Alati i oprema za pčelarenje > Košnice

PČELARENJE POMOĆNIM ZAJEDNICAMA

<< < (3/4) > >>

sljivic b miljko:
drugi

sljivic b miljko:
treći

sljivic b miljko:
Treba pravilno izabrati način rada odnosno tehnologiju
           Ako razmatramo generalno faktore koji utiču na prinos meda: paša, vremenski uslovi, jačina društva, mogućnosti košnice i znanje pčelara i razmotrimo u određenoj paši na prinos meda utiče: broj pčela, količina legla, prostor u košnici, izgrađenost saća, prisustvo matice, prisustvo trutova i drugo ( sve to su polazne stvari za raspravu o tehnologiji pčelarenja ).
           Kada se govori o tehnologiji pčelarenja najbolje je prvo definisati reč ,,tehnologija,,. Tehnologija je skup postupaka i radnji koje treba preduzeti radi ostvarivanja određenog cilja. Znači ako imamo postavljeni cilj pčelarenja treba izabrati najpovoljniji skup postupaka i radnji kako bi cilj bio ostvaren ili jednostavno izabrati tehnologiju koja će da da najbolje rezultate u određenim uslovima. Na izbor tehnologije utiču: paša (jedna ili više, stacionarno ili sa seljenjem), broj i tip košnica, znanje sposobnost i raspoloživo vreme pčelara i cilj pčelarenja (hobi, dodatni prihod ili profesija ili med, drugi pčelinji proizvodi, rojevi i matice...).
Znači možemo da kažemo da je za početnike sve ovo zbunjujuće ali da bi u određenim uslovima postigli najbolje rezultate treba pčelariti tehnologijom koja je za te uslove najbolja. Nemože se sa sigurnošću reći radite svi ovako i ovako i to je najbolje. Ako ja radim i nemam puno vremena neću imati tehnologiju kao što radi onaj koji ima vremena na pretek. Ako je cilj posle paše prodaja rojeva onda maticu u paši nećemo ograničavatia i obrnuto. Ako ja imam veća znanja možda ću postići bolje prinose dvomatično jer za to trebaju znanja. Ako pčelarimo na mestima gde rano ide jaka paša onda jedno društvo nemože da se dobro razvije pa se traži pojačavanje, spajanje ili pomoćna društva...Suština da pčelari moraju mnogo da uče i da nauče a onda u skladu sa svojim uslovima i svojim ciljem pčelarenja da izaberu i košnicu i tehnologiju....

zoran drpljanin:
Hvala Vam Miljko,upravo mi je Belcic bio vodilja i posto mi je pcelinjak u malinjaku i svakodnevno prisustvo me je navelo da probam ovaj nacin,koji je po meni idealan za vece poloske...Necu imati sortni med ali su tu RV....

Miroslav Jovanović:
Rdim po belčiću. Ovsj sistem je idealan za pološke. Sa nastavljačama to ne ide glatko. Miljko je prenro osnove po belčiću mrđutim ima sitnica koje ni sam Belčić nije napisao valjda misleći da se neke stvari podrazumevaju. 21 pre bsgrema je previše i iz iskustva mogu reći da je bolje 14..Drugo u odeljak sa matcom mota se dodati 3 so. Žičana mreža nesme biti duže od tri nedelje jer će se poaviti lažne matice....

Navigacija

[0] Indeks poruka

[#] Sledeća strana

[*] Prethodna strana

Poštovani,ako hoćete da vidite sve teme morate se registrovati na forum Košnice Voja. Da bi se registrovali kliknite ovde...
Idi na punu verziju