Alati i oprema za pčelarenje > LR (Langstroth-Roth)

Češljevi protiv miševa

(1/3) > >>

Anto Dankić:
Ova tema nebi bila vezana samo za LR nego za sve tipove košnica. Sastavni dio košnice bi bio i metalni češalj za sprečavanje ulaska miševa i rovčica tokom zime. Pitanje koje si postavljam bi bilo kako miš može proći kroz leto koje je visoko 6-7mm (osim ako ga progrize), kako se može popeti do leta ako su postolja dovoljno visoka i na metalnim nogama (ili kontejneru). Postoje li i drugi "ulazi" kroz koje može prodrijeti u unutrašnjost košnice. Pitam ovo iz razloga što imam neke podnice koje nisu predviđene za metalne češljeve a i uzimljavao sam već košnice bez češljeva na terenima gdje je bilo dosta krtica i miševa bez napada istih na košnice

Ivica Bogdanovic:
Na sajmu prosle godine dok sam kupovao cesljeve jedan stariji pcelar je stajao do mene i kad sam vec kupio on mi kaze ako su ti otvori 6 mm onda si sad bezveze bacio pare. Kaze to sa misevima je propaganda koju su prodavci izmislili da bi prodali i da ako je otvor 6 mm sem za smanjivanje otvora cesljevi nicemu vise ne sluze jer na tih 6-7 mm mis ne moze da udje. Verovatno je covek i u pravu, mada ja na mojim kosnicama imam cesljeve, da ne bude da sam dzabe dao pare  :)

Anto Dankić:
Razmišljao sam da sa unutrašnje strane leta postavim ravni lim na visinu 7mm za slučaj da miš želi progristi leto a drvenom letvicom reguliram otvor leta u zavisnosti od paše ili grabeži

sljivic b miljko:
Pošto su miševi i rovke česti posetioci košnica u zimskim mesecima, sa završetkom sezone u septembru treba postaviti zaštitu od njih. Obično se stavljaju češljevi, ali oni predstavljaju smetnju pčelama pri unošenju polenovog praha, i pri iznošenju mrtvih pčela iz košnice. Zato je umesto češljeva mnogo bolje na leto prikucati horizontalni lim, po visini 5 mm, što sprečava ulaz miševa, a ne predstavlja smetnju pčelama. Na 6mm miš ulazi.

dusan lazic:
Anto, nekih 7-8 godina kako pčelarim sa kontejnerom, nikad nisam imao miša!
Još kad bih na noge stavio metalne keceljice...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju