Bolesti i lečenje pčela-Štetočine i borba protiv njih > Lečenje Pčela

АМИТРАЗ - за и против -

(1/5) > >>

Rakovac Goran:

               Јуче се , након дужег времена , изнова на овом форуму поставило питање третирања пчелињих заједница амитразом као средством које елиминише вароу. О каквом се средству ради можда најбоље илуструје чланак објављен у листу Пчелар из новембра месеца 2006. године.

Rakovac Goran:

                   Након више покушаја најзад сам успео да уредим и поставим чланак из Пчелара о амитразу. Иако овај препарат никада нисам користио мислим да заслужује посебну тему на овом форуму.
                   Пре више година , када још нисам озбиљно размишљао да се бавим пчеларством , био сам присутан код пчелара познаника баш у време када је свој пчелињак третирао овим средством. Мало је рећи да сам био згрожен оним што сам том приликом видео. Пчелар је са  свом скаламеријом коју је имао на себи и при себи  тада личио на сподобу из неког хорор филма. Мажда и на претраживача чернобиљског згаришта. Можда и на нешто треће , личио је на све само не на некога ко се бави пчеларењем и заједно са пчелама производњом најчистијих  производа које нам је природа подарила - медом , воском , прополисом ...
                   Теглу меда коју ми је тог дана понудио на поклон сам уљудно одбио а мед задуго нисам могао да окусим. Од тада мед нисам никада купио у трговини већ искључиво од оних за које сигурно знам да не користе хемију при његовој производњи или да су то свели на најмању могућу меру. Од тада сам , такође , почео да размишљам да и сам формирам пчелињак како бих био сигуран да се мед који се у мојој кући користи и поклања пријатељима не третира никаквим недозвољеним средствима.
                   Прошло је од тада подоста година а о амитразу , као штетном, се писало у пчеларској и другој штампи али без обзира на све то пчелари у Србији га и даље користе. На страну то што је забрањен у већини земаља , мислим и код нас , он се и даље нелегално производи , рекламира и продаје легално или не на жалост и штету оних који купујућу теглу меда уместо здравља купују бојни отров.
                   Може ли се имати разумевања за овакво понашање не малог броја пчелара ? Мој одговор је најкраће и најблаже речено - тешко. Ако не знају шта користе па трују и себе и своје пчеле и друге то их ни најмање не оправдава. Ако обичног човека не познавање закона не аболира од одговорности за учињено дело, а то је један од основних постулата цивилизованог живљења, онда се ни хоби пчелару непознавање дејства амитраза не може ни разумети ни опростити. Уосталом " НИЈЕ СРАМОТА НЕ ЗНАТИ СРАМОТА ЈЕ НЕ НАУЧИТИ " .
                   Ових дана на једном другом форуму прочитах текст старог , искусног пчелара уз то још и реномираног предавача СПОСА како захваљује на лепом времену које му је омогућило да још једном изврши третирање амитразом ( вероватно за сваки случај ...) и како топло препоручује и другим колегама пчеларима да ових дана то исто ураде до како рече " првих погача " а и то вероватно за сваки случај. " САЧУВАЈ МЕ БОЖЕ И САКОЛОНИ " што би рекла моја покојна баба. Где би нам био крај да није тако близу додао бих ја. Знам да су људско незнање и  глупост  бесконачни али овде не могу имати ни трунку разумевања ни за једно ни за друго. Незнање је , како већ рекох , неопростиво а глупост ионако није у људским већ Божјим рукама.
                    Шта рећи на крају овог мог кратког обраћања. Можда је мој став по питању амитраза и сличних средстава екстреман али је такав какав јесте и сигурно далеко исправнији од става оних које користе и пропагирају оваква средства. Ако би којим случајем дошао у ситуацију да само уз такву хемију могу и морам пчеларити радије бих попалио кошнице а пчеле истресао на прву утрину па нека иду где им је воља и сналазе се саме како знају и умеју као што су то уосталом и чиниле хиљадама година док им се човек са својом похлепом није умешао у живот.
                    Волео бих да прочитам и мишљења осталих колега са овог форума по овом питању посебно стога што и његов домаћин пропагира природан и здрав начин пчеларења.
                   
                 


                   

Sinisa Mirovic:
Gde se nabavlaj vece pakovanje preparata sa Amitrazom,recimo Grcka i koji je trgovacki naziv ne znam da jos ima onog Taktika .
Posto leti pola Srbije letuje tamo lako ga je nabaviti i osuriti varou krajem jula .

Рајко Борић:
Синиша, мене забавља твој хумор али мислим да многи немају смисла за њега. За сваки случај, предлажем да, кад се шалиш, додаш смешка  :) (мада и фотографија ради посао)

Горане, слажем се да амитраз треба избегавати али га можда треба имати за контролни третман и у резерви, као крајње средство. Кад би амитраз био једини начин одбране, мислим да би било боље пчеларити с њим него никако.

zoran drpljanin:
Ja ga  nisam radio,moja mentorka radi samo sa njim i kaze mi da je spasio nase pcelarstvo a pri tom je ekonomicniji. Ove god sam isao brstivar,herba i oksalna...

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju