Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja
Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.
Boris Salaj:
evo opet
http://www.kosnicevoja.rs/forum/index.php?topic=243.msg2100#msg2100
@ Miroslav
HMF je razgradni produkt jednostavnih šećera (najčešće fruktoze)u prisutnosti kiselina, a njegovo nastajanje može započeti čak i u saću tijekom zrenja meda, u trenutku kada omjeri kiselina i šećera postanu pogodni za reakciju. Iako nastaje i pri uobičajenim skladišnim temperaturama meda, brzina ove kemijske reakcije, kao i mnogih drugih, raste s povišenjem temperature. Osim pod utjecajem povišenih temperatura, do smanjenja enzimske aktivnosti također dolazi i tijekom skladištenja pa tako primjerice aktivnost dijastaze tijekom skladištenja kroz 200 dana pri 30 °C opada na polovicu vrijednosti, a isto smanjenje je rezultat i ako se med tijekom 1 dana drži pri temperaturi od 60 °C ili tijekom 4.5 sati pri 70 °
Zoran Zlatić:
Pozdrav kolege,
Moj otac koji je pcelario 35 godina sa preko 150drustava uvek je prihranjivao pcele sa sirupom 1:1 i to u bure sipa dzak od 50kg secera i nalije 50l bunarske vode, mi deca to dobro izmesamo drvenim "veslom" (kakosmoga mi zvali) i to daje pcelama. Ja sam nastavio tu njegovu praksu i niti je on imao niti imam ja nekih specijalnih problema
Nenad Tucakov:
Kako ja shvatam teoriju ( nemam prakse ) nije štos u imanju, ili nemanju problema...
Štos je verovatno u optimalnoj koncentraciji sirupa u odnosu na stepen razvoja zajednice i godišnje doba.
kad ovo kažem, mislim na to, koliko će truda ( čitaj "energije") pčele utrošiti na invertovanje šećera iz sirupa, koliko će vremena trebati da ovako dobijen med ( čuj "med" ) sazri ( izgubi višak vlage ) i bude poklopljen, itd, itd...
Svakako je bitan momenat i da li je u pitanju razvojna prihrana, ili prihrana, koja treba da nadoknadi zimske rezerve.
Jedan prema jedan sigurno neće napraviti probleme, ali ne znači da je u ovom trenutku optimalan odnos.
Eeee, sad još da nešto kažu i kolege sa praksom, hahahaha...
Ćirković Radiša:
Ja pcelarim vec 40 godina i uvek sam radio ovako
1:1 a to prevedeno znaci
Sipam 10 kg secera i 10 litara mlake vode iz bojlera
i mesam dok secer ne rastopi
Dobijem 16 litara sirupa
Dajem tako mlak i nikad nisam imao
nikakvih problema
Zoran Vučković:
И слободно додајте нозевоја и онда постаје лековити сируп. Ја такав лековити сируп правим и користим кад год имам нозевоја. Прошле године ми је остало мало нозевоја преко зиме али довољно да стигне док не направим нови. А то је опет било проблематично јер није било алкохола због несташице. Ипак сам направио једну туру са најјефтинијом ракијом јер је алкохол био баш скуп.
Нозевој сам цело лето и рану јесен користио уместо димилице тако што сам га разблаживао у води пре прегледа кошница и помоћу прскалице прскао рамове и пчеле.
Navigacija
[0] Indeks poruka
[*] Prethodna strana
Idi na punu verziju