PRODAJA > Med

Melbrosin

(1/2) > >>

sljivic b miljko:
                                  Nas uvaženi predvac SPOSa pokojni Dr.Slavomir Popović iz Beograda  je držao odlična predavanja na temu pčelinji proizvodi i njihova upotreba. U okviru te teme posebno mi je bilo interesantno dobijanje ,,MELBROSINA,, kao mešavine pčelinjih proizvoda perge, meda, voska i voštanih poklopčića. Prva faza u toj proizvodnji je dobijanje rama sa čistim voskom bez satne osnove. Uoči očekivane jače paše u medište se iznad matične rešetke dodaju prazni ramovi u koje će pčele izgraditi čisto devičansko saće i napuniti medom. Posle cedjenja meda imaćemo remove sa devičanskim saćem. Ram sa takvim saćem u vreme kad u prirodi ima dosta polena dodajemo u neposrednoj blizini legla ili ispod legla kako bi ga pčele punile cvetnim prahomali sprečitia maticu da ga ne zaleže.Ovo se mora izvesti matičnom rešetkom. Poznato je da pčele pune cvetnim prahom odnosno ovde pergom prazno saće ispod legla. Za to su najpogodniji Fararovi a zatim i RV i  LR ramovi. Kada ramovi budu vecim delom napunjeni sa cvetnim prahom, premeštamo u medište kako bi ih pčele dopunile medom i zatvorile voštanim poklopčićima. Takvi ramovi sada u sebi imaju: Kvalitetan vosak, cvetni prah koji je sada perga, med, voštane poklopčiće. Isečamo remove i sve zajedno dva puta meljemo u mašinu za meso. Ako masa bude dosta suva dodamo jos malo tečnog meda. Takvu mešavinu pčelinjih proizvoda treba pakovati u male tegle i prodavati skupo ili koristiti u svojoj porodici. Njaskuplji ( najveće koristi za pčelara) je med koji je potrošen u svojoj porodici.

Рајко Борић:
Увек сам се питао шта се догађа са воском који случајно поједемо уз мед или пергу?

Овде пише: мелбросин • мушки род Фабрично име за тзв. матични пчелињи млеч (лат.-грч.)

Nenad Tucakov:

--- Citat: Рајко Борић  Novembar 10, 2016, 13:25:44 ---Увек сам се питао шта се догађа са воском који случајно поједемо уз мед или пергу?

--- Kraj citata ---
Ne smem ni da ti odgovorim...

sljivic b miljko:

--- Citat: Рајко Борић  Novembar 10, 2016, 13:25:44 ---Увек сам се питао шта се догађа са воском који случајно поједемо уз мед или пергу?

Овде пише: мелбросин • мушки род Фабрично име за тзв. матични пчелињи млеч (лат.-грч.)

--- Kraj citata ---
Ovaj naziv je bio aktuelan pre 30 -40 godina kada je reklama na televiziji "Probila glavu" a radilo se o slovenačkom proizvodu pčela. Ne sumnjam da to znači ali pokojni Dr Slavomir Popović da li namerno ili nenemerno , da  li opravdano ili ne je ovakav proizvod bolje reći mešavinu nazvao "Melbrosin" i to napisao u njegovim knjigama o pčelinjim proizvodima - neznam kako se precizno zove.

Vosak je izuzetno koristan za naš organizam, posebno ako se radi o poklopčićima kao sigurno čistom vosku. Ja svu količinu poklopčića koju dobijem prilikom ceđenja meda prodam na malo u teglama kao "voštani poklopci u medu". ustvari napunim teglu poklopčićima i dolijem meda ako nema dovoljno da ne budu suvi. Pošto su lakši od vazduha oni se sabijaju prema poklopcu pa povremeno prevrćem teglu na neko vremi i ponovo vraćam nazad. Cena po kojoj prodajem je oko 10 % skuplje od cene meda. Bagremov med je prošle zime bio 700 dinara a poklopčići u tegli 800 dinara. Sve je počelo kada je jedan stari apotekar u penziji, na pijaci u Trsteniku, zatražio da kupi voštane poklopčiće govoreći da je to najbolje za želudac kiselinu.... Od tada mi nudimo na izložbama i pijaci gde prodajemo i to nam odlično ide.

sasa zivic:
Ovaj med sa poklopcima je odličan za kamen i pesak u bubregu...pogotovo ako želudac dozvoljava da se uzme jedna kašika ujutru na prazan želudac...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju