Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.

(1/5) > >>

Adis Eminovic:
Pozdrav kolege pcelari ako moze neki recept koji se dodaje pcelama kao dopuna hrane za zimu. Volio bih cuti kako to vi radite koji omjer secera i vode i dali dodajete jos nesto u taj sirup kao prevenciju za nozemu. Dali neko od vas kao dopunu hrane koristi invertni secerni sirup iz trgovine...

Nenad Tucakov:
Kažu ljudi 600g šećera i 4dl vode i veća količna sirupa, da bi ga lagerovale.
U sirup dodajem 20ml Nozevoj-a po litru, kao prevenciju nozemoze.
Moj komšija Steva, koji pčelari oko 15 godina, kaže da poslednje dve godine koristi Nozevoj i da u svojih 50 društava za to vreme nije video da se i jedna ukakila...

Rakovac Goran:

Шећерни сируп као допуну зимнице правим у сразмери 3 : 2 , шећер - вода. Увек додајем и нозевој у сируп. Прихрану вршим у два наврата . Први пут 3 - 4 дана узастопно по литар сирупа у другој половини августа , најчешће око 20.-ог. Након две недеље ( почетком септембра ) проверавам стање у кошницама и заједницама са мањом количином хране из јаких заједница пребацим по рам са медом. На овај начин уједначим сва друштва да имају исту количину хране за зимовање. У случају потребе у овом периоду извршим још једно прихрањивање као и у августу. Оваква пракса се до сада показала као добра и никада нисам имао губитака због недостатка хране или ноземе.

Nenad Tucakov:
Dakle nisam omanuo  :)
3:2 = 6:4 = 600:400

Hajde i jedno pitanje:
Kod nas, pored Pančeva, postoji skrobara, gde je jedan od nuzproizvoda i nekakav slatki ( verovatno skrobni ) sirup, koji
poslasičari koriste. Jednom su mi iz BG poslastičarnice Buongiorno tražili da uzmem 50L tog sirupa da prave sladoled.

Da li je taj sirup podesan za prihranu pčela i u kakvoj koncentraciji?

poz

Rakovac Goran:

--- Citat: Nenad Tucakov  Avgust 01, 2016, 08:44:56 ---Dakle nisam omanuo  :)
3:2 = 6:4 = 600:400

Hajde i jedno pitanje:
Kod nas, pored Pančeva, postoji skrobara, gde je jedan od nuzproizvoda i nekakav slatki ( verovatno skrobni ) sirup, koji
poslasičari koriste. Jednom su mi iz BG poslastičarnice Buongiorno tražili da uzmem 50L tog sirupa da prave sladoled.

Da li je taj sirup podesan za prihranu pčela i u kakvoj koncentraciji?

poz

--- Kraj citata ---

Нисам ни мислио да си омануо Ненаде . Једноставно је лакше при прављењу сирупа рачунати све на килограме ( 3.кгр. шећера и 2.литра воде + нозевој и мешај ).
                           Што се тиче тог скробног сирупа од посластичара са тим немам искуства па не знам да ли се то може користити за пчеле или не. Један наш колега је добијао млевени шећер којим се посипа ратлук и пробао од тога , са тим шећером да прави сируп али се показало да такав сируп није био добар па је одустао. Колико се сећам такав сируп је био лепљив од њега су се одмах запушили отвори на хранилици било је више муке него користи па је одустао да га користи.

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju