Radovi na pčelinjaku > Praktično pčelarstvo i metode pčelarenja

Pravljenje Sirupa za dopunu hrane za zimu.

<< < (2/5) > >>

Nenad Tucakov:

--- Citat: Rakovac Goran  Avgust 01, 2016, 11:34:36 ---                           Нисам ни мислио да си омануо Ненаде . Једноставно је лакше при прављењу сирупа рачунати све на килограме ( 3.кгр. шећера и 2.литра воде + нозевој и мешај ).

--- Kraj citata ---
Znam ja da ti nisi mislio, al' se ja radujem što nisam...  :)

Miroslav Tesanovic:
da li samo rastopite secer u vodi ili ide neka procedura kao npr:

1. voda da provri (da se pobiju eventualne zivotinje i sl. nemani
2. dodati secer
3. kad se rastopi secer dodati limunsku kiselinu i kuvati jos 20 minuta
4. ohladiti i servirati gospodjicama...

pocetnik sam pa moram da provjerim svaku informaciju a mentor mi nije dostupan trenutno...

Miroslav Šugić:
Имењаче,не треба да ври вода.У воду се сипа шећер и уз благо загревање меша.Чим се растопи готов је,кад се мало расхлади сипа се Нозевој и то је то....Тако ја радим....Не ваља случајно да загори шећер и да карамелизује,то је штетно за пчеле......Што се тиче тог скробног заслађивача читао сам да је веома штетан за пчеле...

milosav moretic:
Sto ljudi-pcelara da pitas, svaciji postupak ce se razlikovati makar za nijansu. Koristi logiku stvari!
Ja obavezno prokuvam vodu, pustim da se malo "ladne", onda dodajem secer a kada se ohladi, dodam nozevoj(2%) i limuntusa pakovanje na 10.l. Kazu da netreba kuvati secer, spinovati.
Obavezno obrati paznju da ne prospes sirup po kosnici,jer, namamices sa njim grabez, moze se napraviti guzva oko kosnice i eto belaja. Desi li se, obrisi sirup vlaznom krpom i teraj dalje. Bez brige i polako.
Pozdrav iz Sumadije

Miroslav Tesanovic:
uf, nisam ni ja bio nacisto sa svojim pitanjem
predlozeni recept je :
1. prokuvati vodu (da opet pobije zivuljke unutra)
2. SMANJITI TEMPERATURU na cca 70C       
3. dodati secer (5kg na 2l vode), postepeno, mijesati dok se ne rastopi sva kolicina
4. dodati limuntos (3-5gr na ovu kolicinu) i odrzavati temperaturu jos 20tak minuta
      obrazlozenje https://www.youtube.com/watch?v=q3NfS9gXIH4  na 2:33
5. NE DOZVOLITI DA TEMPERATURA PREDJE 80C
6. ohladiti NAGLO na ispod 20C

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju