Pčelinja paša > Lokacije pašnih terena

Iskorištavanje paše selidbom

(1/2) > >>

Valon Mustafi:
 Kako iskoristi maksimalno pase.

Kod mene bagrem cveta oko 5 maja. Posto nemam iskustvo selidbom zanima me kako mogu da iskoristim potpuno bagemovu pase, odnosno kako da izaberem lokacije za drugi bagrem, znaci koliko treba da zakasni vreme cvatnja drugog bagrema od prvog bagrema za da pcele mogu potpuno iskoristiti ove produzene pase. Isto vazi i za kestenove pase.

Pozdrav svima :)

Zika Stojanovic:
Kolega Valon,
ako stigneš na drugi bagrem čije će cvetanje trajati bar još 5-7 dana uspeo si!
Treba da nađeš nešto višlje predele od Tetova gde ima bagrema pa tamo se seliti.
Imaš dve mogućnosti:

1. seliti sva drštva koja su bila na prvom bagremu, ali sa preraspoređivanjem nastavaka ili ramova, tako da
    sva društva odu podjednako opterećena medom sa prvog bagrema. Taj med će biti dopunjen i dobro
    sazreti na drugom bagremu,
2. odseliti samo najača društva, ali sa praznim medištima. Popunjene i delimično popunjene ramove medom
    sa prvog bagrema rasporediti i dodati slabijim ili osrednjim društvima koja ostaju na matičnom
    pčelinjaku na dozrevanje. Pri ovoj varijanti ukupno ćeš manje seliti, a sigurno dobiti više meda.

Srećno!

Valon Mustafi:
  Hvala kolega Zika.

Moj pcelinjak je na 500m nadmoriske visine. A mesto kde ja hocu da preselim pcele na drugi bagrem je na oko 700m n.v. i 10km (vazdusne linije) daleko. A cvetanje bagrema kasni oko 7 dana.

Pozdrav :)

sava mitic:
Ja sam u nekoliko predhodnih godina imao malo više problema sa efektima preseljenja.
Radi se o nadmorskim visinama 200 metara i 400 metara.
Razlika u vremenima cvetanja bagrema na jednoj i drugoj lokaciji je povoljna, ali uvek je jedan
imao losije vremenske uslove, a 2010 godine obe lokacije su drastično podbacile. Priprema
cvetova bagrema na obe lokacije je bila izvanredna, ali kada je trebalo da medi - ćorak.
No treba biti pripreman svake godine, mora naići period kada će obe bagremove paše biti izdašne
i da će nadoknaditi ono propušteno.
Pozdrav

Valon Mustafi:
 Ja hocu ovu godinu da probam, pa sta bude, barem samo sa nekoliko kosnica. A i nije mnogo daleko.  8)

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju