukciji brojnosti varoe. Moguće je u određenoj meri regulisanje brojnosti trutovskih ćelija na ostalim ramovima. Ali kao i puno ostalih činjenica ovo nije apsolutno uvek moguće, jer je pčela živo biće i teško je predvideti i usmeriti svaku reakciju i ponašanje. Početak izgradnje i odgoja trutovskog legla je i pokazatelj stepena oporavka i razvoja zajednice. Tada se pčele približavaju stanju potpune kondicione spremnosti i razvoja jedinki.
Položaj rama građevnjaka u košnici određuje pčelar. I to je predmet rasprava i diskusija na osnovu različitih iskustava. Mora se ozbiljno uzeti u obzir da i objektivnost zaključka o položaju rama građevnjaka može zavisiti od uslova i i geografskog prostora u kojem se dešava ili proverava, ali i od sezonskih uslova koji mogu bitno uticati na efikasnost po pitanju uklanjanja varoe. Imajući ovo u vidu, ne mogu se koristiti iskustva i saznanja koja su sprovođena u npr. hladnijim klimatskim uslovima kao opšti obrazac za položaj ovog rama.
 Ono što se može videti pri istresanju roja u prazan nastavak je da pčele odmah počinju sa gradnjom radiličkog saća (ako se izuzme niz prelaznih ćelija i mogućnost da roj trenutno nema matice). Tek kasnije po obodima saća se grade trutovske ćelije ili na bočnim ramovima, koje će kasnije izgraditi, ako je košnica dovoljne širine. Takođe se mora imati u vidu  i to da gustina pčela na ramovima ima uticaja na stepen ivadiranja legla. Odgoj trutovskog legla se dešava u aktivnoj sezoni pri višim spoljnim temperaturama. U toku leta gustina pčela u centralnim delovima se smanjuje pa su periferni delovi košnica naseljeniji pčelom. To je uslovljeno regulacijom parametara u gnezdu. Varoa ne podnosi najbolje visoke temperature i težiće da naseli leglo u nešto hladnijoj zoni. U svakom slučaju varoa će biti daleko brojnija u delovima košnice gde je najviše pčele na leglu (naročito trurovskom).
Moja iskustva pokazuju da je najbolji položaj građevnjaka po bokovim legla. Mogu biti i dva građevnjaka do bočnih zidova košnice ali ne ramovi pune površine. Dovoljna je i 1/3 za trutovsko leglo, pa je moguće koristiti ram polumedišta za ovu namenu. Isecanje se tada može vršiti u dva navrata. Najbolje je omogućiti pčeli da gradi ram i da ga potom matica zaleže postepeno. To će omogućiti privlačenje više generacija varoe. Isecanje se vrši uglavnom u drugoj polovini leta pri tome ne mislim na astronomske podatke), ali treba znati da će tada do odgoja trutovskog legla doći samo ako ima solidne paše ili se pčele prihranjuju. Ne mora svako prihranjivanje dovesti do odgoja trutovskog legla (odnosno izgradnje saća uopšte, a time i trutovskog saća-građevnjaka) i to zavisi od tipa košnice. Kada se građevnjak iseca kasnije treba pratiti stanje unosa, jer će pri smanjenju unosa i gubitku pčela i opštoj redukciji legla, koji je u skladu sa nastalim uslovima, doći do uništavanja trutovskog legla od strane pčela pa izvesna količina varoa prelazi u radiličke ćelije. To znači da je trutovsko leglo svojevrsni amortizer koji koji odvlači varou sa radiličkog legla, ali može biti i generator razvoja varoe ako se sa građevnjakom neoprezno postupa. Ram građevnjak (ako se želi trutovsko leglo) mora biti postavljen u blizinu gnezda tek kada društvo ojača, ineče će biti i radiličkog legla pa to otežava isecanje

Рајко Борић:
Овде је описан електрични грађевињак од пластике http://www.mitezapper.com/
Још га нема у продаји али би ускоро требало да се појави.
Они препоручују постављање грађевињка уместо трећег рама и да се струја укључује сваких 23-25 дана. Топлота убије све а пчеле то очисте и матица залеже трутове поново. Нема потребе за отварањем кошнице.

sava mitic:
Ja planiram da pred bagremovu pašu u prvi plodišni nastavak Rodne Voje na podnjači na mestima krajnjih ramova sa leve i desne strane umesto RV rama postavim plodisni Eko voja ram.
Pčele ce tokom bagremove pase izgraditi taj ram u kome će matica zaleći radiličke ćelije, a ispod
Eko voja rama pčele će izgraditi trutovske ćelije. Po završetku bagremove paše ukloniću trutovsko leglo ispod EV rama i vratiti pčelama na nova izvlačenja trutoskih ćelija i po mogućnosti
obaviću tokom leta još nekoliko isecanja.
Na ovaj način ukloniću jedan deo varoe i na ovaj način.
Pozdrav.

stevanovic sveto:
Pčelar samo ne treba biti len. Ram građevnjak je odlično sredstvo za smanjenje broja varoa. Na jednom predavanju u Užicu dr Zoran Stanimirović je rekao i preporučivao da se ram građevnjak stavlja u sred nastavka, čak i dva, s tim da se naizmenično iseca trutovsko saće (svakih 7 do 10 dana). Ovo što je Dragan napisao to sve zavisi od mesta do mesta, od nadmorske visine i td...I moje je mišljenje da je bolje dodavati ram građevnjak sa strane legla jer su tamo bolji uslovi za život varoe, a zna se da se i trutovi razvijaju na nižim temperaturama. Ako bi ga stavljali u sredinu, pčele ne bi uvek u tom ramu pravile samo trutovsko saće, pa bi onda imali problem sa popriličnim brojem radiličnih ćelija u kome bi matica zalegla radilično leglo. Za nas koji uz LR koristimo i Farar nastavke nije nikakav problem da za ram građevnjak koristimo fararove ramove. Kolega Dragane, slike su ti odlične i govore u prilog tome koliko je efikasno "oružje" ram građevnjak.Pozdrav.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju