Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Lečenje Pčela

Utvrđivanje razloga stradanja pčelinjeg društva

<< < (4/4)

Milan D. Saric:

--- Citat ---Varoa
           Ako je od društva ostala samo matica sa malo pčela (”šaka pčela”), onda je to posledica varoe sa mogućim prisustvom nekih od virusa koje ona prenosi. Takvo društvo završava kao plen grabeži. Moguće je i da u košnici bude dosta meda, ali da ne bude pčela, što znači da je nestala i zadnja ”šaka pčela”.

           Varoa ili američka kuga
           Ako stradalo društvo ima zatvoreno neizleženo leglo, mogući uzroci su glad, varoa ili američka kuga. Da li je varoa ili američka kuga, utvrdićemo otvaranjem zatvorenih ćelija. Čačkalicom ili palidrvcetom izvršićemo otvaranje zatvorenih ćelija. Ako je u zatvorenoj ćeliji formirana pčelica, dovoljno da bude u stadijumu lutke, u ćeliji se najčešće može naći i jedna ili više varoa, znači da je društvo stradalo od varoe. 
--- Kraj citata ---
Имао сам јесенас и зимус случајева са овим, када сам празне кошнице ставио у магацин, па ме занима да ли сада ваља користити рамове (саће) из тих кошница. Има их са по 30ак ћелија затвореног легла (са формираним пчелама унутра), а има их исгрицканих и таласастог облика.
Да ли такве изграђене рамове стављати у нормална и здрава друштва/ројеве?

Navigacija

[0] Indeks poruka

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju