Pčelinji proizvodi > Med

Medovina

(1/31) > >>

gradimir avramovic:

--- Citat: Nenad Tucakov  Septembar 07, 2016, 08:12:50 ---Kakva je tamo atmosfera bila, mogli ste i da se opijete...  :)

--- Kraj citata ---


    Za malo Nenade :)
    Vidim da se i ti trudiš da proizvedeš kvalitetno vino, pa kad uspeš- voliš da se to i zna...
     To je potpuno normalno i ja bih voleo da te podržim- bilo kako...
     Na primer: godinama mi je želja da se od mog meda proizvede kvalitetna medovina; da se malo vratimo u vreme naših predaka, izbacimo gazirne i druge "energetsk" napitke iz svakodnevne upotrebe i da, kad već nemamo adekvatan plasman naše robe, u krugu svoje porodice i prijatelja, pijemo energetsko, prirodno i pre svega, naše piće...od našeg meda.       Ja, živim, u četvoročlanoj porodici, u stanu do 47 m2, i jedva da se, u tim uslovima, bavim i pčelarstovm a velika mi je želja da učestvujem u nekom "projektu" gde bi se dobila dobra medovina od mog meda ali je za to potrebno dobro poznavati tehnologiju a i imati i uslove za to...
     Ja nemam ni jedno ni drugo pa ako imaš neku ideju- javi se...
     Pozdrav!

Nenad Tucakov:

--- Citat ---     Ja nemam ni jedno ni drugo pa ako imaš neku ideju- javi se...
     Pozdrav!

--- Kraj citata ---
Imam.
Medovina bi trebalo da ide u kategoriju belih vina, a tu je tehnologija malo pipavija nego kod crvenih ( crnih )...
Naime, da bi se dobio pun ukus i miris ( a zrejem i buke ) šira belih vina treba da previre na konstantnoj temperaturi izmedju 14 i 16, maksimalno 18 stepeni Celzijusa. Dakle, dobro bi došla klimatizovana prostorija, u kojoj bi ambijent bio 14 stepeni, a u samoj širi, koja previre, maksimalno 18. Ako bi smo to mogli da obezbedimo, onda bi sve išlo na sledeći način:
Rastopiti 24 kg meda u 76 litara vode i dodati selekcionisani vinski kvasac. Mislim da bi bio odličan kvasac za burgundac beli, ne znam trenutno naziv, ali ispitaću, kao i "kuću" u kojoj može da se nabavi. Važno je da se oživljavanje kvasca i njegovo unošenje u širu izvrši tačno po uputstvu.
Nakon dan dva, krenuće intenzivno tzv. burno vrenje koje će trajati nekoliko dana. Nakon toga ide faza tihog vrenja i treba paziti kada će sav "čećer" biti preradjen u alkohol ( merenje širometrom i proba "na ukus" ). Predlažem da se pravi "suva" varijanta, jer polusuvu i poluslatku i iskusniji vinari imaju problem da održe.
Kada je šećer prevrio, dodaje se 10 grama vinobrana na 100 litara i sačeka još par dana, kako bi se  uginuli kvasci i ostale mehaničke čestice slegle na dno. To se može izvršiti i unošenjem zaledjene vode u pet ambalaži, pa se tako vino ( medovina ) rashladi i proces taloženja ( bistrenja ) ubrza.
Kada se istaloži, medovina se otače u posude za čuvanje. Verovatno će kasnije biti još taloga pa će trebati još jedno, ili dva pretakanja.
Treba imati u vidu da je najveći neprijatelj vina kiseonik iz vazduha, pa se preporučuje da se u posude za čuvanje, ako već nisu specijalne sa plivajućim poklopcem, odozgo nalije parafinskog ulja i tako odseče kontakt sa vazduhom.

Živeli !

Dejan Đukić:
Nigdje nisam imao prilike da procitam ovako nesto, Nenade prijatelju ovo jako lijepo zvuci, i jedva cekam sl godinu nadam se svom medu posto ga ove godine nisam imao ni gram da ovo i isprobam de mi reci samo je l' ide obicno voda "cesmusa" ili ide destilovana voda ? Ja nisam imao priliku da probam medovinu ali jedva cekam definitivno :) reci mi kako da znam da li se sav secer pretvorio u alkohol i molim te prevedi mi tu "suvu" i "polusuvu" varijantu posto veze nemam o cemu pricas.:D samo sam citao na flasama od vina "suvo" ali veze nemam sta je u pitanju..

Nenad Tucakov:

--- Citat: Dejan Đukić  Septembar 08, 2016, 10:56:04 ---Nigdje nisam imao prilike da procitam ovako nesto, Nenade prijatelju ovo jako lijepo zvuci, i jedva cekam sl godinu nadam se svom medu posto ga ove godine nisam imao ni gram da ovo i isprobam de mi reci samo je l' ide obicno voda "cesmusa" ili ide destilovana voda ? Ja nisam imao priliku da probam medovinu ali jedva cekam definitivno :) reci mi kako da znam da li se sav secer pretvorio u alkohol i molim te prevedi mi tu "suvu" i "polusuvu" varijantu posto veze nemam o cemu pricas.:D samo sam citao na flasama od vina "suvo" ali veze nemam sta je u pitanju..

--- Kraj citata ---
Vidi, ako možeš da obezbediš vodu, koja u sebi neće imati puno krečnjaka, hlora i sličnog smeća, tim je bolje. Odnos može da bude čak i 21kg meda i 79 L vode, ali ne valja ni ispod, niti iznad onih 24%. Vino ( medovina) bi bila ili preslaba, ili prejaka. Prvo za sobom povlači mogućnost kvarenja ( beži u sirće), ili prejaka ne bi bila prijatna za piće.
Prema sadržaju neprevrelog šećera, vino može biti: suvo, polusuvo, poluslatko i slatko.

Suvo vino sadrži najviše do 4 g/L neprevrelog šećera.
Polusuvo vino sadrži od 4 g/L do 12 g/L neprevrelog šećera.
Poluslatko vino sadrži od 12g/L do 50 g/L neprevrelog šećera.
Slatko vino sadrži preko 50 g/L neprevrelog šećera.

Ovako je definisano Pravilnikom o kvalitetu i drugim zahtevima za vino
http://www.tehnologijahrane.com/pravilnik/pravilnik-o-kvalitetu-i-drugim-zahtevima-za-vino

Hmmmm, kako da znaš.... Jednostavni, jeftini širomeri ( liče na "gradomer" za rakiju ) nisu pouzdani već kad se preradi polovina šećera ( kad kažem šećer, ne mislim na kuhinjski beli, već i na proste ugljene hidrate ). Nabavio sam refraktometar, koji ima skalu od nule, ali ću ga upotrebiti prvi put ove godine, pa ne znam ni kako se on ponaša, ukoliko pored šećera, u rastvoru ima i alkohola...
Mislim da je najbolje da se uzdaš u oči i jezik.
Naime, tiha fermentacija u nekim redovnim uslovima traje još oko 10 do 15 dana nakon burne ( burna je kad šira vri - vidljivo okom i čuju se mehuri). Nakon toga pogledaš, pa ako vidiš da se kvasac taloži na dnu posude za fermentaciju, to je znak da je gotovo. Još ako probaš, pa ne osećaš da je vino slatko, onda si trefio... :)
Ima tu još nekih cakica, pa ako neko krene, nek se javi, da ne pišem sad romane. U svakom slučaju u pitanju su sitnice - ništa komplikovano.

pozdrav

gradimir avramovic:    Nenade, više godina razmišljam o pravljenju medovine ali nikako ne uspevam da tu ideju realizujem: ja se ne razumem a moji drugari koji za sebe prave manje količine vina- nisu baš voljni da se upuste u avanturu zbog straha od neuspeha...
     Ako si ti raspoložen da napraviš prvi korak, evo, ja nudim potrebnu količinu meda...ako to nije dovoljno neka ide na moj račun i voda ;D a ti daj svoje znanje i potrebne resurse pa da probamo.
     U svakom slučaju hvala ti na ovako stručnom objašnjenju tehnologije jer se, zaista, retko sreće...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju